Wat is het beste moment om je eiwitten in te nemen?

eiwitten innemen na het sporten
5
aug, 2023

Vandaag gaan we het hebben over een vraag die veel fitnessfanaten bezighoudt: wanneer is het beste moment om je eiwitshake in te nemen?

Eiwitten zijn van groot belang wanneer je sport. Ze zijn belangrijk voor het spierherstel en de spiergroei. Wij leggen je uit wat er gebeurt wanneer je op een bepaald moment je eiwitten pakt.

Eiwitten voor het ontbijt

Een van de beste momenten om je eiwitshake in te nemen is direct na het ontwaken. Je lichaam is ’s nachts bezig geweest met herstel en heeft nu een bron van voedingsstoffen nodig om de spieren te voeden.

Een eiwitshake voor het ontbijt kan je metabolisme op gang brengen, waardoor je vetverbranding wordt gestimuleerd en je energie krijgt voor een productieve dag. Vaak wordt er gezegd dat eiwitten alleen helpen wanneer je het na je work-out neemt. Echter kan het drinken van een eiwitshake voor het ontbijt ook bijdragen aan spierherstel na een intensieve trainingssessie.

Eiwitten na de training

Een eiwitshake na de training is waarschijnlijk het meest bekende en populaire moment om er een te consumeren. Na een intensieve workout hebben je spieren behoefte aan eiwitten om te herstellen en te groeien. Eiwitten leveren de bouwstenen die nodig zijn voor spierherstel en kunnen spierafbraak verminderen.

Wanneer je traint, maak je kleine scheurtjes in je spieren. Deze moeten worden opgevuld met eiwitten. We adviseren dus om je eiwitshake binnen 30 minuten na je training te drinken om optimaal te profiteren van het anabole venster, het tijdsbestek waarin je spieren het meest ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen. De eiwitten vullen namelijk de kleine scheurtjes op, waardoor je spieren het beste en snelste herstellen én je de spiergroei het meest stimuleert.

Eiwitten voor het slapengaan

Een ander moment om je eiwitshake te nemen, is voor het slapengaan. Tijdens je slaap worden herstel- en groeihormonen geactiveerd en eiwitten kunnen dit proces ondersteunen. Het voorzien van je lichaam van een langzaam verteerbaar eiwit voor het slapengaan kan helpen om je spieren te voeden terwijl je rust. 

Dit kan vooral gunstig zijn als je een zware avondtraining hebt gehad. Houd er echter rekening mee dat het niet nodig is om grote hoeveelheden eiwitten te consumeren voor het slapengaan, aangezien een overmatige inname mogelijk niet volledig wordt benut en overtollige calorieën kan toevoegen.

Veel mensen gebruiken caseïne proteïne voor het slapengaan. Het belangrijkste verschil tussen ‘normale’ whey & caseïne is de verteringssnelheid. Caseïne duurt langer om te verteren. Een andere makkelijke vorm van caseïne eiwitten is kwark. 

Het heeft een langzame absorptiesnelheid in de darmen, wat betekent dat het je cellen gedurende lange tijd langzaam van kleine hoeveelheden aminozuren voorziet. 

Klik hier voor onze favoriete caseïne.

We vatten het voor je samen

Het beste moment om je eiwitshake in te nemen, hangt af van je persoonlijke doelen en levensstijl. Als je je metabolisme wilt stimuleren en energie wilt hebben voor de dag, drink het dan na het ontwaken. Als spierherstel en -groei je belangrijkste doelen zijn, neem het dan na je training om het anabole venster te benutten. En als je je spieren wilt voeden terwijl je slaapt, overweeg dan een eiwitshake of een bak kwark voor het slapengaan.

Onthoud dat eiwitshakes een aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet en geen vervanging voor volwaardige voeding.

Ben je op zoek naar meer heerlijke en eiwitrijke recepten om je fitnessdoelen te ondersteunen?

Bekijk dan onze verzameling eiwitrijke recepten op onze website. Klik hier om te genieten van onze eiwitrijke gerechten.

Nick van Rhee

Nick van Rhee

0 Reviews

Write a Review

author avatar
Nick van Rhee

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *