De psychologie achter cheat days: waarom ze werken.

foto van donuts die gezien kunnen worden als cheat meal
5
aug, 2023

Wie heeft er niet gehoord van een ‘cheat day’? Die ene dag in de week waarop je jezelf toestaat om te genieten van al het voedsel dat je normaal gesproken zou vermijden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Maar is er een psychologische verklaring achter waarom cheat days werken? Laten we eens een kijkje nemen waarom.

Waarom cheat days werken

  • Beloningssysteem: Onze hersenen zijn bedraad om te reageren op beloningen. Wanneer we iets doen dat ons een goed gevoel geeft, worden we beloond met een afgifte van dopamine, een ‘feel-good’ hormoon. Dit is een van de redenen waarom we ons aangetrokken voelen tot voedingsmiddelen die we lekker vinden, zelfs als we weten dat ze niet noodzakelijk goed voor ons zijn.

 

  • Verlichting van de druk: Diëten kunnen stressvol zijn. De druk om je strikt aan een dieet te houden kan overweldigend zijn. Een cheat day geeft ons de mogelijkheid om even te ontsnappen aan die druk en te genieten van eten zonder schuldgevoelens.

 

  • Psychologische reset: Een cheat day kan fungeren als een psychologische reset, waardoor je motivatie en focus voor de komende week worden vernieuwd. Het is een manier om jezelf te herinneren dat balans belangrijk is en dat het gaat om de lange termijn.

Cheat days werken op twee niveaus

Psychologisch vlak

Op psychologisch vlak bieden ze een mentaal rustpunt. Het strikt volgen van een dieet kan stressvol zijn. Een cheat day geeft je dan de kans om even los te laten en te genieten.

Elke keer dat we een doel bereiken, zelfs een klein doel zoals het volhouden van ons dieet voor een week, geeft ons brein ons een beloning in de vorm van een dopaminehit. Een cheat day kan worden gezien als een grotere, meer substantiële beloning. Dit houdt ons gemotiveerd om door te gaan met ons dieet.

Lichamelijk vlak

Op fysiek gebied kunnen cheat days je metabolisme een korte boost geven. Ze kunnen je metabolisme stimuleren en zo bijdragen aan gewichtsverlies op de lange termijn. Ja, je hebt het goed gehoord! Het kan klinken als een excuus om je favoriete pizza of chocoladekoekje te eten, maar er is daadwerkelijk bewijs dat het je kan helpen om je gewichtsverliesdoelen te bereiken. Dus ga je gang, plan die cheat day in.

foto van donuts die gezien kunnen worden als cheat meal

De rol van balans

Hoewel cheat days voordelen kunnen hebben, is het belangrijk om ze in balans te houden. Een dag waarop je jezelf volledig laat gaan, kan je voortgang in je dieetplan hinderen. Probeer op je cheat day te kiezen voor enigszins gezonde opties die je normaal gesproken wellicht vermijdt, in plaats van super ongezonde voeding te eten.

Denk eraan, een dieet is niet iets dat je tijdelijk doet. Het is een levenslange reis naar een gezondere levensstijl. Cheat days kunnen helpen om deze reis aangenamer te maken door je af en toe een kleine verwennerij te bieden. Het hoeft allemaal geen straf te zijn.

Lange termijn perspectief

Het belangrijkste om te onthouden is dat voeding over de lange termijn gaat. Een cheat day hier en daar zal je voortgang niet ruïneren, maar consistentie is de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat je voedingskeuzes op de meeste dagen gezond zijn, en trakteer jezelf dan af en toe.

Uiteindelijk is het doel om een voedingspatroon te vinden dat je kunt volhouden. Een dat je lichaam voedt, maar ook je geest. En soms betekent dat dat er ruimte is voor een beetje cheaten!

Wat is jouw favoriete ”cheat meal”? Enjoy!

Meer blogs bekijken? Dat kan hier!

Jordi Sloots

Jordi Sloots

Sportliefhebber die meer sporten beoefend dan er dagen in de week zitten. Fit Dutchies member sinds day 1!

0 Reviews

Write a Review

author avatar
Jordi Sloots Owner
Sportliefhebber die meer sporten beoefend dan er dagen in de week zitten. Fit Dutchies member sinds day 1!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *