Wat is goed?

We krijgen regelmatig vragen van sporters die zich afvragen of zij wel ‘goed’ trainen. Maar wat is ‘goed’ dan eigenlijk? Goed is natuurlijk maar een relatief begrip. Zo kan je vinden dat je goed getraind hebt wanneer je er een lekker gevoel aan over houdt, maar ook wanneer je de hele week spierpijn hebt.

In beide gevallen hoeft het niet per se te betekenen dat je work-out nou zo efficiënt of doelgericht was. Het feit (of de mening) dat een training ‘goed’ was is dus volledig afhankelijk van je doelstelling. De één zal tevreden zijn met het lekkere gevoel na afloop, terwijl de ander pas tevreden is wanneer hij of zij is aangekomen of afgevallen.

meme

Cardio voor training?
De vraag of een half uur op de loopband voorafgaand aan een krachttraining nou goed is, is dus ook vooral afhankelijk van je doelstelling. Hoewel we nog regelmatig een krachtsporter zonder enige twijfel en regelrecht naar de bench press zien lopen, zonder dat daar enige vorm van warming-up aan vooraf gegaan is, beseffen de meeste sporters inmiddels wel dat een warming-up toch wel een pré is.

Behalve ter voorkoming van blessures, zal het ook helpen je prestaties te verbeteren door onder andere een verbeterde bloedcirculatie in combinatie met een frequentere ademhaling. Beide verschijnselen treden al op na zo’n 2-3 minuten (let op: dit betekent niet dat je al warm bent!). Zorg dat je warming-up in ieder geval zo’n 5-15 minuten in beslag neemt, eventueel in combinatie met of bestaande uit rekoefeningen.

Wil je het accent van de training op het cardio gedeelte leggen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen, vervolg je training hier dan mee. Ligt de focus meer op krachttraining, bijvoorbeeld voor het opbouwen van spiermassa, vervolg dan met deze vorm. Hoe meer energie je voorafgaand aan je krachttraining hebt verbruikt, hoe minder energie je namelijk over houdt voor de krachttraining zelf. Het is dus efficiënter om direct na de warming-up te starten met je krachttraining. Laat deze warming-up dan ook niet te lang duren.

Natuurlijk zijn er nog voldoende redenen om dit advies juist niet op te volgen (bijv. bewuste uitputting, omgaan met vermoeidheid, etc), maar over het algemeen wordt het dus aangeraden om na de warming-up te starten met dat deel waarop je die training bent gefocust (je doelstelling).

En last but zeker not least: don’t forget your cooling down!

About The Author

Jurrit Sanders
Bewegingswetenschapper & PT.

Bewegingswetenschapper & personal trainer. Benaderd fitness vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Zorgt voor nieuwe oefeningen & interessante feitjes!

2 Responses

 1. Marvin

  Je ziet inderdaad niet heel veel krachtsporters een echte warming-up doen. Snap ik ook wel, je wilt gewoon zo snel mogelijk die gewichten verplaatsen en niet eerst op de crosstrainer staan 😉 Zelf doe ik wel altijd een korte warming-up en wat spier-specifieke oefeningen met lage weerstand voordat ik zwaarder ga trainen. Heb een chronische schouderblessure en merk dat ik op deze manier minder last heb en vrijer kan trainen…

  Reply
  • Jordy

   Mooi geschreven stuk! Ik vind het wel vreemd dat er niets staat over spier specifieke warming-up. 10 minuten warmlopen terwijl je bijvoorbeeld je borst/triceps gaat trainen, is eigenlijk raar. Er zal dan vrijwel geen extra bloed worden gepompt naar je pectoralis, waardoor deze ook niet warm worden.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.