We weten bijna zeker dat jij de laatste tijd het een en ander hebt gehoord over de Waterschapsverkiezingen waarvoor we op 20 maart naar de stembus mogen gaan. Maar weet jij eigenlijk wel wat de Waterschapsverkiezingen inhouden en waarom het voor jou ook belangrijk is als fanatieke sporter en waterliefhebber? In dit artikel geven we je iets meer achtergrond informatie over de verkiezingen en wat water voor ons kan betekenen in Nederland. Zo gingen wij deze week het water op om te gaan suppen door hartje Eindhoven!

 

Ben jij een waterrat?

Nederland is een waterland en het is niet voor niks dat wij over de gehele wereld projecten opzetten die met water te maken hebben. De grachten in Amsterdam zijn razend populair, we suppen en kanoën in kanalen en rivieren en willen onze kinderen ook in het water laten spelen. Voorwaarde voor voorgaande is schoon (recreatie)water, maar helaas bevat water vaak ook medicijnresten en dieren ondervinden hinder van afval die de mens laat slingeren.

Juist die waterschappen zorgen ervoor dat wij schoon water hebben, maar er zijn meer keuzes die gemaakt moeten worden. Juist daarom is het belangrijk dat jij je stem laat horen zodat er via de Waterschapsverkiezingen beslist kan worden waar het geld in geïnvesteerd zal worden!

 

Wat zijn de Waterschapsverkiezingen dan eigenlijk?

De waterschappen zorgen in Nederland voor de waterhuishouding en daar heb jij vaker mee te maken dan je denkt. Om meteen een klein dingetje de wereld uit te helpen; nee, de Waterschappen zijn niet bezig met jouw drinkwater, maar beheren bijvoorbeeld wel de dijken, sluizen, de waterstand en de zuivering van afvalwater. Zo zijn er in Nederland 21 waterschappen die met een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur bijdragen aan een hele hoop dingen die met water te maken hebben.

Elke vier jaar worden er verkiezingen gehouden waarin diverse partijen laten zien wat hun plannen zijn voor de komende jaren. De gekozen leden van het bestuur vormen samen met vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurbelangen met geborgde zetels het algemeen bestuur.

Jij hebt dus tijdens de verkiezingen de mogelijkheid om jouw stem te laten horen en te bepalen wat er moet gebeuren met het geld dat ook jij betaald aan de waterschappen. Laat jij die stem horen?

Suppen in Eindhoven!

Om het belang van de Waterschapsverkiezingen te voelen ging ik langs bij de Rioolwaterzuivering in Eindhoven om vervolgens met een ecoloog de Dommel op te gaan in het centrum van Eindhoven. Op een sup, chill!

Tijdens deze tocht over het langzaam stromende water vertelde de ecoloog me meer over de belangen van zuiver water, het belang voor het ecosysteem en hoeveel mensen de noodzaak eigenlijk niet zien om hierover na te denken. Zelf duik ik, ik surf, ik sup en maak graag een plons in schoon recreatiewater. Alle reden dus om eens na te denken over waarin de Waterschappen investeren met onze centjes en ik help ze liever met mijn stem, dan achteraf ontevreden zijn!

Ben jij benieuwd en wil je graag wat meer informatie over al het bovenstaande?
Check hier dan deze link voor meer informatie!

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.