Door mijn vorige blog over het belang van een goed functioneren lymfesysteem vond ik dat het ook tijd was voor een interessant stuk over het feit dat een bh of strakke skinny niet goed is voor je lymfesysteem.

Maar waarom dan Iris?
Dit klinkt natuurlijk lekker kinderachtig, maar we zijn niet geboren met een bh’tje. De natuur heeft natuurlijk niet bedacht dat we zo een ding moeten dragen. Maaar, het is soms wel heel handig natuurlijk! En fijn ha-ha. Echter kan een bh knellen (ook als je een hele goede hebt). Hij blokkeert op die manier je lymfestroom af. Dit wil je natuurlijk niet!

 

 

”Eerst even snel wat basisbiologie zodat je wat beter weet waarom je dit absoluut niet wilt.”

 

 

Lymfestelsel
Je bloed wordt vanuit de grote lichaamsvaten in je lichaam steeds verder de kleine haarvaatjes in geperst. Die zijn zo klein, dat het op een gegeven moment niet meer past. Het lymfevocht wordt dan uit het bloed geperst en komt in de weefsels terecht, waar het zuurstof en voedingsstoffen naar alle cellen brengt (en afvalstoffen opneemt). Vervolgens wordt het vervuilde lymfevocht weer verzameld in lymfevaten, die geleidelijk aan naar boven leiden totdat ze bij de ductus thoracicus (bij je sleutelbeen) weer in de bloedstroom terecht komen. Het ‘vervuilde’ bloed wordt dan langs de lever geleid om schoongemaakt te worden.

 

 
 

Maar… lymfe heeft geen pomp zoals het bloed heeft met het hart. De lymfevloeistof is onze vuil-ophaal dienst en moet ervoor zorgen dat alle weefsels en organen opgeruimd blijven van afvalstoffen. Op de afbeelding hieronder zie je hoe  lymfe is verdeeld over de borsten. We hebben heel veel lymfe in ons lichaam, veel meer dan bloed! Wist jij dat al?

 

Bij het dragen van een BH plaatst het lichaam echter sneller alle afvalstoffen in de borsten omdat het ‘veilig’ vetweefsel is om ‘troep’ in op te slaan. Het lichaam houdt daarmee de afvalstoffen weg van de vitale organen zoals de nieren en het hart. Als wij een strakke bh dragen dan zorgen we eigenlijk dat de lymfe in het gebied van de borsten minder goed kan bewegen en dus minder goed afvalstoffen kan afvoeren… Mmm.. dat willen we niet toch?!

 

Met name de beugel ligt op een belangrijke afvoerplaats van lymfe richting de oksel. Omdat we de lymfe ‘op slot’ zetten verhinderen we een goede afvoer. Daarnaast breng je niet alleen je afvalstoffenverwerking in gevaar, maar je sluit bepaalde delen van je lichaam ook af voor de toevoer van essentiële voedingsstoffen. Stoffen die nodig zijn om die bepaalde delen extra stevigheid te geven?! Misschien blijven ze daarom ook wel steviger zonder bh dan met?! Haha!

 

”Dus hup wat vaker die bh uit. Als cadeautje ga je dan ook gelijk wat rechter op lopen!”

 

 
 

Ohja, dit geldt natuurlijk ook voor die strakke skinny jeans hé dames! Want.. een afgeknelde lymfestroom in je benen wil je natuurlijk ook niet.

Hier onder nog wat tips voor veilig bh gebruik (oh wat klinkt dit grappig haha).

  • Doe hem op tijd uit. Als ik thuis kom doe ik mijn bh altijd gelijk uit! Heeeeerlijk.
  • Slaap niet met je beha aan. Dat is echt nergens voor nodig en zo heeft je lymfe minimaal 8 uur de tijd om weer lekker door te stromen (licht eraan hoe lang je slaapt natuurlijk)/
  • Masseer wat vaker je borsten. Zo stimuleer je de lymfestroom, afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen. Win-win!
  • Last naast een pyjama dagje, ook gelijk een bh-loos dagje in. Dagje sauna of gewoon een film kijken zonder bh. Oh ja : die zachte bh’s zonder beugel kunnen natuurlijk wel!

Hopelijk heb ik jullie mogen inspireren!

Liefs,
Iris

 

Op zoek naar een trainings -en voedingsschema?

Bekijk nu welke schema’s bij jou passen en ontvang op het 2e item 40% korting!

About The Author

Iris de Goede
Blogger & Diëtiste

Diëtiste + Lifestyle Coach. Gék op lachen, fitness, chocola én lief zijn voor mijn lichaam. Happyhealthy is hierbij mijn motto! Ook ben ik een echte foodie en wil ik jullie graag leren dat je voeding vóór je kunt laten werken in plaats van andersom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.