Over twee weken stap ik in de auto richting Oostenrijk om daar mijn wintersportmaagdelijkheid te verliezen. Een typisch gevalletje, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Waarschijnlijk een zeer overmoedige gedachte, waar ik grandioos op terug ga komen. Ik kan me namelijk nog wel een zekere zaterdagmiddag in snowworld herinneren. Waarbij ik heel enthousiast mijn board récht vooruit zette. Dat hutje halverwege de piste kwam op dat moment heel snel, heel dichtbij. Om zulke taferelen in Saalbach Hinterglemm enigszins te voorkomen (of misschien eerlijker: te beperken) deed ik wat research. Hoe ga je (semi) voorbereid op wintersport? 

Natuurlijk is een lesje vooraf geen overbodige luxe. Met de basis onder de knie kom je uiteraard een stuk beter beslagen ten ijs (haha, ijs, wintersport, good one). Bij gebrek aan tijd moet ik deze echter overslaan. Gelukkig ben ik niet de enige noob van onze groep. En gelukkig gaat er ook een huisarts mee. Voor het geval dat. (Ik heb ook even mijn reisverzekering erop nagekeken, de gipsvlucht is inbegrepen.) Waar ik wel tijd voor heb is een nieuw sportschema, vol oefeningen die mij zouden moeten helpen niet na dag 1 te sterven van de spierpijn. Ik laat je wel weten of het gewerkt heeft.

Dit schema is gebaseerd op 3 keer per week sporten, 4 weken lang. 

Conditie

Niets is zo erg om halverwege de dag terug naar je appartement te moeten omdat je te moe bent. Je conditie is dan ook een belangrijke factor die je wintersport kan maken of kraken. Vooral je benen zullen het zwaar te verduren krijgen. Til je dikke bil dan ook op een fiets, buiten of in de gym, en trappen maar. 3 keer per week een half uurtje fietsen geeft je benen die boost die ze écht nodig gaan hebben. Ook goed voor je uithoudingsvermogen: touwtje springen. Tong op de grond en touw tegen je enkels. Heerlijk.

Benen

Zoals hierboven al vermeld gaan je benen het zwaar krijgen. Niet alleen ben je de hele dag onderweg, en sta je eigenlijk geen moment stil (op de momenten in de skilift na dan).  Toch houdt je veelal dezelfde positie aan. En dat gaat pijn doen. Deze oefeningen zullen je wintersportvakantie een stuk makkelijker maken, hopelijk.

  • Calf raises – 3 sets van 15 herhalingen
  • Jump squats – 3 sets van 15 herhalingen
  • Walking lunges – 3 sets van 20 herhalingen (10 voor elk been)
  • Wall sits – 3 keer 30 seconden (naarmate je vakantie dichterbij komt kun je dit laten toenemen)

Buikspieren

Wanneer je voor de eerste keer op wintersport gaat zul je vallen. Vaak en hard. Om jezelf na zo’n val weer overeind te krijgen is de kans groot dat je jezelf, inclusief snowboard, moet keren. Een beweging waarbij je (schuine) buikspieren flink aangesproken zullen worden. Dankzij deze drie oefeningen kun je na twee dagen nog lachen, zonder te creperen van de pijn.

  • Russian twists – 3 sets van 30 herhalingen
  • Side planks – 3 keer 30 seconden (naarmate je vakantie dichterbij komt kun je dit laten toenemen)

Bovenlijf

Tijdens de voorbereiding voor je reis, wordt je bovenlichaam vaak overgeslagen. Toch mag je dit zeker niet vergeten. Hoe duw je jezelf anders weer omhoog wanneer je met je snufferd in de sneeuw ligt?

  • Back extensions/supermans – 3 sets van 15 herhalingen
  • Push ups – 3 sets van 15 herhalingen
  • Pull ups – 3 sets van 15 herhalingen

wintersport snowboarden Valtho Val Thorens

Oh enne, een tip nog: don’t eat the yellow snow

About The Author

Femke Klaassens

Femke. Houdt van rondjes om de wereld en klagen over het weer. Pretendeert graag een fitgirl te zijn. Sport om te eten. #pizzaislife

Leave a Reply

Your email address will not be published.