McDonalds, het enige restaurant waar ik enorm naar kan verlangen en een half uur later alweer honger van heb met een schuldgevoel. Ik kwam dit bericht tegen op Vice en kon het niet laten om het met jullie te delen. Het is dus geen bericht van ons, maar zeker de moeite waard! De link naar het originele bericht vind je helemaal onder de post. Ik ben benieuwd naar jullie mening over McDonalds..

 

Het gaat slecht met het ongezondste restaurant ter wereld. De hamburgers van McDonald’s verkochten in augustus wereldwijd zo slecht, dat er wordt gesproken van de grootste omzetdaling in tien jaar. Poetin sloot een paar Russische filialen en de Chinezen vertrouwen na een kipschandaal het vlees niet meer (dan heb je het bont gemaakt). Maar voor McDonald’s lijkt er nog een groter verlies te zijn: de jonge klanten die twintig jaar geleden gepaaid werden met plastic troep in Happy Meals – de millennials, om even een naar woord te gebruiken – zijn volwassen geworden en veel van hen zijn uitgegroeid tot plofkiphatende, aan superfoods verslaafde, ambachtelijk bier brouwende, groenafval scheidende hipsters. Mensen met geld, die hun geld niet aan McDonald’s willen uitgeven.

En daar willen marketingmensen heel graag verandering in te brengen. In Amerika richt de fabriekshamburgerketen al zijn pijlen op de hipstermillennial. Maar elke poging om goede sier te maken lijkt op een flop uit te lopen. Een paar hoogtepunten:

 

McDonald’s organiseerde een etentje met foodbloggers

Om te bewijzen dat er met echte ingrediënten en door echte mensen in echte keukens wordt gewerkt, nodigde McDonald’s vorig jaar invloedrijke bloggers en recensenten uit voor eenetentje in New York. Want foodies houden van gourmet fastfood. Aan serieuze chefs de eer om van signatuurgerechten als kipnuggets en Franse frietjes iets anders te maken. De bloggers kregen een Old Fashioned met McDonald’s-bacon, kung pao chicken appetizers en gnocci met slow-cooked beef voorgeschoteld. De gerechten werden ontvangen met iets dat zich het best laat omschrijven als gezonde ironie. Volgens woordvoerders van McDonald’s was het trouwens niet de bedoeling dat dit straks in de McDrive kon worden besteld – het was alleen bedoeld om het imago van de keten te verbeteren. Hier vind je foto’s van het feestje.

 

Het lanceerde een nieuwe burger op een Coachella-feestje met Aaron Paul

Op een exclusief zwembadfeestje tijdens muziekfestival Coachella in april lanceerde McDonald’s de Bacon Clubhouse Sandwich, een soort nieuwe Big Mac. Onder de eerste eters waren Leonardo di Caprio en Aaron Paul. Toch had McDonald’s meteen ook een schandaaltje te pakken: onder andere High School Musical-actrice Vanessa Hudgens zou 15.000 dollarhebben gekregen om op het feestje te verschijnen. Hoe dan ook: zo’n poolparty met beroemdheden die betaald worden om plezier te hebben is natuurlijk geinig, maar haalt in de praktijk weinig uit. Een jaar eerder werd op Coachella namelijk de Chicken McWrap, ‘de wrap die farm-to-table versheid uitstraalt’, gelanceerd. De gezondere wrap moest volgens een interne memo de concurrentie aangaan met Subway, maar werd niet de hit waarop McDonald’s had gehoopt.

 

Beeld via.

 

Het opende een build-your-own-burgerrestaurant

Een belangrijke reden waarom het slecht gaat met McDonald’s is dat steeds meer Amerikanen heulen met concurrenten. Dat doen ze vooral met fastfoodketens die geloofwaardiger zijn als het over het aanpakken van dierenwelzijn en milieuproblematiek gaat, of waar de hamburgers gewoon lekkerder zijn. En helaas voor McDonald’s er komen alleen maar meer alternatieven bij. Zoals Mexicaase grill-keten Chipotle, dat beweert louter varkens te serveren die een rijk en mooi leven gehad hebben, en burgerketen Five Guys – waar ze zweren dat er niets uit de vriezer komt. Bij die laatste kun je je eigen burger samenstellen, en dat bracht McDonald’s op het idee dat onze generatie erg van kiezen en customizen houdt. Mozzarella of cheddar, bacon of salami, jalapenos of augurk, tomaat of radijs, ijsberg of rucola? Chilipeper-citroenketchup of basilicummayonaise? McDonald’s probeert in Californië nu een build-your-own-burgerrestaurant uit, maar dat gaat natuurlijk helemaal voorbij aan het concept waar McDonald’s op is gestoeld: alles, tot het plakje kaas en de augurk aan toe, is gestandaardiseerd. Zo’n verandering is dus niet zo eenvoudig en waarschijnlijk blijft het bij een test.

 

McDonald’s ging door de knieën voor de antiglutenmaffia

Gluten kunnen levensgevaarlijk zijn, zoveel is zeker. Bovendien zijn ze verschrikkelijk uit de mode. Welk kind mag er tegenwoordig nog gluten als zelfs snoep in traktaties taboe is? Einde aan het verjaardagspartijtje in McDonald’s, dus. Al is daar natuurlijk allang de McGlutenvrij op bedacht – voor mensen die naar worden van echte gluten en van mensen die naar worden van het idee van gluten. In Nederland kun je naar Hoorn, Purmerend, Zaandam of Rotterdam, waar tegenwoordig kosteloos glutenvrije hamburgerbroodjes te krijgen zijn. En de glutenvrije hamburgers, cheeseburgers en Quarter Pounders verspreiden zich snel – ongeveer even snel als glutenintolerantie dat de laatste tijd deed.

 

McDonald’s moet gauw het idee loslaten dat klanten bij hen langskomen om gezonde, vers-van-het-land, glutenvrije en caloriearme shit te eten. Er is namelijk niks mis met het omgekeerde daarvan, zolang het bedrijf daar gewoon vrijelijk voor uitkomt. Er blijven altijd genoeg mensen en dronken hipsters die gewoon houden van eeuwig houdbare broodjes, tot hamburger gekleid vleesproduct en dikke klodders E-nummersaus. Die het juist een veilige en prettige gedachte vinden dat alles overal en altijd hetzelfde smaakt. Wie bon ton wil doen en de wereld wil verbeteren, haalt ergens een groene smoothie en een quinoasalade. Maar dat zal nooit bij McDonald’s gebeuren.

 

Wil je het originele artikel lezen? Dat kan hier via Vice.

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

3 Responses

 1. Carlin

  Wat een ontzettend slecht stuk. “Gluten kunnen levensgevaarlijk zijn, zoveel is zeker”. Wat een onzin! Ja, voor mensen met coeliakie. Maar voor hippe foodies met een afkeer voor gluten is er niets levensgevaarlijks aan. De troep die in goedkope glutenvrije stukken zitten, zijn dat misschien wel. Levensgevaarlijk om zo’n dom stuk te delen!

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Hoi Carlin,
   Wij proberen het altijd van meerdere kanten te belichten en er zijn inderdaad mensen die gluten erg gevaarlijk vinden. Wij proberen elke visie te begrijpen en te respecteren. Levensgevaarlijk klinkt erg zwaar maar voor mensen met Coeliakie is dit inderdaad ook zeker waar. Dat er een hype gecreëerd is rondom het wel of niet eten van gluten klopt, wat eenieder er mee doet is eigen keus.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.