Insecten als vleesvervanger, wie ziet het zitten?

Iedereen heeft er inmiddels wel iets over gehoord, maar zal het echt gaan gebeuren? Geen lekker kippendijtje of mals biefstukje meer op ons bord? En wat moeten we ermee? Meelwormen, sprinkhanen, larven, krekels en noem het maar op. Het zou een goed alternatief zijn voor vlees! Door onze groeiende wereldbevolking is het verstandig om over te gaan op andere bronnen voor onze geliefde eiwitten, ook al zitten we er (waarschijnlijk) niet allemaal met smart op te wachten.

 

Waarom insecten?

Insecten zijn koudbloedig en zetten voedsel daarom niet om in warmte, waardoor zij minder ‘voer’ nodig hebben en dus heel efficiënt hun voedsel omzetten. Hier een simpel voorbeeldje: bij rundvlees staat 10 kilo voer (voor de koe) gelijk aan 1 kilo vlees, bij insecten staat 10 kilo voer gelijk aan 8/9 kilo. De mestproductie en milieubelasting is hierdoor veel minder!

Insecten zijn daarnaast rijk aan eiwitten, bevatten essentiële vetzuren, ijzer en vitaminen (A, B2 en D). Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met varkens- en rundvlees. Bovendien bevatten insecten een eiwit dat bloeddrukverlagend werkt zonder bijwerkingen, iets wat wij in Nederland zeker kunnen gebruiken ter voorkoming of behandeling van een hart- of vaatziekte (één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland). Insecten staan ver van ons af (gelukkig maar), wat betekent dat ziektes niet snel overdraagbaar zijn op de mens. De kans hiervan is groter bij consumptie van varkens, koeien en schapen!

insecten

Duurzaam

Insecten zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen en er is minder ruimte (oppervlakte) nodig. Veeteelt heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat ten aanzien van de uitstoot van ammoniak, een stof die de milieubelasting vergroot.

Ook de opbrengst is hoger, aangezien je van insecten (bijna) alles kunt gebruiken. Dat kan je van een kip of rund niet zeggen!

De kweek is gelukkig natuurgetrouw, wat betekent dat ze alleen natuurlijke en plantaardige voeding krijgen. Dit is misschien een beetje zielig (vind ik), maar insecten zijn het wel gewend om dicht op elkaar te leven. Wanneer de insecten ‘rijp’ zijn en klaar voor consumptie, worden ze in een koelcel geplaatst en slapen ze rustig in. Dat klinkt naar mijn idee in ieder geval een stuk fijner dan een varken die binnen een paar maanden wordt vetgemest, opgroeit in een kleine ruimte, vervoerd wordt per vrachtwagen en geslacht wordt.

insectentaart

Bereiden

Maar hoe bereid je zulke dingen nou? Belangrijk is om bij de bereiding de insecten goed te verhitten i.v.m. de darminhoud (lekker!), daar kunnen namelijk nog bacteriën inzitten. Ook moet je de vleugels en poten eraf pellen, die kunnen namelijk de darmwand perforeren (en dat wil je niet). Er zijn op internet talloze recepten te vinden en je kunt diverse soorten bij de Jumbo kopen! Ik heb een keer meelwormmuffins gemaakt en een wok gerecht met sprinkhanen. De muffins waren wat aan de droge kant, maar verder goed te doen (we hebben ze toen by the way ‘heel’ gelaten, maar je kunt ze ook van tevoren malen, dan zie je ze niet zitten en is de lat minder hoog om te eten!).

In het wok gerecht vond ik de sprinkhanen knapperig, maar hadden ze verder geen uitgesproken smaak. Ik zou ze goed kruiden en dan is er niks mis mee, toch? Ik ga binnenkort kijken of ik een lekker bananenbroodje kan maken met meelwormen. Als dit een succes is komt het receptje vast op de site! Succes FitDutchies, ik ben benieuwd! Let me know als je het hebt geprobeerd!

 

Wat vinden jullie van deze trend? 

 

 

About The Author

Tirza Winters

Diëtist en voedingsdeskundige, een echte foodie met veel passie om anderen ervan te overtuigen dat een gezonde leefstijl leuk, lekker en gemakkelijk is!

5 Responses

 1. Jaqueline

  Op de Huishoudbeurs stond ook een stand die dit aan het promoten was. Iedereen gruwelen en ik heb er gewoon eentje gepakt. Ja kaal zijn ze niet echt wauw. Geen uitgesproken smaak en een beetje droog. Maar ik heb ook ooit een keer sprinkhanen in een beslaglaagje gegeten: superlekker!! Je moet alleen eerst het idee van je afzetten dat je insecten zit te eten en dan valt het reuze mee. Als je erover nadenkt vind ik insecten een betere keuze als sommige Aziatische lekkernijen. Iemand trek in balut?

  Reply
 2. Happyhealthy_iris

  Ik vind deze ‘trend’ (als ik t zo mag noemen) heel erg goed! Het is een goede eiwitbron (gezond) + het is goed voor het milieu en duurzaam.
  Ik heb zelf al sprinkhanen, meelwormen, buffalowormen en burgers van insecten gegeten en ik moet zeggen, voorlopig nog niet teleurgesteld.
  (De wormen waren wel aan de droge kant, dus misschien kan ik deze volgende keer best in een saus verwerken.)

  Hopelijk volgen nog veel meer mensen met deze nieuwe trend en komen er ook meer variëteiten op de markt. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.