Waar zal ik eens beginnen: ‘hoe ik zo dik ben geworden?’ of ‘hoe ik zo ben afgevallen?’ Ik zal mij eerst even voorstellen; Mijn naam is Pascale Aaij, nu 22 jaar oud, woonachtig in Ursem (klein dorpje naast Alkmaar) en ik zit nu in het tweede jaar HBO Verpleegkunde.

pascale vroeger

Hoe ben ik zo ‘dik’ geworden?

Op de bikini foto was ik namelijk 19 jaar, 85 kg en 173cm. Ik was als kind niet echt chubby maar had wel gewoon babyvet, ik deed aan veldvoetbal en tennis. Toen ik 13 jaar was ging ik fietsen naar de middelbare school en was ik een gezonde tiener.  Op mijn 15e ging ik steeds vaker in het weekend uit, daar kwamen alcohol, tosti’s en late night snacks bij kijken. Ook vond ik jongens behoorlijk interessant, en had ik van mijn 16e tot 18e een vaste vriend, in die twee jaar ben ik ongeveer 10kg gegroeid (uiteten, gezellige snacks op de bank, alcohol).

Toen hij het (voor mijn gevoel) plotseling uitmaakte was ik kapot. Een brok ellende en dit uitte als emotionele-eter. Ik ging stiekem eten, pakte uit de voorraadkast ‘meestal’ zakken ribbel paprikachips, nam dit mee naar boven en at dit in bed op. Daar kwam bij dat ik in het weekend veel alcohol dronk. Ik was niet verslaafd hoor en dronk mijn verdriet niet weg maar het was bij ons normaal in het dorp om op een kermis/dorpsfeest veel alcohol te nuttigen. Denk aan; ongeveer 10 bier/Jillz/Rosebier, daarna nog meestal 2 mixdrankjes en om de avond af te sluiten wat shotjes.

Mijn sportactiviteiten waren een keer in de week een training van het veldvoetbal en een veldvoetbalwedstrijd. Maar daar kwam de voetbalkantine op donderdagavond en zondagmiddag met snoep,frituur en alcohol dan weer bij kijken… Ik fietste eerst nog veel naar school, maar dat werd steeds minder en minder. Ik pakte op een gegeven moment steeds vaker mijn brommer of de auto.

pascale hardlopen

Wanneer is de knop omgegaan?

Het was in de zomer van 2012 toen ik met 7 vriendinnen naar El arenal, Mallorca, ging. Dat betekende dus dat ik moest gaan shoppen voor zomerkleding. Dit deed ik met mijn moeder en ik ging naar de standaard kleding winkels zoals de H&M, VeroModa, Only, etc. Ik had leuke zomerse kleding onder mijn arm gestoken en ging richting de pashokjes.

Tijdens het passen, je kunt het misschien al raden, paste de grootste maat (XL/42) niet meer. Mijn moeder merkte na een paar minuten stilte dat er wat was en zag mij huilend in het pashokje zitten. Dat was dus hét moment om een goed dieet te gaan zoeken om af te vallen.

Maar die beslissing nemen net voordat je op vakantie gaat? Die vakantie ben ik nog helemaal los gegaan en had ik overal ”schijt” aan. Toen ik weer thuis was na een week ongezonde gezelligheid kreeg ik de foto’s doorgestuurd. Daarop zag ik een onzeker, ongeluk en dik meisje. Ondanks Sonja Bakker, Dr Frank en de diëtiste van de huisarts was ik toch tot dit gewicht gegroeid. Niks had geholpen maar nu de vakantie voorbij was ging het roer echt om.

Dieet

Toen hoorde ik van het dieet Cambridge,  Een vriendin van mijn zus had dit gedaan en was al 10kg afgevallen in een korte tijd. DAT WIL IK OOK! Ik ging op onderzoek uit, ben gestart bij een Cambridge diëtiste en begon aan het Cambridge800 dieet in september 2012. Dat betekende: ontbijt & lunch 200 calorieën per reep, ontbijt& lunch 200 calorieën per shake en een avondmaaltijd van 400 calorieën. Ik werkte in de kinderopvang dus at wel meer dan alleen dat, ik at crackers,fruit en groente mee met de kinderen omdat je een voorbeeld voor hen bent. Bij dit dieet mocht ik alleen water, thee en maximaal 2 kopjes koffie per dag. Alcohol kon dus écht niet meer.

Ik ben met dit dieet gestopt in februari 2013 en was toen 15kg afgevallen. Ik stopte omdat het toch niet een heel goed dieet voor je is en ik wou weer normaal ‘gezond’ eten en meer gaan sporten. Ik kreeg van mijn ouders voor mijn verjaardag een roeiapparaat en een hometrainer. Ik had een App gedownload; Dagelijkse trainingen, en deed elke dag ongeveer 20 minuten krachttraining via die App. Ook begon ik gezonder te eten en te experimenten met vis en groente. Afvallen stond op nummer 1 voor mij en ik deed langzaam aan bij mijn vriendinnen een stap naar achteren en zij deden geen stap naar voren. Op een gegeven moment toonde ze bijna geen interesse meer. Dit was behoorlijk zwaar, maar ik ben er sterker van geworden.afvalfoto

Nu weet ik dat je maar een paar echte vrienden nodig hebt waar je alles kwijt bij kan. Zie nu hoe sterk ik hieruit ben gekomen! Ik doe nu verschillende sporten waaronder zaalvoetbal, paaldansen, hardlopen en fitness. Ook pak ik elke dag de fiets en mealprep  ik vaak mijn lunches voor op school, werk en stage en hield een voedingsdagboek bij met wat ik elke dag at. Sinds november doe ik dit niet meer omdat ik het te druk heb met mijn studie. Ik hou nu heel erg van koken, gezonde recepten uitproberen en mensen het naar hun zin maken met lekker ‘gezond’ eten. Ik heb mij in oktober voor het laatst gewogen en woog 56kg. November was no-scale-november voor mij maar ik ben dus nu in totaal 29 kg afgevallen.

Raad ik het aan iemand Cambridge800 te gaan starten? Nee! Het is een ongezond crash dieet, je wordt er niet gelukkiger van. Alleen als je misschien op de weegschaal gaat staan. Maar ik doe het nu op mijn eigen en tweede manier; niet uit pakjes koken maar juist verse producten gebruiken. Brood vervang ik af en toe voor bananenbrood, pancakes, gezonde wafels, crackers, kwark, yoghurt en in plaats van aardappelen eet ik zoete aardappel, pompoen, zilvervliesrijst en volkoren pasta’s of iets dergelijks.

pascale aay

En nu?

Ik ben een gezonde, fitte jongedame geworden. Soms zit dat onzekere ‘sexy mollige’ meisje nog ergens in mij als ik een,twee of drie cheatmeals eet. Maar hey, ik blijf ook maar een mens! Als laatste wil ik mijn gezin en vriendinnen bedanken voor de steun die ik gekregen heb. Als ik hun niet gehad had, was ik niet geworden wie en wat ik nu ben: Gezond!

Benieuwd naar @pascaleaay op Instagram? Volg haar voeding, sport en fitselfies hier!

 

5 ebooks & 155 recepten voor maar €27!

Check hier de preview!

ebook proteïnerijke recepten

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

17 Responses

 1. Marina

  Wauw mooi verhaal! Super goed van je! Je ziet er geweldig uit! Ik heb ongeveer 2 jaar gelden het roer ook omgegooid, ik sport 5x pw, kracht, cardio en intervaltrainingen. Daarnaast probeer ik zo clean mogelijk te eten, dus zo puur natuur mogelijk. Ik ben wel veel cm kwijt geraakt maar de kilo’s op de weegschaal blijven hoog, dit vind ik toch erg frustrerend en ondanks de spieren zit er dus ook nog steeds best wat vet op mijn lichaam. Heb je tips hoe ik dit toch nog kwijt kan raken? Meer sporten lijkt me niet echt een optie, dus ik denk dat ik qua eten toch iets niet helemaal goed doe..

  Reply
  • Pascale

   Wat al onwijs goed joh. En bedankt voor je reactie! Misschien een tip om je er niet zo heel erg op te focussen! Ik bereid me maaltijden Togo altijd voor. Denk hier aan wraps, salades, bananenbrood, cake, muffins etc. Kook niet uit pakjes zakjes etc. Hopelijk heb ik je genoeg informatie gegeven.

   Reply
 2. Kim

  Wow, respect! Knap dat je zoveel bent afgevallen. Ik heb ook te veel van die te dikke bikinifoto’s liggen, dit verhaal inspireert mij om er tegen volgende zomer verandering in te brengen.

  Reply
 3. Dennis

  Wat een mooi en echt verhaal. Het gewichtsverlies is slechts een bijwerking van de echte transformatie die je heb ondergaan. Heel knap en inspirerend. Dingen die je overkomen en dan er op deze manier mee omgaan is het juiste antwoord! Zoals je zelf zei..op de oude foto’s zag je een ongelukkig meisje…dat zie je vaak op foto’s. ..De ogen de houding…het is veelzeggend en ook mooi om te zien hoe positief jij eruit bent gekomen! Diepe diepe buiging voor jouw jonge dame!

  Reply
  • Pascale

   Dankjewel voor je lieve reactie. Doet me erg veel goeds! En hopelijk kan ik met dit verhaal andere motiveren! 😉

   Reply
 4. esther

  Top van je pascale !!! Wat een verschil… ik ken je alleen zo slank en t staat je goed 😉 xx esther. Stolp 6

  Reply
 5. Meike

  Dag Pascale,
  Wat een herkenbaar verhaal! Het is mij precies hetzelfde vergaan. Ik was alleen vroeger wat gezetter (mijn familie heeft brede heupen en billen, genetisch bepaald), maar ik was nooit echt dik. Na relatieperikelen en wat “Sonja-Bakkeren” enorm veel aangekomen, hoogste gewicht 86 kilo. Ben toen met Cambridge gestart. Voor mij ideaal om mee te beginnen, ook omdat ik dat stokje achter de deur nodig had. Uiteindelijk kwam het besef van gezonde levenstijl en gezond eten meer naar boven en ben ik gestopt met Cambridge. In totaal 20 kilo afgevallen. Ik blijf nu rond hetzelfde gewicht hangen. Probleem bij mij is dat ik iets ouder ben dan jij en dat mijn probleemgebied (benen) nog steeds aanwezig is en dat echt tijd nodig heeft omdat ik al iets ouder ben (35). Ik ben in september met Personal Body Plan begonnen. Enorme eye-opener, maar ik merk dat alles langzaam gaat bij mij omdat ik al enorm veel ben afgevallen. Dat frustreert soms wel heel erg. Het besef van gezond eten en leven is al helemaal ingedaald, maar af en toe geniet ik nog wel hoor! Ik blijf dit wel volhouden, al is het soms zo ontzettend moeilijk omdat het zo traag gaat, maar ja, de volhouder wint. De progressie die jij hebt gemaakt is echt verbazingwekkend! Echt super top! Ik volg je al geruime tijd op IG. Blijf mij/ons inspireren meid! x

  Reply
  • Pascale

   Wat onwijs goed van jou dat je begonnen bent met Personal bodyplan. en hoe gaat het nu met je?
   Ik heb er ook naar gekeken, en ook om meer krachttraining te gaan doen in de sportschool bijvoorbeeld.
   Maar die drempel is bij mij nog erg hoog!
   En helaas nu even druk met stage/school etc.
   Heel veel succes met PBP.
   Je kunt het!
   Mvg Pascale

   Reply
 6. rick

  Ik heb je nu al een paar x voorbij zien komen op instagram omdat je wat berichten van me geliked heb (Oldschool-gym) en ik kan alleen maar zeggen ook na het lezen van je verhaal dat ik trots op je ben en dat je voor veel mensen een voorbeeld kan zijn en vooral zo door moet gaan. Gr Rick van Oldschool-gym

  Reply
 7. kimberley

  Hoi pascalle

  Ik ben 65 kg afgevallen… Ik woog 9 jaar geleden 45 kilo… nadat ik traumatische ervaringen heb gehad, moest ik aan de medicatie, 1 jr later woog Ik 145! Nu 9 jaar later ben ik weer 65 kilo afgevallen… Wil eigenlijk ook heel graag zo n buik als jou, heb je tips?

  knap van je!

  Reply
 8. Esther

  Super hoe je dit hebt aangepakt en wat een disipline!
  Maar kijk het resultaat. Wat ben je fit en mooi.
  Mag ik je vragen hoe vaak je nu sport en wat je dan doet?
  Doe je krachttraining?

  Reply
  • Pascale

   Hoihoi.
   Ja ik zaalvoetbal een x in de week.
   En doe 2 a 3x in de week krachttraining.
   Ook hoelahoep ik vaak als hobby en probeer 1x per week hard te lopen of flinke wandeling te maken.
   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Reply
 9. Wendy

  Wauw, alsof ik het zelf heb geschreven.. bijna eng. Ik trok het Cambridge dieet nog geen 48 uur. Inmiddels ben ik al een tijdje op zoek naar wat daadwerkelijk voor mij werkt 🙂 en langzaam maar zeker kom I daar ook wel.

  Ik vind het vreselijk knap van je, topper!

  *Gaat weer terug naar de volgmodus*

  Reply
 10. Iris

  Hoi pascale , wat een supper mooi verhaal. Ik ben zelf ook afgevallen en blijf in middels op dit gewicht nu wil ik graag wat krachttraining gaan doen ,heb je tips of een goede app om mee te beginnen?
  Groetjes iris

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.