‘HUH, ben jij dat?!’ is iets wat ik vaak hoor wanneer ik mensen een foto laat zien van een toen 15-jarige Sylvana. Ik woog toen 83 kg. Voordat ik verder ga met mijn verhaal, zal ik mij eerst even voorstellen.

Mijn naam is Sylvana. Ik ben 22 jaar, studeer Sociaal Pedagogisch Hulpverlening in Utrecht en ben een ware muziekaddict. Daarnaast hou ik, zoals (bijna) iedere andere vrouw, van winkelen en gezelligheid met vriendinnen. Een goed feestje op zijn tijd sla ik ook niet over. De reden dat ik dit verhaal schrijf? Ik ben in 2007 en 2008 in totaal 15 kg afgevallen.

sylvana fit dutchies fit journey

2006: 83 KG

Hoe het begon
Ik ben altijd al een stevig kind geweest. Dit komt mede door mijn bouw (mijn moeder is vrij stevig) maar ook door eten. Zo kon ik toen ik 4 jaar was keihard krijsen als ik geen magnum ijsje kreeg. En ja, als ik dat ding dan kreeg, at ik het helemaal op. Je kunt dus wel stellen dat ik van eten hield, vooral lekker en ongezond eten.

Deze traditie van ongezond eten en drinken zette zich voort naar mate ik ouder werd. Zoals ik net al benoemde is mijn moeder stevig, mijn stiefvader ook en zij houden wel van een ongezonde hap zo op z’n tijd. We aten natuurlijk gewoon onze groenten met aardappels en vlees MAAR dan met een sausje of gebakken uitjes.

Daarnaast hadden wij een aantal ongezonde tradities zoals: ieder weekend met zijn alle met chips en dergelijke voor de tv te zitten. En één keer per week friet eten. Ik sportte ook niet veel. Ik fietste iedere dag 10 minuten naar school, deed mee aan schoolgym en had één keer per week streetdanceles. Het is, als ik er zo op terug kijk, niet heel gek dat ik alsmaar ‘groeide’.

 

Waarom ben ik gaan afvallen?
Ik ben me altijd bewust geweest van het feit dat ik stevig was maar had dit een soort van geaccepteerd onder het mom ‘zo is mijn bouw nou eenmaal.’ Ik ben ook nooit gepest, dus het besef dat ik eigenlijk ongezond en dik was, was er niet echt totdat een jongen (klasgenoot) een bepaalde opmerking maakte. Ik herinner me de opmerking nog heel erg goed: ‘ Je zou maar 15 jaar zijn en 80 kg wegen! Net een varken.’ Dit raakte mij heel erg, vooral omdat zijn opmerking zo’n beetje de waarheid was. Want ja ik was 15 jaar en ja ik woog 83 kg. Na deze rake opmerking heb ik besloten om te gaan afvallen.

sylvana3

Hoe heb ik dit gedaan?

In eerste instantie op een slechte manier. Ik begon steeds minder te eten tot op het punt dat ik als ontbijt twee cracottes at, ik gooide mijn brood op school weg en ik at de hele dag  niks anders dan een pakje droge toastjes. Bij het avondeten at ik ook aanzienlijk minder. Als tussendoortje at ik dan eens per dag een appel. De kg’s vlogen er af. Ik ben zo’n 10 kg in twee maanden tijd afgevallen. Ik had een logische maar verkeerde logica bedacht: hoe minder ik eet = hoe meer ik afval. Daarnaast ben ik twee keer per week gaan sporten. Ik verafschuwde rondingen en vormen en wilde het liefst maatje 34 hebben.

Na in een vrij korte tijd 10 kg te zijn afgevallen, kwam de zomervakantie eraan. In de vakantie was ik noodgedwongen tijdens de lunch mijn brood gewoon op te eten, want mijn ouders waren erbij. Ik was als de dood dat ik niet meer zou afvallen. Gelukkig ontdekte ik dat ik nog steeds afviel, maar dat het wat langzamer ging. Langzaamaan kon ik die gekke logica die ik had bedacht, loslaten.

Ik ben steeds gezonder en meer gaan eten en daarbij ook meer gaan sporten. Ik kon eten steeds meer waarderen en ging het steeds minder zien als vijand. Ik kon mijn figuur en rondingen steeds meer accepteren. De laatste 5 kg raakte ik ook kwijt. Ik heb de afgelopen jaren helaas wel wat gejojo’t; dan 3 kg eraf en dan weer 3 kg erbij. Dit kwam omdat ik dan periodes heel streng op mijn kcal inname lette en dan weer niet. Ook heb ik helaas wat lichamelijke tegenslagen gehad. Erg frustrerend!

 

Hoe ben ik uiteindelijk gekomen tot het punt waar ik nu ben?
Sinds 8 maanden ben ik serieus bezig met sporten en beter eten: meer eiwit, minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Daarbij ben ik meer krachttraining gaan doen en ben ik begonnen met squatten. Dit heeft al voor grote veranderingen gezorgd in hoe mijn lichaam eruit ziet. Ik ben in de afgelopen maanden dus gezonder gaan eten maar lette uiteindelijk niet meer goed op mijn precieze calorie inname. Ik sportte drie keer per week maar viel niet meer af. Ik kwam zelfs 2 kg aan. Ik at blijkbaar toch ‘’ te veel’’, al was het nu gezond voedsel.

Daarom heb ik  7 weken geleden besloten om mijn calorie inname (macro’s) weer goed bij te gaan houden en ga ik trouw minstens vier keer per week naar de sportschool. Naast de bezoekjes aan de gym, train ik ook thuis. Ook heb ik afgelopen maand een squatchallenge gedaan. Ik ben inmiddels 2,5 kg aan vet afgevallen en heb wat meer spiermassa!

Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik ben goed op weg en blij met wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik ben vastberaden om deze levensstijl vast te houden en mijn uiteindelijke doel te bereiken: fit en curvalicious zijn! Wat mijn motivatie is? Die verschrikkelijke foto van een 15-jarige ik! (..Oké en al die fitte lichamen op instagram).

 

Benieuwd naar wat ik nu dan allemaal eet en wil je mijn journey verder volgen?
Check dan mijn instagram account: @sylvanasoraya

 

Heb jij de nieuwe collectie al bekeken?

Klik hier!

NIEUWE COLLECTIE

 

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

6 Responses

 1. Rian

  Super goed bezig Sylvana! Ik heb bijna zelfde progressie doorgemaakt (79 – 63 kg ) en weet dus hoe je voelt / gevoeld hebt! Keep up the good spirit!

  Reply
 2. Bonnie

  Hoi Sylvana,
  Bedankt voor het delen van je verhaal, erg inspirerend !! Goed bezig !!
  X Bonnie

  Reply
 3. Cindy

  Wauw wat een supermooi lichaam heb je opgebouwd! Het beste van twee werelden: gezond slank en nog steeds vrouwelijk curvy!
  Je mag ontzettend trots op jezelf zijn!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.