“Ik wil ook tieten”, jammerde ik herhaaldelijk aan de rand van mijn moeders bed. Ik was zestien jaar, 60 kilo schoon aan de haak en mijn rug en borst waren nauwelijks van elkaar te onderscheiden. “Be careful what you wish for”, zegt men wel eens. Ruim tweeëntwintig kilo verder uitgedijd en een inmiddels drie handjes vol, ging mijn wens in vervulling. Toch was ik wederom niet gelukkig met mijzelf.

Niet alleen mijn gedrag is zo veranderlijk als het weer; mijn weegschaal zag tijdens de puberteit duizelig van de afwijkende kilogrammen. Het ene na het andere dieet slingerde ik door mijn lichaam en was bij gewichtsverlies maar kort bevredigd. Vaak was het alleen wat vocht wat ik verloren was, maar de gewoonte om te snaaien werd alleen maar groter. Jezelf iets onthouden is vragen om problemen.

Rond mijn twintigste woog ik op mijn zwaarst. Ongelukkig én van nature een emotionele eter zijn, heeft ervoor kunnen zorgen dat ik mijn lichaam verwaarloosde. Ik at veel, voornamelijk ongezond en voerde geen hol uit. Ik gaf de moed op uit die bekende cirkel te breken, maar er moest iets veranderen. Eerst zou ik zelf op krachten moeten komen.

Januari 2015 ging het roer om. Ik beëindigde mijn relatie en koos voor het opbouwen van een goede, fundamentele relatie met mijzelf. Mijn levensstijl gooide ik om, at gezond en ging naar de sportschool. De shakejes, pillen en andere marketingrotzooi liet ik dit keer achterwege en investeerde in kennis voor de lange termijn. Ik las boeken, volgde Fitdutchies op de voet en gooide als een malle met dumbbells, vier dagen per week.

Mijn lichaam veranderde snel. De combinatie van voldoende beweging, gezonde voeding en een nieuwe kijk op mijn toekomst, liet mijn onderkin in een mum van tijd verdwijnen en mijn love handles aanzienlijk slinken. Ik zocht lang naar een ideale balans tussen discipline en genieten en vond een levensstijl waar ik verslingerd aan raakte. Mijn nieuwe ritme werd een gewoonte. En dat is wat mij nog steeds in vorm houd.

afval

Ik omarm wie ik nu ben, hoe ik eruit zie en ik ben ontzettend trots op wat ik bereikt. Dertien kilo geleden had ik dit nooit verwacht. En ook jij kunt jezelf verbazen. Om te beginnen, begin. Je bent dichterbij je doel dan gisteren. Zoek een levensstijl die voor jou vol te houden is, waarin je nog steeds kunt genieten van een vieze, vette oliebol, zonder dat je je hier schuldig over voelt. En stop vooral met vergelijken. Een dressuurpaard wint geen derby en vice versa.

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over mijn transformatie, vandaar dit artikel. Ik ben geen voedingsdeskundige of personal coach, maar ik geef graag tips wat voor mij heeft gewerkt. Schroom dus nooit om hulp te vragen. Kennis is er immers om gedeeld te worden.

 

 

155 proteïnerijke recepten + 4 gratis ebooks!

Meer info? Klik hier!

Proteïne recepten

About The Author

Tess Fluit
Columnist

Hi, ik ben Tess Fluit, 21 jaar oud en studente Media, Informatie & Communicatie (MIC). Daarnaast ben ik trendwatcher, columniste in spé en een basic-goeroe!

5 Responses

 1. Lisette

  Ik ben wel heel erg benieuwd voor welke voeding je bijvoorbeeld hebt gekozen en wat er voor heeft gezorgd dat je die overtollige kilo’s kwijtraakte.

  Reply
 2. Karin

  Hi, leuk verhaal, goed gedaan!
  Wat mij triggerde is een kreet uit je omschrijving: “Basic-goeroe”.
  Ben heel benieuwd wat dat in houdt 😉

  Keep up the good work!

  Reply
 3. Dana

  Heel leuk geschreven en fijn dat het jou is gelukt. Ik start ook deze week weer met gezond doen. Ben 1 jan gestopt met roken en morgen weer in de gym te vinden. Naast kracht, ook weer cardio om dat vetpercentage omlaag te krijgen. In de tussentijd wel tevreden over je tieten, trouwens? Haha succes in 2016 and stay fit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.