Iedereen die ooit overgewicht heeft gehad, heeft een verhaal, een reden of excuus. Het is natuurlijk maar net hoe je het noemen wil. Het leven bestaat naar mijn idee voor 10% uit wat je overkomt en voor 90% uit hoe je daar mee omgaat. Ik heb op mijn zwaarst 85 kg gewogen bij een lengte van 1.76m, maar er zelf voor gekozen om daar iets aan te veranderen. Hieronder lees je míjn verhaal, redenen en excuses.

transfo stephanie 1

Even voorstellen
Mijn naam is Stéphanie Thunnissen, 23 jaar oud en op Instagram te volgen als @steefsport! Ik ben opgegroeid in de omgeving van Eindhoven en ik ben 3 jaar geleden voor mijn studie naar Haarlem verhuisd. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de studie Media- en Entertainment Management op Hogeschool Inholland te Haarlem en hoop ik volgend jaar juni eindelijk mijn diploma in ontvangst te mogen nemen! Wat ik daarna ga doen, is nog een grote verrassing 😉

Een rasechte excuus-truus
Als kind was er niks aan de hand, ik sportte veel, er werd elke avond vers voor me gekookt en ik had een gezond gewicht. Echter veranderde dit toen ik op mijn twaalfde naar de middelbare school ging. Ik was altijd al een zoetekauw, maar nu ik elke dag op de fietsroute naar school langs zoveel supermarkten en snackbars kwam, werd er bijna dagelijks een ‘pitstop’ gemaakt om mezelf ‘bij te tanken’ in de vorm van chips, koekjes, snoep en chocolade.

Omdat ik thuis de schijn op wilde houden, at ik alles zo snel mogelijk op. Toen ik op mijn 16e verjaardag een scooter kreeg en stopte met hockey en tennis was het hek helemaal van de dam. Ik zag wel in de spiegel dat ik een extra onderkin en flinke buik had gekregen, maar ik had niet de motivatie en kennis om er wat aan te doen. Bovendien gaf ik destijds maar wat graag alles en iedereen, – behalve mezelf – , de schuld van mijn overgewicht. Met smoesjes als ‘ik heb het zo druk’, ‘ik ben nou eenmaal gek op eten’, ‘ik heb gewoon pech dat ik slechte genen/zware botten/een slome stofwisseling heb’, ‘volgende week begin ik écht’, ‘dit is het laatste koekje/chipje/wijntje’ en ‘ik ben zielig, dus ik heb deze (of een stuk of 10) guilty pleasure(s) wel verdiend’ suste ik mezelf als ik weer eens ontzettend baalde van al die extra kilo’s.

transfo stephanie 4

Leerproces met vallen en opstaan
Persoonlijk geloof ik niet in een ‘quick fix’. Strenge diëten die je van alles beloven maar op den duur hun belofte niet waarmaken (je komt weer kilo’s aan nadat je op gewicht bent, omdat het desbetreffende dieet niet is vol te houden op de lange termijn). Toen ik na talloze mislukte pogingen om af te vallen in de jaren 2012 tot 2014 nog steeds niet meer was afgevallen dan 5 à 6 kilo, besloot ik kwaliteit te verkiezen boven kwantiteit.

Ik wilde me eerst richten op een goede basis in plaats van zoveel mogelijk kilo’s binnen een zo’n kort mogelijke periode verliezen. Dit ging een aantal maanden goed en op mijn 21ste verjaardag in mei 2014, voelde ik me eindelijk slank bij een gewicht van 72 kg. Ik werd op dat moment overspoeld door complimentjes uit mijn omgeving en dacht ineens dat ik nu weer alles kon eten en drinken wat ik wilde.

– Dit is een veelgemaakte fout en daarom waarschuw ik hier voor! – 

Binnen een paar maanden was ik weer bijna terug bij af met een gewicht van 78-79 kg. Ik weet dat gewicht uiteindelijk echt niet alles zegt, maar dit is om een indicatie te geven van mijn jojo gedrag. Ik baalde ontzettend dat een zoveelste poging wéér was mislukt, maar wederom wonnen de smoesjes het van mijn goede voornemens. Zo gingen de jaren voorbij, waarbij ik soms weer een paar kilo afviel om vervolgens weer hetzelfde aantal kilo’s aan te komen. Op die manier had ik eigenlijk het idee dat ik altijd aan het opletten en lijnen was, maar nooit een blijvend resultaat boekte. Man, man, man, wat werd ik er moedeloos van…

transfo stephanie 2

Hoe is het uiteindelijk dan toch gelukt?
In de zomer van dit jaar, kwam ik na een enorm drukke en intensieve stageperiode bij een geweldig castingbureau in Amsterdam, terecht in wat rustiger vaarwater. Ik heb mijn tijd toen goed gebruikt om uit te rusten en een hoop dingen voor mezelf op een rijtje te zetten. ‘Wat vind ik echt belangrijk in het leven?’, ‘Wat zijn mijn dromen voor de toekomst?’ en ‘Hoe kan ik deze dromen verwezenlijken?’, waren vragen die ik destijds aan mezelf gesteld heb. Dit klinkt misschien vaag en zweverig, maar voor mij werkte het heel verhelderend.

Een van mijn dromen was nog steeds ‘Slank worden’. Ik heb mezelf toen streng toegesproken en de keuze gesteld: ‘Ga ik alle fouten, mislukkingen en kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, omzetten tot iets positiefs en net zo lang door tot het lukt?’ of ‘Stop ik nu voorgoed met die halve afslankpogingen en leef ik de rest van mijn leven als iemand die haar dromen niet heeft waargemaakt?’.

Deze stelling is misschien wat overdreven maar hierdoor kwam de boodschap wel bij mij binnen. Ik voelde namelijk de verantwoording om mezelf een mooi, strak en gezond lichaam te geven. Eenmaal de knoop doorgehakt, ben ik er 200% voor gegaan en heb ik meer motivatie en geloof in mezelf dan alle afgelopen jaren bij elkaar. Ik ga nu met heel veel plezier vier á vijf keer per week naar de sportschool en ik heb bewuster leren omgaan met mijn calorie-inname.
Ik hou nog steeds ontzettend van eten, koken en bakken maar dat kan ook met ‘verse en voedzame’ producten heel leuk zijn! Natuurlijk is er hier en daar nog steeds ruimte voor een wijntje en etentje op zijn tijd, want ik hecht naast mijn ‘fitte leven’ ook veel waarde aan mijn sociale leven!

transfo foto stephanie header

Dus wat is er nou uiteindelijk allemaal veranderd?
Hier kan ik kort antwoord opgeven: ‘mijn mindset’. Sinds ik écht in mezelf ben gaan geloven en besef dat ‘ik kan niet’, niet bestaat, is er een wereld voor me open gegaan. Alles is mogelijk en het heeft misschien alles bij elkaar wel vier jaar (!) geduurd om te komen waar ik nu ben, maar dat ik langer nodig heb gehad dan anderen, betekent niet dat ik heb gefaald!

Ik heb eindelijk een lifestyle en voedingspatroon gevonden wat ik de rest van mijn leven vol kan houden en dat was het wachten zeker waard. Verder heb ik mijn weegschaal tijdelijk opgeborgen, omdat ik me veel te veel op een bepaald getal aan het focussen was, waardoor soms weer even de moed in m’n schoenen zakte. Ik zie in de spiegel dat mijn lichaam positief aan het veranderen is, dus wat maakt het ook uit hoeveel ik daarbij weeg.

Clou van mijn verhaal:
‘ALLES is mogelijk, het maakt niet uit hoe vaak je ‘faalt’,
als je iets écht wil, ga je net zo lang door tot het wél lukt!’

‘Succes is going from faillure to failure without losing enthusiasm’

 

Ja, ik wil hulp!

Stéphanie deed het op eigen kracht. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Fit Dutchies biedt nu exclusieve coaching aan en er zijn nog een paar plekjes. Lees hier mee!

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.