Hey Fitdutchies,

Ik ben nu al een flink aantal jaren aan het fitnessen, de ene periode wat intensiever dan de andere, maar op een gegeven moment wordt het saai. Om die sleur te doorbreken ben ik gaan kijken welke trainingsvormen er allemaal zijn.  In deze blog wil ik wat meer ingaan op de verschillende soorten belasting en wat voor uitwerking deze op je spieren hebben.

Om te beginnen gaan we wat dieper in op de spieren,  in een vorige blog heb ik het gehad over de verschillende spiervezel types die in het lichaam aanwezig zijn ( lees deze blog) .

Nu gaan we nog iets dieper in op de spier, een spier is opgebouwd uit eiwitten. Hierbij zijn de eiwitten actine en myosine het belangrijkst.   Nu wordt het wat droger van stof maar ik zal het zo simpel mogelijk houden. Als een spier zich aanspant verkort de spier zich en wordt hij hard. Bij het aanspannen van de spier (contractie) glijden myosine draden in het actine eiwit. Hierbij is er nog geen koppeling tussen de verschillende eiwitten, bij het contact van de myosine (deze heeft kleine haakjes) zet het eiwit zich vast in de actine.   Deze eiwitten zitten in een sarcomeer en meerdere sarcomeren worden myofibrillen genoemd. Een spiervezel is opgebouwd uit meerdere myofibrillen en een spier weer uit vele spiervezels.trainingsvormen

Oke, dat was heel erg kort uitgelegd waar een spier uit is opgebouwd (Wil je hier meer over weten neem dan even contact met mij op!).

Maar om terug te komen op wat ik wil vertellen is dat er verschillende manieren van aanspanning in het lichaam zijn:

 • Isometrisch: de spier is aangespannen maar er is verder geen beweging.
 • Excentrisch: de spier is aangespannen en beweegt terug naar de rust positie op een heel langzaam tempo.
 • Concentrisch: de spier spant zich aan en ontspant op hetzelfde tempo (normale beweging)

Er zijn nog meer manieren van aanspannen maar daar kom ik nog wel een keer op terug.

Er zijn vele onderzoeken geweest over  de voor -en nadelen van de verschillende manieren van trainen. Nu blijft concentrisch trainen nog steeds het beste om spiergroei te realiseren.  Excentrisch trainen heeft voornamelijk grote voordelen bij sporters die explosief moeten remmen, denk hierbij aan  bijvoorbeeld voetbal, hockey, basketbal en volleybal.  Isometrische oefeningen hebben volgens wetenschappers ook een positief voordeel op spiergroei en verbranding. Hierbij wordt wel benadrukt dat sporters het beste een combinatie van concentrische en isometrische oefeningen in een training kunnen verwerken.

Uiteraard blijft het goed om te blijven combineren en afwisselen van oefeningen en trainingsmethodes!

Om jullie te laten ervaren wat de verschillende manieren nu met je lichaam doet heb ik speciaal een work out gemaakt met isometrische, excentrische en concentrische oefeningen.

Check de workout inclusief instructies hier op ons Youtube kanaal!

 

About The Author

Sander van Aard

Sportfanaat, fysiotherapeut en personal trainer. Geeft tips en tools om blessurevrij te blijven. "Turn a setback into a comeback"

One Response

 1. Sanne

  Hey,

  Goed blog, alleen jammer van de filmpjes elke keer.
  Heel onduidelijk geluid en niet zo professioneel ge-edit. Dit is een hele leuke site en ben er enorm blij mee! Dit was alleen een tipje van mij, maar ga zo door met de blogs ! 😉

  Groetjes,

  Sanne

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.