Vakantie! Ibiza lag al enige maanden in het vooruitschiet en alhoewel ik er aan de ene kant ontzettend naar uitkeek, was ik ook erg bang dat dit eiland vol feest en vrijheid aardig wat schade aan de progressie van afgelopen maanden zou kunnen aanrichten.

Sinds een maand of 5 heb ik mijn levensstijl drastisch veranderd, maar old habits die hard. Avonden lang lag ik te peinzen over mijn Ibiza-strategie, om vooral goed voorbereid de welbekende verleidingen van dit walhalla te weerstaan. Ik zag het al helemaal voor me: niets staat mij en mijn fitte lichaam in de weg! Ik ga hardlopen, ik ga trainen en op mijn voeding letten. Ook op Ibiza verkopen ze vetvrije yoghurt en eieren en met een Gin Tonic-light zet ik de Ushuaïa net zo goed op z’n kop.

ibiza3

Hashtag Preparation Is Key. Op social media zie ik dit regelmatig voorbij komen en ook al lijkt het op het eerste gezicht een heel gedoe, inmiddels sta ook ik ieder weekend braaf in de keuken mijn eiwitrijke bananenbrood te bakken, trakteer ik mezelf op luchtige kwarkbollen of vezelrijke snackballetjes en prep ik voor de hele week een prima salade in elkaar. Dit motto geldt ook voor vakantie: welwillend laafde ik mij aan alle blogs over ‘fit zijn op vakantie’, zorgde ik voor een pittig trainingschema voor in de buitenlucht en was ik er volledig van overtuigd dat je prima kunt genieten van een burger met friet wanneer je de rest van de dag rustig aan doet. ‘Ik kan dit’, dacht ik toen ik mijn uitgeprinte trainingsschema in m’n handbagage stopte en ik bevestigde trots mijn mantra door in de trein naar Schiphol een eiwitreep te snacken.

Ik kon het dus niet. Althans, niet op de manier waarop ik het allemaal bedacht en voorbereid had. Eénmaal op Schiphol moest onze joi de vivre gevierd worden met pizza en Chardonnay en in het vliegtuig hebben we geproost op onze vriendschap, het leven en de kittige handschoentjes van de stewardess. ‘THIS IS LIFE’ stond er in grote letters in de aankomsthal en ook al had ik op dat moment nog geen stap op Ibiza gezet, de poëtische kracht van deze enkele zin raakte me diep in mijn hart.

ibiza2

Wat heb ik me schuldig gevoeld! Wat hebben we het heerlijk gehad! Liggend op een strandbedje genoten we van een welverdiend ontbijt, dronken we sangria of wodka-jus om daarna ’s avonds neer te strijken bij één van de pittoreske restaurantjes in de haven van Ibiza. This certainly is life, dacht ik toen ik vanuit het vliegtuig dit magische eiland achter me liet. Maar in hoeverre past dit leven bij mijn leven thuis? Heb ik me niet gruwelijk laten gaan en ben ik op vakantie dus blijkbaar alleen maar in staat om de benodigde vezels en vitamines uit het fruit in de sangria te halen? Zal ik nooit veranderen?

Toch denk dat ik al veranderd ben; mijn trainingschema heeft weliswaar dienst gedaan om een paar Ibiziaanse muggen mee te vermoorden, ik mag zeker trots zijn. Onbewust hield ik toch rekening met mijn caloriebudget en maakte ik ruimte voor eventuele uitspattingen. De club sandwich bij het ontbijt heb ik moeiteloos vervangen door volkoren brood met avocado en feta, de chips heb ik laten staan, als diner koos ik gegrilde vis en een tweede ronde tapas liet ik vastberaden aan me voorbij gaan. Dit plús de vitamines en vezels van het fruit uit de sangria hebben ervoor gezorgd dat ik met een trots gevoel terug kon blikken.

Er is geen goed of slecht; iedereen doet dit op zijn eigen manier. Hoe groot is de overwinning als je vakantie niet zwart of wit is? Geen strafkamp, geen vreetfestijn, maar genieten zonder schuldgevoel.

That is life.

 

Dit weekend gaan we van start! Scoor hier snel je tickets!

inger summer tour

 

About The Author

Jefta den Dulk

Wannabe fitboy, op zoek naar de ultieme balans tussen lekker eten, gezelligheid, drankjes én een gezonde levensstijl. Ik wil vol overtuiging en enthousiasme voor de meest gezonde, verantwoorde levensstijl kiez.. Wait, is that a burger?

Leave a Reply

Your email address will not be published.