Geen paniek: er is geen sprake van gezinsuitbreiding. Ik herhaal: er is geen sprake van gezinsuitbreiding. Sinds een aantal jaar ben ik veel bewuster bezig met mijn gezondheid. Ik streef niet alleen naar een fit lichaam, maar ook naar een vitale geest. Na tien maanden ‘clean’ te zijn geweest van kunstmatige hormonen, slik ik sinds twee maanden weer de pil (Microgynon 30). En dat merk ik direct. Ik heb last van moodswings, hevige emotionele schommelingen en een verlaagd libido. Niet slechts één week per maand.

Stoppen met de pil heeft mij tot een heel ander mens gemaakt. Ik had energie voor tien, voelde mij op en top vrouw (lees: sexy!) en ik had een libido waar geen kistje oesters tegenop zou kunnen. Ook waren mijn buien niet meer vergelijkbaar met een spannend ritje Python en had ik geen last meer van plotselinge huilbuien. Daarnaast ging ook het afvallen makkelijker dan voorheen, verdwenen mijn vreetbuien als sneeuw voor de zon en hield ik nauwelijks vocht vast. Ik zat oprecht beter in mijn vel en stond ik veel dichter bij mijzelf.

Nu ik een relatie heb en dus de pil slik, merk ik nog maar weinig van dat euforische gevoel. Mijn momenten van geluk zijn korter van duur en worden in hoog tempo afgewisseld met teneergeslagen gevoelens. Ook kan ik minder hebben, huil ik om het minste of geringste, heb ik een grote drang naar suiker en koolhydraatrijk voedsel en lijken mijn borsten continu op springen te staan. En misschien wel het meest vervelende van alles: ik heb minder zin in seks. Om over de chronische vermoeidheid maar te zwijgen.

 

 

Buiten het feit dat het wetenschappelijk is bewezen dat deze kunstmatige hormonen zorgen voor nare bijwerkingen, las ik veel verhalen van vrouwen die mijn bevindingen volmondig kunnen beamen. Voor de grap las ik de bijsluiter, waarop staat: “Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken”. En wat houden die bijwerkingen in?

Zeer vaak (komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers):
Hoofdpijn.

Vaak (komen voor bij minder dan 1 op de tien gebruikers):
Stemmingswisselingen, depressie, buikpijn (maagpijn), pijnlijke borsten, gevoelige borsten, gewichtstoename, misselijkheid, huiduitslag.

Soms (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers):
Braken, diarree, vocht vasthouden, migraine, lager libido (minder zin in seks), grotere borsten, jeukende rode uitslag van de huid (urticaria).

Fantastisch dat het gebruik hiervan mij een hoop poepluiers scheelt, maar ik wil mijn lichaam niet vergiftigen met deze troep. Met geen enkele vorm van hormonen overigens. Ik wil overstappen op het gebruik van natuurlijke anticonceptie en de Lady-Comp biedt daarin uitkomst. In het kort: de Lady-Comp is een apparaat wat middels de temperatuur van je lichaam, je vruchtbaarheid meet. Iedere morgen dien je na het ontwaken je temperatuur te meten. Na de meting krijg je een 99,3% betrouwbare prognose voor de komende 24 uur te zien. Groen betekent onvruchtbaar, rood betekent vruchtbaar en geel betekent dat het apparaat je nog moet leren kennen. In de laatste twee gevallen maak je dus gebruik van een condoom.

Ik ben mij nu voornamelijk aan het inlezen over de ervaringen van het gebruik van de Lady-Comp. Rosalie, blogger van Moderne Hippies, gebruikt het apparaatje al een aantal jaar en is een diehard voorstander van deze alternatieve manier. Zij schreef hier dan ook een uitgebreide review over; erg interessant om te lezen.

Zeg eens, hoe ervaar jij het gebruik van de pil?
Laat het mij vooral even weten. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

About The Author

Tess Fluit
Columnist

Hi, ik ben Tess Fluit, 21 jaar oud en studente Media, Informatie & Communicatie (MIC). Daarnaast ben ik trendwatcher, columniste in spé en een basic-goeroe!

20 Responses

 1. Roos

  Ik ben sinds september gestopt met de pil… best.choice.ever! Ik ga er nooit meer aan. Op dit moment single en wanneer er weer een man in mijn leven komt… idd LadyComp. Veel goede dingen over gehoord en gelezen. Voor alle meiden die twijfelen om te stoppen… doe het! Je gaat je zoveel beter voelen! ECHT! Dat is goud waard.

  Reply
  • Noa

   Wat naar dat je last hebt/had van die bijwerkingen! Moet er niet aan denken…

   ik slik de pil al sinds hele jonge leeftijd (13 jr). Ik ben toen ermee begonnen omdat ik hele zware menstruatieklachten had. Ik was iedere maand 2 dagen uitgeschakeld door de buik-, hoofd-, en rugpijn. Het werkt perfect tegen de menstruatieklachten en ik ben er ook nooit meer mee gestopt, dus ik zou niet weten in hoe verre het me dempt. Maar ik heb geen last van alle andere dingen die je noemt en mijn bloeddruk is ook prima. Nog een rede waarom ik er nooit mee gestopt ben is omdat ik al sinds mijn 18e een vaste relatie heb en we nadat we allebei negatief zijn getest op soa’s we geen condoom meer gebruiken. Daarvoor had ik wel vriendjes maar toen wel altijd braaf een condoom gebruikt. Maar toen vond ik het wel een fijn idee om aan de pil te zijn.

   Toch vraag ik me af in hoe verre het goed is om zo lang (ben ondertussen 22) aan de pil te zijn vanaf zo’n jonge leeftijd. Ik ben stiekem toch wel een beetje bang dat mijn lichaam het misschien niet meer zelf kan en daarnaast heb ik sinds een paar jaar met enige regelmaat migraine.

   Ik zit dus een beetje in een dilemma, ik weet nog als de dag van gister wat het is om zo’n heftige menstruatie te hebben en dat is echt erg naar. maar migraine is ook niet erg prettig (maar het is niet eens zejer of het wel van de pil komt). Plus nog alle andere voordelen die hier genoemd worden.

   Stof om over na te denken dus.

   Liefs!

   Reply
 2. Moi

  Hi Tess,

  Na vele bijwerkingen ben ik een paar jaar geleden ook gestopt met de pil.
  Bijwerkingen v/d pil: huiduitslag, zeer droge huid, verlaagd libido, heel snel agressief, hoofdpijn, moodswings, futloosheid.
  Meerdere dames in mijn omgeving slikten Microgynon 30 en kregen er ook allerlei klachten van en zijn er nu ook vanaf. De een overgegaan op een minipil, de ander helemaal gestopt.
  Nooit meer microgynon voor mij en raad het ook niemand aan. Wat een zooi ! Ben blij dat ik nu ‘clean’ ben van de pil en zo te lezen jij ook. Houden zo zou ik zeggen meid. 😉 Let’s all treat our bodies with LOVE. 😉

  Reply
 3. Simone

  Hoe vreselijk ik het ook voor je vind dat je deze bijwerkingen hebt, ik vind het erg fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Sinds ik de pil slik lijkt het alsof mijn hormoonhuishouding op ‘neutraal’ staat. Geen hoogte en dieptepunten meer, maar gewoon een constante lijn. Libido is ook verdwenen, geluksmomenten duren inderdaad korter en zijn ook minder intens.

  Ik ben een tijd terug overgestapt op de Mirena spiraal, maar aan de situatie is eigenlijk niets veranderd (logisch, Mirena spiraal geeft ook hormonen af die bepalen hoe ik me voel). Ik wil die troep ook niet meer in mijn lichaam en ben daarom heel benieuwd naar je bevindingen met de Lady-Comp!

  Reply
 4. Tabster

  Ruim een jaar gestopt met de pil, no way dat ik die troep ooit nog aanschaf!

  Reply
 5. Denise

  Nu zo’n 2 maanden gestopt, waarbij ik nu de Lady Comp gebruik.. Merk nog geen gigantische verschillen (daarvoor ben ik denk ik nog niet lang genoeg gestopt met de pil) maar ga zeker nooit meer terug naar die kunstmatige troep! De Lady Comp werkt erg fijn trouwens, zeker het geld waard!

  Reply
 6. Faye

  Ik slik al de pil sinds mijn 14e en alleen gestopt toen ik zwanger was. Merkte dat ondanks de zwangerschap dat ik mij veel beter voelde maar wijde dat niet aan het feit dat ik was gestopt met de pil. Inmiddels is mijn mini alweer bijna 5 en ben ik nu ruim 1,5 maand gestopt met de pil. Ik vraag me echt af waarom ik dit niet eerder heb gedaan. De reden van het stoppen was omdat ik zo vaak misselijk was, hoofdpijnen, alleen maar moe, libido laag en nog veel meer kwalen. Bah! Nu? Alsof ik de wereld aan kan. En wat jij zegt, er kan geen kistje oesters tegen op! Wij doen het nu gewoon ‘veilig’ en dat werkt prima! No hormones for me!

  Reply
 7. Judith

  Begonnen met de pil in de puberteit, nu 2 jaar gestopt en nu een spiraaltje. Ik ben een heel ander mens geworden. Zelfs mijn moeder vindt dat ik zeer positief veranderd ben. Echt, wat een troep! Ik raad echt iedereen de pil af en de spiraal aan. Lees aub niet de rare horror vehalen op internet. En nog een enorm voordeel: geen maandelijks gezever meer, yes!!!!!

  Reply
 8. Lydia

  Ooowww die pil! Wat een rotding he! Sinds ik ben gestopt voel ik mij zooooveel beter! Ik heb weer echt mijzelf weer terug.

  Ik moet zeggen dat mijn lichaam wel veel moeite heeft met het ontpillen… ongesteldheid is heel onregelmatig geworden en heb weer puistjes :(. Maar dat neem ik allemaal maar voor lief

  Voor mij komt die pil er nooit weer in!

  X

  Reply
 9. Pascalle

  Hi! Ik ben sinds oktober vorig jaar van de pil overgestapt op de mirena spiraal. Een echte aanrader (in mijn geval) minder moodswings, geen vreetbuien meer, ik ben niet meer ongesteld geweest (dus geen pijn en bloedverlies!) – ik merk enkel de dag voor mijn oorspronkelijke menstruatie dat ik even wat meer emo ben. Libido is ook een stuk beter, al verschilt dat per persoon volgensmij. En geen gedoe, want voor 3 tot 5 jaar heb je geen zorgen! 🙂

  Reply
 10. Maaike

  Ik sta op het punt om met de pil te stoppen omdat ik ook dezelfde klachten heb… Nu ik dit lees weet ik zeker dat ik ook ga stoppen.

  Reply
 11. Yvette

  Ik denk er ook al heel lang over na om met de pil te stoppen. Gebruik hem nu al bijna 10 jaar en heb ook last van een aantal dingen die je noemde. Vind het alleen elke keer weer zo’n stap om daarvoor naar de huisarts te gaan en als ik er dan is ben vergeet ik het weer.
  Telkens bij het lezen van iemand die er mee gestopt is denk ik weer dat moet ik ook echt gaan doen.

  Reply
 12. Alissa

  Hoi Tess,

  Ik heb de koperspiraal en ik ben er echt heel erg blij mee. Geen kunstmatige hormonen meer.

  Liefs Alissa

  Reply
 13. Laura

  Sinds 4 jaar gestopt met de pil, zodra je er mee stopt merk je pas wat een troep het is en hoe erg het je hele zijn dempt. Nooit meer voor mij!
  Voor meiden die Microgynon gebruiken en last hebben van acné; dit wordt veroorzaakt door de androgene werking van het hormoon levenorgestrel, kijk even naar welke pil dit hormoon niet bevat.
  Ik heb de koperspiraal en ben 10 jaar beschermd zonder hormonen, echt ideaal! 🙂

  Reply
 14. Dorien

  Hoi hoi !!
  Wat een zelfde gedachtes hier allemaal, goed om te lezen. Zit ook in hetzelfde schuitje. Ben afgelopen april gestopt en merk wel al dat ik me wat beter voel. Ik heb de pil 6 jaar lang gebruikt en was ook nieuwsgierig naar wat het met me zou doen als ik zou stoppen met de pil. Ben nog steeds niet ongesteld geweest, dat vind ik al schrikbarend (&nee ik ben niet zwanger) om te zien dat je lichaam gewoon de grootste moeite heeft om dit weer zelf te gaan doen.
  Ben benieuwd of er nog meer voordelen uitrollen de komende maanden!

  X dorien

  Reply
 15. Joyce

  Ik gebruik de koper spiraal omdat ik ook erg slecht tegen de hormonen kon. Sterker nog, ik viel jaren lang bijna elke dag flauw en hoewel de pil nooit als oorzaak is bewezen en er ook wel andere factoren speelden heb ik er sinds het stoppen een stuk minder last van! Wat een bende die pil

  Reply
 16. Ninos

  Ik ben ook sinds een klein half jaartje gestopt met de pil. Ik voelde mij er al een tijdje niet meer prettig bij. Ik ben nu overgestapt op het koperspiraaltje. In tegenstelling tot de mirena is deze hormoonvrij. En geen dagelijks gedoe met metingen ofzo. De komende 5 jaar geen gedoe meer met anticonceptie. En voel me beter dan ooit. Volgens mij vriend ben ik een stuk beter te genieten, en mn libido komt ook weer terug. Beste beslissing ooit!

  Reply
 17. Annet

  Even een andere reactie dan ik hier lees: ik ben ook gestopt met de pil (microgynon) na 15 jaar pilgebruik, om alle berichten die ik las over mensen die stopten, niet omdat ik zwanger wilde raken. Ik heb geen enkel verschil gemerkt. Geen verschil in gevoel of wat dan ook. Ik ben sinds een paar maanden weer gestart, wel nu met de minipil. Ook daarmee merk ik geen enkel verschil. Dit hoor ik overigens van meer mensen om me heen. Het is dus niet per definitie zo dat er allerlei veranderingen optreden.

  Reply
 18. Anke

  Ik ben 3 jaar geleden bewust gestopt met de pil en zou er echt nooit meer aan beginnen. Heb sinds een half jaar een koper spiraal (zonder hormonen dus). Zou niet meer anders willen!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.