Vandaag hebben we een zeer bijzonder verhaal! Roderick en Floris zijn broers en waren op een gegeven moment te zwaar. Hoe zij uiteindelijk fit werden vertellen ze in een blog die iets anders is dan normaal!

Omdat wij het belangrijk vonden dat ze beiden hun eigen verhaal kwijt konden vertellen ze los van elkaar over hun story! Klaar voor wat serious motivation?

Hoe begon jouw fit journey Roderick?

Sinds kleins af aan was ik altijd al een zwaargewicht. Ik werd soms uitgemaakt voor ‘dikzak’ of mensen keken me raar aan. In 2012 bereikte ik een dieptepunt; ik woog namelijk 94 kg op 16 jarige leeftijd. De oorzaak hiervan lag duidelijk bij de voeding en weinig lichaamsbeweging.

Ik nam het trainen niet serieus, en hield (nu nog steeds) van lekkere snacks en maaltijden. Ook was ik niet vies van een feestje waar drank geschonken werd. In de zomer van 2012 schaamde ik me voor mijn lichaam en was mijn zelfvertrouwen verdwenen. Things had to change!

Ik begon na de zomer van 2012 met trainen voor mezelf. Zonder enige kennis over voeding en fitness begon ik met kracht en cardio oefeningen en probeerde ik op mijn eten te letten. Ik probeerde zo vaak mogelijk naar de gym te gaan ondanks dat ik het ontzettend druk had met school.

Als ik op deze periode terug kijk met de kennis en ervaring die ik nu heb, was ik nog steeds niet consistent genoeg in training en voeding. Ik trainde bijvoorbeeld de ene week 3 keer en de week daarop 1 keer. Ook was ik niet streng genoeg in mijn voeding. Begrijp me niet verkeerd, maar als je echt je droomfysiek wilt verwezenlijken, dan moet je er echt wel wat voor doen. Ik was nog te makkelijk in mijn training en voeding.

transfo roderick

Roderick

Toch woog ik begin 2014 zo’n 84 kg met een vetpercentage van 14%. Dit komt niet alleen omdat ik wat serieuzer was in mijn training en voeding, maar ook omdat ik net uit de puberteit kwam. Toch was ik nog steeds onzeker en was ik niet fit genoeg.

Dat moet ook jou gemotiveerd hebben Floris!

Het begon allemaal circa 2,5 jaar geleden, het moment dat ik naar mezelf in de spiegel keek en eigenlijk heel droevig werd… Ik voelde me niet meer op mijn gemak in mijn kleding en was bang dat het vet te veel zichtbaar voor iedereen zou zijn. Daarnaast kon ik niet meer bij normale kledingzaken mijn kleding kopen aangezien ik overal te groot voor was.

Ook was ik snel uitgeteld, voelde mij op zijn tijd aangekeken (met lichte afschuw) en werd ik voor mijn gevoel niet meer serieus genomen. Maar het allerbelangrijkste: ik accepteerde mijzelf niet meer. Vol afschuw keek ik naar wat ik mezelf had aangedaan in de loop der jaren.

transfo floris

Floris

Uiteindelijk besloot ik om de daadwerkelijk mijn eerste stappen in de sportschool te zetten. Januari 2013 om precies te zijn, in het kader van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik stapte de sportschool binnen met minimale know how (door eerdere fitnesspogingen) van apparaten en spiergroepen, maar zonder het allerbelangrijkste: een dieet. Voordat ik begon met trainen woog ik 120 kilo en had ik een gigantische buik. Als ik de foto’s terug zie schrik ik af en toe nog steeds van mijzelf.

Aanvankelijk vlogen de eerste (beginners)kilo’s er af… Binnen een maand 4 kilo kwijt, klonk goed! Echter, na de eerste “beginnerskilo’s” begint het echte werk pas. Hierbij probeerde ik wel regelmaat te houden in het trainen, wat naar mijn idee niet helemaal gelukt is.. Ik werd wel sterker, maar viel niet af. Dit had twee redenen: ten eerste “skipte” ik soms wel eens een trainingsdag, ten tweede had ik geen enkele knowhow betreffende voeding (ik blijf het herhalen, 60% van de resultaten begint in de keuken, 30% is de discipline, de ijskoude wil om alles er uit te willen halen en 10% de genetische aanleg).

Toen ik in de zomer van 2013 op vakantie ging was ik dus ook eigenlijk niet veel verder gekomen. De buik zat er nog steeds, het vet was er nog steeds, en nog belangrijker: het nare gevoel en lage eigenwaarde waren er nog steeds.

Na de zomer van 2013 begon ik feitelijk opnieuw, omdat ik het er wel van had genomen tijdens de vakantie. Vanaf dat moment is mijn ijskoude wil om alles er uit te halen ontstaan en viel ik dus eindelijk echt af. Het resultaat: in een half jaar 18 kilo kwijt.

Floris en Roderick: In mei 2014 kwam voor ons definitieve ommekeer. Beiden waren we al bezig met fitnessen en redelijk wat afgevallen, maar de volgende progressie bleef uit. Onder begeleiding van goede vriend en personal trainer Dogan Tekin (voormalig internationaal topjudoka) leerden we veel over trainen en voeding. Zo kregen we samen training en een voedingsschema, afgestemd op onze lichamen en dagelijkse activiteiten.

Roderick: Mijn doel was om van 14% lichaamsvet onder de 10% lichaamsvet te komen. In nog geen twee maanden tijd was dit doel al bereikt. Vlak voor de zomervakantie woog ik 77 kg met een vetpercentage van 9%.

Na de zomervakantie woog ik 79,5 kg en was mijn vetpercentage gestegen met 1%. Ik was wat teleurgesteld in mezelf na al dat harde werk maar gelukkig pakte ik de draad weer snel op.  In oktober woog ik 76 kg met een vetpercentage van 8.5%. Na al het afvallen/droogtrainen ben ik begonnen met bulken.

Floris: Ik kan me de eerste meting nog goed herinneren: 102,3 kilo met een vetpercentage van 22,3. De doelstelling was om na 3 maanden 95 kilo te wegen (de voorzichtigheid vooraf is te begrijpen, hij wist natuurlijk niet dat ik van te voren al het besluit had genomen alles op alles te zetten). Voor mijzelf had ik het doel aangepast naar 90-92 kilo, klonk voor mij realistischer. Uiteindelijk bleek mijn fysiek zeer goed te reageren op mijn nieuwe dieet en uiteraard ook op de nieuwe manier van sporten. De kilo’s vlogen eraf, het vetpercentage zakte als een gek.

Uiteraard wilde ik meer en meer verliezen… Eindresultaat: -40kg!

Roderick: Ik ben heden ten dage weer bezig met afvallen. Eind februari woog ik 88 kg. Dus al met al heb ik zo’n 12 kg gebulkt. Ik merk tijdens mijn judotrainingen en workouts dat ik zwaarder kan liften, maar tegelijkertijd sneller moe ben. Daarom voel ik me op dit moment  prettiger bij een lager gewicht daar waar het trainen mij makkelijker vergaat.

In de toekomst wil ik arts worden, om de levenskwaliteit van mensen (net zoals bij mij is gebeurd) te verbeteren en mensen te begeleiden in hun (herstel)proces.

transfo roderick

Roderick

 

Floris: Momenteel ben ik bezig om de laatste 1,5% vet eraf te trainen, om vervolgens een “clean” bulk in te gaan. Hierbij is het de bedoeling dat ik na verloop van tijd weer ga cutten, om vervolgens weer te bulken. Het uiteindelijke doel is om 94 kilo te gaan wegen met 8% lichaamsvet. Daarnaast hoop ik ook dat ik een inspiratiebron kan zijn voor iedereen die verder wilt met sporten, ik heb dan ook de ambitie Personal Trainer te worden en anderen te helpen, zoals ik ook ben geholpen!

Floris

Floris

Roderick: Wat ik iedereen wil meegeven is dat je alles kan bereiken, zolang je de wil hebt en gemotiveerd blijft. Als je je levensstijl wilt verbeteren, moet je ook dingen kunnen opgeven. Zo heb ik sinds ik begon met trainen bij Dogan geen druppel alcohol meer aangeraakt en is bijvoorbeeld mijn broer gestopt met roken. Daarnaast moet je jezelf ook kunnen belonen. Pik dan eens een dag in de maand uit om lekker te eten. Iedereen is maar een mens en moet genieten van het leven, zolang je je prioriteiten (of dat nou op school, werk of in de gym is) voor ogen houdt.

Floris:
Als ik op het hele traject terugkijk, kan ik het volgende concluderen: Als je iets echt heel graag wilt, wees dan bereid er voor te leven. In mijn geval betekent dit dus de lekkere hartige dingen laten staan, de frisdranken te laten staan en vooral: minder het feestbeest uit hangen! Wees daarnaast ook dankbaar voor iedere vorm van hulp die je aangeboden krijgt, iedereen heeft dit nodig.

Be willing to make sacrifices, because I believe it’s the only way to truly achieve what you desired in the first place.

transfo broers

 

Links: Floris (Instagram: @florisweij)
Rechts: Roderick (Instagram: @roderickweij)

Complimenten voor deze hardwerkende broers zijn natuurlijk welkom!;)

banner fitchef

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

4 Responses

 1. Gabrielle

  Awesome!! Echt goed gedaan! En grappig om te zien hoe zo’n transformatie je beroepskeuze beïnvloedt…bij mij hetzelfde!

  Reply
   • Gabrielle

    Ik heb een burn out gehad vorig jaar en daardoor ook beseft hoe belangrijk body & mind is, studeer nu voor voedingsdeskundige en binnenkort m’n bedrijf in gezonde gebakjes/treats/energybars…

 2. Marvin

  Top mannen! Weet uit ervaring hoe het is om (veel) te dik te zijn en daar actief mee bezig te gaan… Ga zo door 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.