Wat was het bijzonder om gisteren bij de sunset yogaclinic van Tara Stiles bij het W Amsterdam te mogen zijn. Tara is een wereldberoemde yogaguru die de globe rondreist om yogaclinics te kunnen geven en mensen hierdoor tot zichzelf te laten komen. Tara is trouwens ook vijf maanden zwanger! Dankzij Fit Dutchies mocht ik gisteren deelnemen aan deze fantastische avond met gelukkig heel veel zon. Je leest hier een verslag met een aanvullend interview.

W amsterdam Tara Stiles

Het weer in Amsterdam had niet beter kunnen zijn. Met een ware zonsondergang hebben we met vijftien personen mogen genieten van een yogaclinic die ongeveer een uur duurde. Van tevoren was er nog wat tijd ingepland om een-op-een Tara te mogen interviewen. En ook nog in het W Amsterdam. Hoe gaaf!

W Amsterdam

Toevallig dat mijn lieve achternicht en vriendin Simone ook bij deze avond aanwezig mocht zijn. Zij is sinds kort de nieuwe health editor bij Amayzine. Het was dan ook super om deze ervaring met haar te kunnen delen. Ook zij mocht Tara een aantal vragen stellen en ondertussen genieten van het heerlijke weer en prachtig uitzicht over Amsterdam.

Yoga W Amsterdam

Tara was erg lief en nam ruim de tijd om alle vragen rustig te beantwoorden. Met veel humor en plezier vertelde zij over haar passie en alles wat daar bij hoort. Ik vond het best wel even spannend om haar te gaan interviewen. Gelukkig stelde haar openheid en kalmte mij meteen gerust en heb ik er echt van genoten. Het was dan ook een heel relaxt gesprek en ik begreep ook meteen waarom zij zo goed is in wat zij doet. Je leest hier mijn gestelde vragen aan Tara.

Van harte gefeliciteerd met jouw zwangerschap. Hoe gaat het met je?
Goed! Ik voel mij nu weer goed. Ik ben bijna aan het einde van de vijfde maand van de zwangerschap. In het begin voelde ik me echt een wrak. Ik heb ook nog veel gereisd voor verschillende evenementen in deze periode. Ik heb ongeveer twintig vluchten gedaan in vijf weken. Zo was ik bijvoorbeeld in Barcelona, Singapore, Maleisië, Australië, Bali en de Malediven. Dus ja.. overal zo wel een beetje. En nu ga ik weer terug naar New York.

Is yoga in jouw ogen een ‘state of mind’ of een activiteit in het moment?
Dat is een goede vraag.. Ik denk dat het allebei wel van toepassing is maar toch wel wat meer een ‘state of mind’. Het is veel meer dan gewoon een fysieke les of training. Het gaat er om hoe je je voelt bij alles. Maar ik denk ook wel dat het bij een yogales start. Je gaat je er bijvoorbeeld beter door voelen dus het wordt dan ook je ‘state of mind’.

Kun je van nature een echte yogi zijn of is het iets wat je jezelf moet aanleren?
Ik denk dat iedereen wel hiermee geboren is maar dat veel mensen geïntimideerd zijn door yoga. Bijvoorbeeld wanneer mensen zeggen “Oh, Die doet het zo en die doet het weer zo, die eet dat en die eet zo”. De ander zegt weer: “Het moet een soort van mentaliteit zijn”. Ik denk dat we allemaal goed voor ons zelf willen zorgen en de manier waarop je dit doet kan dus heel anders zijn dan bij een ander. En hoe dat uitziet voor jouw eigen leven is jouw yoga. Je moet jezelf kunnen zijn om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Wat is het grote verschil tussen de yogi’s uit Europa vs. yogi’s uit Australië of de Verenigde Staten?
Nou, wij als Amerikanen zijn zo geobsedeerd door stress. Het idee van ‘no pain no game’, ‘work till you die’, altijd je mobiel in je handen en iedereen buiten sluiten. En dat wordt daar ook wel een beetje meegenomen in de yoga. Altijd meer, vaker en beter in plaats van stil te staan waar yoga echt over gaat. Ik kom op heel veel plekken op de wereld en wat mij opvalt is dat de mensen in Europa minder hard zijn voor zichzelf. Ik hou er ook zo van dat iedereen hier met de fiets overal naar toe gaat. Het lijkt hier allemaal wat relaxter. De mensen in New York verschuilen zich achter hun telefoon, je kunt ze bijna niet meer zien. Hopelijk waait dit gedrag niet zo over naar hier zoals het in Amerika is. Ik wil mensen niet helemaal los maken van de moderne wereld maar ze wel vragen om af en toe terug naar jezelf te komen. Als je aan jezelf denkt en goed voor jezelf zorgt, krijg je ook echt ook al je werk gedaan en heb je er veel minder stress door.

Op welke manier heeft yoga een aandeel gehad in jouw geluk of welbevinden?
Ten eerste tegen de stress. Het heeft me geholpen om rustiger te worden en het heeft mij in staat gesteld om mijn leven beter te navigeren. Ik weet nu beter ‘dit wil ik doen’ en ‘nu wil ik graag hier voor gaan’. Ik kan ook beter dingen laten gaan die alleen maar een afleiding zijn op de weg naar mijn doelen. Daarnaast kan ik mij veel beter focussen.

Op welke leeftijd ontdekte jij de yogi in jezelf?
Al op jonge leeftijd deed ik mediteren op mijn kamer. Ik was nooit eerder in aanraking gekomen met yoga zelf. Er gebeurde toen ook nog niet zo veel wat betreft yogalessen. Als tiener heb ik altijd aan ballet gedaan. Mijn ballet instructrice bracht toen een keer een yoga instructrice mee naar de les en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. En toen dacht ik echt “This is crazy, I love it!” Ik denk dat ik toen zeventien was.

Wat zijn je eetgewoonten? Eet je nu anders sinds je zwanger bent?
Oh god, waar moet ik beginnen. In het begin van mijn zwangerschap wilde ik alleen maar bagels. Zo erg. Het liefst met aardbeiensmoothies. Ik was ook echt zo moe door de zwangerschap en hoopte dan ook dat dat snel ging veranderen want ik voelde me ‘pretty gross’. Gelukkig voel ik mij nu weer beter en kook ik gewoon als ik thuis ben. Voornamelijk eet ik vegetarisch maar niet altijd hoor. Wanneer we gaan uiteten of we bij vrienden gaan eten hebben we niet perse een speciale voorkeur.

Op welke manier is yoga effectief als je een fysieke beperking hebt?
Een van de mooie dingen van yoga is dat je vrij bent in de manier hoe je het beoefend. ‘Als je kan ademen, kun je aan yoga doen’. Bijvoorbeeld bij Strala bijeenkomsten is het zo dat je het allemaal op je eigen manier mag doen en dat je in elke richting mag gaan die je kunt doen. Zo is er bijvoorbeeld een deelneemster in New York met één voet. En eigenlijk heeft niemand het door tot dat je echt naar haar onderlichaam kijkt. Iedereen is van zichzelf al anders. Of je nu maar één voet hebt of niet, is in dat opzicht dus niet zo verschillend. Dus het maakt niets uit of je een extremere fysieke beperking hebt of veel last hebt van stress dat zich uit in rug- of nekklachten. Je moet dan gewoon doen wat je kunt doen en wat niet fijn voelt laat je achterwegen. Het belangrijke is dan ook dat je jezelf goed voelt in de verschillende poses. Het zou niet zo mogen zijn dat het streven naar de perfecte uitvoering het belangrijkste deel van yoga word. “The goal is you instead of making the goal about being good at yoga, you know’’.

Heb je een favoriete yoga- bestemming of land?
Yoga moet je voor jezelf doen en het gebeurt ook vanbinnen. Ik vind het gewoon heel erg fijn om buiten te kunnen zijn en om te kunnen genieten van de natuur. In Amerika maken mensen over het algemeen altijd ‘een big deal’ over India als favoriete yogabestemming. Waar jij je goed voelt is het belangrijkste. Als dat in je eigen woonkamer is, is dat helemaal goed. Als je geïnspireerd raakt door je omgeving is dat super maar “it’s all happening inside”.

Wat doe je nog graag buiten yoga?
Ik ben heel graag buiten. Ik ga graag wandelen en sta ook heel graag op het snowboard. Ook hou ik er van om te gaan zwemmen bijvoorbeeld wanneer we bij de Mediteraanse zee zijn. Daar blijf je wat makkelijker drijven haha. Je moet me dan ook echt niet een mijl laten zwemmen. Ik ben niet zo een hele goede zwemmer maar ik hou er wel erg van.

Tara Stiles Christina Janssen

Misschien heb je ons snapchat account wel gevolgd en heb je kunnen meegenieten van dit speciale event. Vergeet @fitdutchies niet toe te voegen op Snapchat zodat je de volgende keer meteen kan meekijken achter de schermen.

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.