Een tijdje geleden ontving ik een mail in mijn inbox: lancering Reebok Nano 5.0. Als fervent Nano fan sloeg mijn hart ineens net wat sneller en werden mijn ogen net even wat groter. Ik wist al dat de Nano 5.0 in aantocht was, maar dat ik ook daadwerkelijk aanwezig kon zijn bij het event, maakte het natuurlijk allemaal net wat leuker. Misschien denk jij nu; “Nano 5.0, whuuut waar heb je het over?”. Ik heb het over de nieuwste crossfit schoen van Reebok en daar ga ik je nu het een en ander over vertellen!

20150712_130327
Wat is Crossfit precies?
Voor diegene die niet weten wat crossfit is: crossfit is een kracht- en conditioneel trainingsprogramma. Crossfit richt zich niet op één specifiek onderdeel van fitness, maar op verschillende onderdelen zoals power, lenigheid, kracht, snelheid, cardiovasculair vermogen, weerstands – en uithoudingsvermogen, coördinatie etc. Oefeningen die bij crossfit voorbij komen zijn bijvoorbeeld deadliften, squats, clean & jerks, pull-ups, push-ups, sit-ups en touwklimmen. Je maakt hierbij dus geen gebruik van fitnessapparaten zoals je die in een gym ziet. Daarnaast is een groot deel van crossfit ook gericht op cardio.

Speciale crossfit schoenen?
Om de crossfit oefeningen goed uit te kunnen voeren heb je een schoen nodig die licht en flexibel is, om bijvoorbeeld te rennen en touw te klimmen. Daarnaast moet een schoen je goede ondersteuning bieden en je veel gevoel geven. Dat betekent dat een schoen zo min mogelijk demping moet hebben. Een schoen zonder demping? Ja! Dit is vooral handig tijdens de verschillende lift varianten, zoals de squat en deadlift. Een schoen zonder demping zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk gevoel hebt en je tijdens een lift stabieler staat.

IMG-20150714-WA0012

Wat is er bijzonder aan de Nano 5.0?
Tijdens het crossfit event kregen we een presentatie over de schoen zelf. Hierbij nam Dan het woord. Dan was overgevlogen vanuit de US, speciaal om ons alle ins en outs te vertellen over de nieuwe aanwinst van Reebok. Hij vertelde ons over de verbeteringen in de schoen ten opzichte van de eerdere nano’s. Want wat maakt deze Nano 5.0 nou zo bijzonder?

– De zijkant van de Nano 5.0 is verstevigd met kevlar. Om een scheikundig verhaal even makkelijk uit te leggen: Kevlar is een andere naam voor aramide. Aramide is een super sterke vezel die o.a. gebruikt wordt in hockey sticks en kogelvrijevesten. Reebok heeft voor de Nano 5.0 een samenwerking met DuPont, de fabriek waar Kevlar geproduceerd wordt.

– De zogenoemde RopePro-laag in de zool is gemaakt van sterke compositiematerialen die zorgen voor een goede grip en beschadiging van de schoen tegengaan tijdens bijvoorbeeld het touwklimmen. Daarnaast bevat de zool schuimrubber voor verbeterde schokdemping en -absorptie.

– De schoen heeft 3mm hoogteverschil tussen de neus en hiel voor verbeterde stabiliteit.

– De Nano 5.0 heeft een anatomische constructie van de neus tot de hiel en voetbed die ervoor zorgt dat de schoen een goede pasvorm heeft en natuurlijk aanvoelt.

20150712_144622

Hoe zitten ze nou eigenlijk?
Natuurlijk willen jullie van mij ook horen hoe ze zitten. Natuurlijk kan ik jullie daar antwoord op geven, maar natuurlijk is het altijd de beste oplossing om de schoen zelf te ervaren. Elke voet is namelijk anders en iedereen ervaart een pasvorm op een andere manier. Wat ik heel prettig vind, hoef jij natuurlijk helemaal niet prettig te vinden. Pin je dus niet vast op mijn mening.

Na de presentatie werd de schoen getest tijdens een enorm pittige crossfit workout. Een workout met de beste crossfit atleten van Nederland… en ik? Ik denk dat ik dat niet helemaal zou overleven. Zoals ik al schreef doe ik krachttraining altijd op mijn Nano’s, aangezien ik ze ideaal vind. De Nano 5.0 heb ik dan ook veilig tijdens mijn eigen vorm van crossfit getest bij Unscared Crossfit in Utrecht.

IMG_20150712_162226

Zodra ik squat met schoenen waarin demping zit, heb ik te weinig gevoel en raak ik uit balans. Voor mij zijn deze Nano’s dus echt een toegevoegde waarde aan mijn sportschoenen garderobe. Ik heb veel gevoel en sta stevig op de grond. Zelf heb ik smalle voeten, maar ik vind het niet storend dat deze schoen wat breder is. Wat prettig is aan de Nano’s, dus ook aan de Nano 5.0, is de iets bredere voorkant. Hierdoor kunnen je voeten beter afwikkelen, zonder dat je tenen klemmen aan de voorkant. Ze voelen inderdaad steviger dan de voorgaande uitvoeringen van de Nano, maar dit is voor mij een kwestie van wennen.

20150712_131248

Ik krijg vaak de vraag of de Nano’s ook geschikt zijn om op te hardlopen. Korte afstanden kunnen prima en daarvoor hoef je je schoenen dus ook niet te wisselen. Ga je een langere afstand lopen, dan raad ik je toch echt aan hardloopschoenen aan te laten meten bij een hardloopspecialist. Bij langere afstanden heb je echt een goede demping nodig om je gewrichten zo min mogelijk te belasten.

Waar zijn ze te koop?
De Nano 5.0 is te koop op www.reebok.nl. Ze kosten €125 en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Ben jij nieuwsgierig naar deze Nano 5.0?

 

 

About The Author

Blogger

3 Responses

 1. Marieke

  Hi,

  Even nog een vraag over de pasvorm. Hoort de schoen redelijk aangesloten te zitten of is het net als bij hardloopschoenen handig om iets meer ruimte bij de tenen te hebben. Ik kom er niet goed uit 🙂 Vind de kleinere maat wel OK terwijl 1 maat groter natuurlijker aanvoelt maar ook wat mijnder lijkt te ondersteuen. Misschien heb jij wat tips daarover gehoord?

  Alvast thanks!!!

  Groet,
  Marieke

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Ik vind iets meer ruimte wel fijn omdat je dan ook in de winter andere sokken kunt gebruiken en in de zomer zetten je voeten wat meer uit. Te groot is weer vervelend ivm blaren natuurlijk!

   Reply
  • Vera

   Hi Marieke,

   Zoals Jordi zegt is iets meer ruimte voorin fijner, zolang je er niet in gaat schuiven. De schoenen zijn aan de voorkant al wat breder zodat je tenen meer ruimte hebben om te spreiden tijdens een oefening. Ik heb ook een maat groter. Hoop dat je hier iets aan hebt.

   Groetjes Vera

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.