De ontstuimige reis naar een gezonde levensstijl lekker lichaam kent pieken, maar absoluut ook dalen. Diepe, donkere dalen. Teleurstellende resultaten, verleidingen (damn you, vodka), misstappen, verkeerde inschattingen, ranzige baksels en behoorlijke blunders. Dat blunders soms best gênant kunnen zijn, heb ik meerdere keren aan het gespierde lijf in ontwikkeling kunnen ondervinden en van de vele zweetdruppels die ik afgelopen maand verspild heb, is het nodige ontstaan door angstzweet, pure paniek of schaamte. 

Kijk, wanneer je voor de eerste keer de sportschool betreedt kun je nog best een misstap maken. Vol goede moed loop je lurkend aan je waterfles langs de apparaten waarvan sommige er op dat moment nog uitzien als middeleeuwse martelwerktuigen of high-tech Judy Jetson-machines. Ik denk dat dat de reden is waarom men zich vaak beperkt tot wat dumbells en een paar sit-ups omdat het tegenwoordig makkelijker is de stelling van Pythagoras in het Papiaments uit te leggen, dan om op de juiste manier indrukwekkende apparaten als de ‘Leverage Shoulder Bench Press’ te lijf te gaan. Zo heeft men mij al eens achterstevoren op een fitnessapparaat kunnen aantreffen (het ergste is dat niemand wat zegt), ben ik een keer vergeten het gewicht bij de Cable Seated Row in te stellen waardoor ik, voorbereid op aardig wat tegengewicht, met een rotgang bijna de handvaten van het apparaat aftrok en begreep ik heel goed hoe een hamster in een looprad zich moest voelen toen het knopje van de loopband mijn zweterige vinger niet pakte en ik mijn sprint niet anders kon beëindigen door mezelf in een oncharmante splitstand op de afzetting naast de loopband te manoeuvreren.

column fitgirls

Niet alles valt dus te wijten aan het gebrek aan kennis. Onhandigheid speelt bij mij zeker een rol en dit gegeven heeft me bijna een schedelbasisfractuur bezorgd. Bij de Kettlebell Upside Down Press balanceer je de kettlebell ondersteboven in één hand en beweeg je deze langzaam op en neer. Zorg hierbij wel voor een goede balans en voldoende kracht om de kettlebell rechtop te houden; ik zal nooit meer vergeten hoe ik mijn leven in 5 seconden aan me voorbij zag flitsen toen ik het handvat van de kettlebell in mijn klamme hand weg voelde glijden en de ruim 20 kg langzaam kapseisde en rakelings langs mijn hoofd naar beneden suisde.

Mijn ultieme schaammoment speelde zich af in de kleedkamer. Toen ik voor het uitkleden mijn iPhone even op het bankje had neergelegd, viel mijn oog na een tijdje op het verlichte scherm en de daarop bewegende beelden. Verwonderd liep ik ontkleed naar mijn iPhone om te zien wat zich daar precies afspeelde en verbaasd keek ik recht in het gezicht van een onnozel kijkende, bezweette jongeman. Het duurde luttele seconden voordat tot me doordrong dat ik naar mezelf keek en enkele zweetdruppels gleden over mijn toch al verhitte voorhoofd, toen ik besefte dat de Facebook-app openstond en een rood knipperend bolletje dreigend aanduidde dat ik inmiddels 4 minuten en 50 seconden aan het livestreamen was. Ik wist niet wat erger was; het feit dat ik via livestream een peepshow heb weggegeven, ik mijn medesporters de indruk heb gegeven hen stiekem te filmen of dat 13 van mijn Facebookvrienden stilzwijgend naar de taferelen in een mannenkleedkamer hebben zitten loeren.

Overigens ben ik er nooit achter gekomen wie deze 13 Facebookvrienden waren. Ik denk dat dat het ergste is…

 

Vers van de pers! Heb jij hem hier al gezien?

yvonne trucker cap product page

 

About The Author

Jefta den Dulk

Wannabe fitboy, op zoek naar de ultieme balans tussen lekker eten, gezelligheid, drankjes én een gezonde levensstijl. Ik wil vol overtuiging en enthousiasme voor de meest gezonde, verantwoorde levensstijl kiez.. Wait, is that a burger?

Leave a Reply

Your email address will not be published.