Koolhydraat-arm dieet, vetvrij-diëet, shake-dieet, sapjeskuur, eiwitdieet, crash-dieet, etc, etc, etc…

Er zijn zoveel verschillende diëten dat mensen niet meer weten welke  ze nou moeten kiezen, wat het beste werkt en wat de gezondste manier is om gewicht te verliezen. Graag wil ik jullie hier vandaag een kleine uitleg over geven. De vele vragen rondom diëten zijn logisch, omdat er rondom voeding en diëten zoveel verschillende dingen worden geschreven.

Hierdoor weet je niet meer waar je goed aan doet. Maar met mijn kennis hoop ik jullie iets wijzer te maken.

yvonne eiwit 2

Iedereen is anders!

Allereerst is ieder persoon anders, dus ook iedereen reageert anders op bepaalde diëten en afvallen. Ik zal jullie maar gelijk zeggen dat ik geen voorstander ben van al deze bekende diëten. Gezond leven en zijn is namelijk een levensstijl en niet een bepaalde periode van minder eten.

Als je echt gewicht wilt verliezen en dit ook wil behouden zul je simpelweg gewoon gezond en voedzaam moeten eten of je beweging omhoog gooien. Klinkt makkelijk hè?

Natuurlijk mag je af en toe iets lekkers, maar de valkuil is vaak dat dit niet bij af en toe blijft.

Waarom niet?

Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat er met het lichaam gebeurt wanneer je een periode een dieet volgt en waarom ik hier dus tegen ben.

Bijvoorbeeld het koolhydraatarm-dieet. Ik kan je garanderen dat je hiermee afvalt, maar bedenk hierbij dat dit geen gezonde manier is. De ‘makers’ van dit dieet hebben daarom ook gelijk wanneer ze zeggen dat dit dieet werkt. Dit komt omdat veel eetpatronen in Nederland voor het grootste gedeelte uit koolhydraten bestaan. Koolhydraten leveren per gram 4 kcal aan energie.

koolhydraten

Wanneer je die koolhydraten dus weghaalt, mis je een groot gedeelte voedingsstoffen waardoor onder andere je energie enorm zal dalen. Dit dieet kun je dus vaak niet lang volhouden. Daarnaast krijg je te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen.

Je gaat langzaam weer kleine porties koolhydraten aan je eten toevoegen, of je pakt je oude eetpatroon helemaal weer op. Eigenlijk vrij logisch, omdat koolhydraten bijna niet weg te denken zijn in een normaal leef/eetpatroon. Weer een poging gefaald…

trust-me-brah-no-carbs-after-6pm

 

Wat gebeurt er in het lichaam?

Ondertussen in de periode van diëten is jouw stofwisseling (verbranding in het lichaam) enorm gedaald. Je lichaam kreeg minder eten binnen, waardoor je lichaam minder hoefde te verbranden. Wanneer jij weer, brood, pasta, rijst en aardappelen gaat eten, zal je dus aankomen. Dit komt ten eerste omdat je lichaam geen koolhydraten meer gewend is. En ten tweede omdat jouw verbranding veel lager is dan daarvoor. Je lichaam doet dus niks met deze koolhydraten en slaat ze op.

Nu zullen jullie het misschien al weten, maar koolhydraten worden omgezet in suikers en deze suikers worden weer opgeslagen (mits je ze niet verbrand)in vet. Je vetpercentage en gewicht zal dus weer toenemen en zo kan je weer van vooraf aan beginnen. Alles is voor niks geweest en de kans is groot dat je nog meer weegt dan daarvoor, omdat jouw ‘standaard’ verbranding dus omlaag is gegaan. Dit noem je nou het zo gevreesde jo-jo effect.

Dit effect doet zich eigenlijk voor bij alle verschillende diëten die er bestaan. Het punt is, een voedingsstof weglaten en later weer toevoegen is gewoon een slechte manier. Helemaal als we het hebben over de shake en crash diëten. Hierdoor raakt je lichaam snel door de war. Alle binnen gekomen voedingsstoffen worden gelijk vastgehouden, omdat het lichaam een tijd weinig binnen kreeg en bang is geen reserves te hebben. Dit is namelijk een natuurlijk proces dat bij iedereen gebeurt.

Maar wat moet je wel doen?

Het is belangrijk dat je iedere dag al je voedingsstoffen binnen krijgt, want deze (koolhydraten, vetten, eiwitten) zijn ook echt nodig. Kies voor voedzame producten met weinig suiker en verzadigde vetten. Let op je porties en bekijk een keer hoeveel je nou precies op een dag binnen krijgt. Zorg dat je energie in balans is. Hoeveel gaat er in en hoeveel gaat er door beweging weer uit? Als dit in de juiste verhouding is, heb jij zeker geen dieet nodig. Een beetje extra beweging kan ook al wonderen doen.

Ik hoop dat ik jullie in het kort heb kunnen uitleggen waarom diëten geen goede manier van afvallen is. Het werkt voor een korte periode, maar daarna verval je weer snel terug in het oude eetpatroon. Dit komt omdat een dieet vaak niet is vol te houden is en omdat je niet leert om gezonde  product keuzes te maken.

Maak eens een gezondere variant!

Maak eens een gezondere variant op normale voeding!

 

Je moet gezond eten namelijk niet zien als een dieet, want van gezond eten mag je best veel.  Ook gezonde producten zijn lekker! Je bent vaak aan je eigen eten gewend en dat maakt het moeilijk om verandering aan te brengen. Wees creatief, neem een kijkje bij onze recepten, wees niet te streng en geniet van gezond eten. Dan hebben we die diëten helemaal niet meer nodig.

Jij blij, lijf blij, wij blij!

Heb jij wel eens een dieet gevolgd?

About The Author

Yvonne van Haastregt
Blogger & Coach

Studente Voeding en Diëtetiek, Gym addict, Weight lifter, Clean food, Runner en Health lover. Neem een kijkje in mijn levensstijl en raak geïnspireerd!

3 Responses

 1. The Sweaty Sportsbra

  Eindelijk iemand die weet dat koolhydraten bannen NIET de manier is ! 🙂
  Al ben ik wel een voorstander van het minderen van koolhydraten door bvb. ‘s middags een slaatje te eten ipv boterhammen elke dag.
  Ik lees je blog met veel plezier ! 🙂

  Reply
 2. Julia

  Been there, done that. Resultaat: ik werd steeds dikker omdat het eetbuien opwekte. Nu een gezonde leefstijl en afscheid genomen van dieten en raad eens? Eetbuien zijn weg en ik voel me beter dan ooit!

  Reply
 3. Marvin

  Het is inderdaad belangrijk om altijd voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen (en ja daar horen koolhydraten ook bij). Uiteindelijk moet je calorie-inname aan het eind van de dag lager zijn dan je verbruik. Toen ik begon met afvallen dacht ik gewoon dat ik zo weinig mogelijk moest eten, met als gevolg dat het afvallen wel snel ging, maar ik ook veel spier verloor…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.