Volgens mij zit ik in een rode bieten fase. Ik heb nog nooit zoveel rode bieten gegeten als ik heb gedaan in de afgelopen week. Eerder deze week maakte ik al rode bieten hummus en gisteren genoot ik van deze overheerlijke ‘oosterse’ rode bieten burger. Hij is 100% vegetarisch maar zeker niet minder lekker dan een echte burger! Sterker nog, ik verkies deze zelfs boven een burger van vlees! Wil jij ook, zoals ik, minder tot geen vlees eten of ben je sowieso al vegetariër? Dan is dit recept perfect voor jou!

Rode bieten burger - Julien Amatkarijo

Ingrediënten (voor 4 burgers):

  • 2 a 3 gekookte rode bieten
  • 100 gram tofu
  • 100 gram havermout vlokken
  • een halve rode ui
  • een halve bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad
  • kokosolie (check deze eens)
  • zout en peper

Hoe maak je het?

1. Snij de gekookte bieten in kleine stukjes. Doet hetzelfde met de halve rode ui, de halve bosui, de tofu en de teentjes knoflook.

2. Doe dit samen met de 2 eieren en wat gesmolten kokosolie in je blender of keukenmachine en laat deze draaien tot het een egale massa is.

3. Giet dit alles in een kom en doe de 100 gram havermout vlokken erbij. Dek de kom af en laat dit +- 30 minuten apart staan zodat de havermout het vocht kan absorberen.

4. Doe je dit niet dan heb je meer kans dat de burgers uit elkaar gaan vallen want de havermout zorgt in dit recept voor de stevigheid van de burgers.

5. In de tussentijd kan je bepalen hoe je de burger wil eten. Ik deed dit tussen 2 portobello paddestoelen die ik heel even gegrild heb in wat kokosolie en heerlijke toppings (zie afbeelding).

6. Zijn de 30 minuten voorbij? Mooi. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en laat een beetje kokosolie hierin smelten.

7. Maak 4 balletjes van je mengsel en leg 1 hiervan in de pan. Druk deze plat en laat op middelhoog vuur de burger aan beide kanten bakken tot ze een klein beetje bruin kleuren.

8. Herhaal dit met de andere balletjes en klaar zijn je burgers!

rode bieten burger - Julien Amatkarijo

Tips?
Serveer op brood of portobello paddestoelen zoals ik deed en geniet! Ik gebruikte daarnaast paksoi, Hüttenkäse, groene en rode lombok pepers, rucola, julienne gesneden wortel en zeewiersalade als aankleding van m’n “broodje”.

Ook heb ik een hele simpele saus gemaakt voor over de burger; Op middelhoog vuur heb ik de rest van de rode ui, bosui en de lombok pepers aangefruit. Hierbij goot ik 2 eetlepels soja saus, 1 eetlepel appel-cider azijn en 1 eetlepel magere kwark en liet dit even borrelen.

Eet smakelijk!

 

Sports female NL 280416 - 310916 336x280

 

 

About The Author

Julien Amatkarijo

2015 was het jaar voor verandering. Sindsdien niet meer weg te slaan uit m'n keuken, het bos voor m'n hardloop rondjes en van achter m'n camera om al m'n creaties vast te leggen in de hoop mensen hiermee te inspireren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.