“Nee nooit ga ik mijn verhaal delen, deze blijft achter slot en grendel. Mensen die me nog niet langer kennen dan vier/vijf jaar hoeven niet te weten dat ooit 18 kilo zwaarder was”. Dat is wat ik sinds ik blog voor Fit Dutchies altijd riep. Maar eerlijk is eerlijk de reden dat ik blog is toch juist omdat ik jullie wil motiveren en/of inspireren… Waarom zou ik mijn verhaal dan voor mezelf houden?  

Daar gaan we dan, once upon a time… Nee mijn leven is helaas (nog) geen sprookje. In mijn ‘vollere jaren’ leefde ik wel een onbezorgd en gelukkig leven. Ik had een druk leven met veel sociale contacten, ik was altijd van de partij en ik was nooit maar dan ook echt nooit sjaakafhaak. Ik trainde 4 tot 5 dagen in de week fanatiek met mijn basketbalteam en daarnaast fietste ik 5 keer per week ( aka 1,5 uur heen en terug) naar school.

 

Kom jij naar ons toffe event met workshops & workouts!?

Vind hier alle informatie over de Summer Tour Reünie & boekpresentatie!

inger summer tour

 

Je kan veel zeggen maar aan mijn beweging lag het niet dat ik voller was dan mijn leeftijdsgenootjes. Bij mij lag het echt aan mijn liefde voor eten. Ik hield (HOU :P) gewoon veel maar dan ook echt veel teveel van eten; waar mijn broers 1 broodje aten at ik er 2 en stopte ik zonder na te denken ook nog snel wat snoepjes in mijn mond. Mijn moeder kookte altijd heel erg gezond maar naast haar maaltijden genoot ik van alles wat er maar te eten was. Juliëtje zie nooit NEE… haha.

IMG_4634

Was ik toen der tijd ongelukkig met mijn uiterlijk? Nee totaal niet, ik vond mezelf mooi en ik had totaal geen last van mijn maatjes meer, ik deed toch gewoon alles wat ik leuk vond. Toen ik klaar was met de middelbare school  wist niet welke studie ik wilde gaan doen dus nam ik een tussenjaar, ik stopte met basketballen en dus ook met het fietsen maar natuurlijk niet met het eten haha. In dat jaar leek mijn leven wel fulltime carnaval. Ik feestte erop los, ik had een top jaar, maar helaas mijn vetjes ook. Maar wat maakte het uit? Ik deed waar ik zin in had en was gelukkig.

Waar bij mij de omslag kwam weet ik nog heel erg goed. Op een zondagavond: ik zat met een bakje chips op de bank en de eerste aflevering van het programma Obese kwam op tv. Na 5 minuten te hebben gekeken zag ik mijn toekomst (mega overdreven, maar zo voelde het voor mij wel).. Ho eens even dat was niet wat ik wilde!

Ik zag mezelf in eens door een hele andere bril, heb de chips toch opgegeten (haha) en besloot de dag erna (maandag.. hoe cliché) te beginnen. Eerst probeerde ik op mijn voeding te letten.. Geen ‘ongezonde dingen meer’, meer groente en meer fruit, je kent het wel. Maar zoals vele zullen weten is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Meer groente en fruit eten beviel me uiteraard goed, zolang ik maar kon eten toch! Maar als echte lekkerbek vond ik het ontzettend moeilijk van de ‘ongezonde dingen’ af te blijven. Veel mislukkingen volgde.

Ik viel elke keer wel wat af, misschien 3 kilo (daar zou ik nu overigens wel trots op zijn) maar toen had ik een langere weg te gaan, dus stelde ik mezelf in mijn optiek teleur. Daarnaast waren die verloren kilo’s helaas ook maar van korte duur.Constant verloor ik de ‘strijd’ met de suikers en kwam ik weer aan. Ik heb hiervan geleerd dat alleen op je voeding letten, ‘lijnen’, het slechtste is wat je jezelf fysiek en mentaal aan kan doen.

100_5025

Ik moest het dus anders aanpakken, wat in hield: bewuster eten én bewegen! Voor mijn 18e verjaardag kreeg ik de mooiste hardloopschoenen die ik ooit had gehad en ondanks dat ik een hekel had aan hardlopen wilde ik die maar al te graag uitproberen. Ik begon met 1 kilometer joggen, een hele overwinning. Dit werden er met de week meer, ik boekte succes en na 3 weken merkte ik al dat ik wat kilo’s was afgevallen. 

Ik ging door met het hardlopen, soms wel 5 keer in de week, het voelde goed en ik kreeg er juist heel veel energie van. Onvoorstelbaar maar ik kreeg er echt plezier in en het gezondere eten lukte me, door dat ik zoveel bewoog ook steeds beter. Na 4 maanden was ik 16 kilo afgevallen.. Dat was wel even een verschil hoor.

Mijn omgeving begon het natuurlijk ook op te merken, ik werd overladen met complimenten en aandacht, vond ik dit leuk? Nee, stom zelfs. Mijn uiterlijk was weliswaar veranderd maar van binnen was ik nog steeds dezelfde Brabantse gek die ik was voordat ik mijn kilo’s verloor. Hierdoor merkte ik hoeveel mensen er alleen naar maar iemands uiterlijk kijken. Dit kon ik in eerste instantie niet echt een plek geven en het bracht me meer onzekerheid dan zelfvertrouwen.    

IMG_1226

Het klinkt raar maar door die onzekerheid, wilde ik eigenlijk nog meer afvallen. Ik merkt als snel dat mijn lichaam het daar niet mee eens was. Ik kwam weer wat kilo’s aan en ik verloor er weer een paar enzo verder en zo verder. Dit betekende voor mij dat ik het gewicht had behaald dat bij mijn lichaam past.

Mede dankzij mijn lieve familie en lieve vrienden, die mij te allen tijde hebben ondersteund vond ik het wel prima zo en heb ik sinds 2,5 jaar mijn balans heb gevonden. Ik geniet, ik sport, ik leef en ben tot op de dag van vandaag ontzettend blij dat ik destijds de knop heb omgezet. Naast het feit dat mijn verhaal niet altijd over rozen ging besef ik nu maar al te goed dat, waar ik vroeger op keek tegen mensen die veel gewicht verloren waren, ik nu de gene ben die met trots kan zeggen dat het mij is gelukt.

Nu zul je misschien wel denken makkelijker gezegd dan gedaan. Dat klopt, maar als je wil afvallen of gezonder wilt leven is er een weg. Ik wil jullie dan ook graag een tip meegeven: wanneer je zorgt voor plezier tijdens het sporten en bij het bereiden van je eten ben je al op de helft. Doe wat jij leuk vind, wandelen, zwemmen, fietsen, teamsport, fitness of geocaching het maakt allemaal geen drol uit!

Zolang je het maar doet voor jezelf en met een glimlach op je gezicht. Eten is een eerste levensbehoefte en dat moet toch gebeuren, ga jezelf niet kwellen door dingen uit je dieet te schrappen, maar neem het met mate tot je. Je zal merken dat wanneer je bewust aan het sporten bent, het gemakkelijker is om ook bewuste keuzes te maken in je voeding. Maak van koken een lolletje en geen moetje en hetzelfde geldt voor sporten. In mijn optiek is dat het allerbelangrijkste. Mij heeft het geholpen te komen waar ik nu sta!IMG_3624

Opgeven is geen optie en focus op wat je wil, want als je iets echt wil kun je het!

 

Bestel tot dinsdag met 10% korting!

Bestel hem nu met korting!

gewoon is fit genoeg


 

About The Author

Juliët Stegeman

Be Inspired!

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.