Hey Fitdutchies,

Sporten is tegenwoordig een enorme factor binnen onze maatschappij en de meeste mensen zijn hier in wat voor vorm dan ook mee bezig.  Maar weet je ook precies waar je mee bezig bent? Ik ga tijdens deze blog in een notendop proberen uit te leggen wat de basis principes zijn van het sporten.

Motorische eigenschappen

Sporten word eigenlijk onder gedeeld in  5 grond motorische eigenschappen:

 • Kracht
 • Snelheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Lenigheid
 • Coördinatie

Deze grond motorische eigenschappen zorgen ervoor dat wij de sport die wij graag willen beoefenen ook zo goed mogelijk zonder blessures kunnen uitvoeren.

Kracht

Met kracht wordt spierkracht bedoeld,  binnen het lichaam zijn er vele vormen van spierkracht bekend.  Er is maximaal kracht, snel kracht, explosieve kracht en kracht uithoudingsvermogen.
Al deze vormen van kracht zijn te trainen door verschillende herhalingen en gewichten maar daar ga ik volgende keer meer op in.

Snelheid

Normaal gesproken als je over snelheid praat wordt er bedoeld hoe snel je een bepaalde afstand aflegt, zoals tijdens het hardlopen of fietsen. De snelheid die ik hier wil omschrijven is de snelheid van de gewrichten tijdens een beweging. Neem een pitcher tijdens een worp, zijn strekking van de arm tijdens de worp moet snel uitgevoerd kunnen worden om de bal richting en snelheid mee te kunnen geven. Uiteraard is snel kracht hier ook een onderdeel van maar ook de snelheid waarmee het keten van de arm gewrichten gestrekt kan worden.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen kan opgedeeld worden in anaerobe uithoudingsvermogen en het aerobe uithoudingsvermogen. Anaerobe uithoudingsvermogen is een intensieve maar korte inspanning zoals sprinten. Het aerobe uithoudingsvermogen is inspanning die langer dan 2-3 minuten duurt en dit wordt in de volksmond vaak conditie genoemd.

Lenigheid

Bij lenigheid denk je snel aan hoe lenig iemand is maar ik bedoel hier de range of motion van de gewrichten. Zit er een beperking in de graden die een gewricht kan maken, dan heeft deze beperking invloed op de manier hoe je een sport beoefent. Een voetballer die zijn knie niet helemaal kan strekken door een beperking in zijn knie gewricht zal nooit de volledige kracht van de spieren van zijn bovenbeen en de snelheid van de strekking in zijn knie gewricht kunnen benutten. Hierdoor kan er dus een grote hinder ondervonden worden tijdens het voetballen.

yoga

Coördinatie

Coördinatie heeft te maken met de aanspanning en onderlinge afstemming van motor units van de spieren.  Nou denk je wat zijn motor units dan? Motor units zijn simpel gezegd verschillende vezels in de spieren die door de zenuwen die de spieren aan sturen worden geactiveerd. Door een oefening vaak uit te voeren word de controle van de spier steeds beter.  Eigenlijk leert het lichaam steeds beter welke spiervezels moeten worden geactiveerd om de benodigde beweging zo goed mogelijk uit te voeren.   Het zenuwstelsel stuurt nooit afzonderlijke motor units aan, het gaat voornamelijk om alle spieren die bij een beweging gebruikt worden.  Neem bijvoorbeeld een bal en probeer die in een emmer te gooien, de eerste keer gooi je te ver, de andere keer te kort en na een paar keer proberen gooi je de bal wel in de emmer. Het lichaam leert tijdens het gooien welke motor units aangespannen moeten worden.  Dit heet ook wel parametriseren.

Tot zover in een notendop de 5 grond motorische vaardigheden. Ik begrijp dat er veel meer te vertellen valt over alle motorische vaardigheden maar dat is teveel om hier te beschrijven!

About The Author

Sander van Aard

Sportfanaat, fysiotherapeut en personal trainer. Geeft tips en tools om blessurevrij te blijven. "Turn a setback into a comeback"

5 Responses

 1. Niels

  Hallo Sander,

  Het is me niet helemaal duidelijk wat motorisch betekent. Ik heb op internet opgezocht maar ik word er niet helemaal wijs uit. Zou jij me kunnen helpen?

  Reply
  • Sander van Aard
   Sander van Aard

   Hoi Niels,

   goed dat je het vraagt! De naam ‘motorisch’ is hoe ze het in de literatuur noemen. Er zijn meerdere namen voor zoals:
   grondmotorische eigenschappen, motorische grondeigenschappen of motorische basiseigenschappen.

   Met het woord motorische wordt motoriek (het vermogen om te bewegen) bedoeld. Dus de grondmotorische vaardigheden hebben alle invloed op je motoriek. Hopelijk heb ik zo genoeg antwoord op je vraag gegeven 😉

   Reply
   • Niels

    Hallo Sander,

    Dankje voor je reactie,
    Ik begrijp uit jouw antwoord dat motorisch hetzelfde is als grondmotorisch. Klopt dit of begrijp ik dat verkeerd?
    Ook zou ik graag willen vragen of u typische motorische eigenschappen van mannen en vrouwen kent?

 2. tommy

  hallo Sander,

  die motorische eigenschappen (Kracht,Snelheid,Uithoudingsvermogen,Lenigheid,Coördinatie)
  hoe je deze motorische basiseigenschappen het beste testen?
  waar moet ik dan aan denken?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.