Zoals de meeste van jullie (als je mij een beetje volgt op Instagram) wel weten ben ik sinds een weekje verhuisd. Jeejjj eindelijk op mezelf wonen!
Dat jeejjj moment was echter even weg toen ik na de eerste nacht wakker werd in mijn eigen stulpje. Nee, niet omdat ik alleen wakker werd hoor. Uit gewoonte liep ik namelijk naar de badkamer op zoek naar de weegschaal…

Shit! Die was ik helemaal vergeten te kopen! Klein stress momentje dus. Ik wilde serieus bijna naar de winkel op de hoek rennen om er eentje te kopen.

image

 

 

Tot ik me iets bedacht! Ik vertel altijd iedereen dat je je niet dagelijks moet wegen omdat dat toch geen nut heeft maar zelf doe ik het wel. Oeps! En echt niet altijd met het gewenste resultaat!

Eigenlijk heb ik een soort haat/liefde verhouding met dat ding. Na een dag super hard sporten en gezond eten niks afvallen. Dat kan toch niet? De volgende dag iets minder goed opgelet en dan wel afvallen! Frustrerend! En wat meet je nou eigenlijk, echt je gewicht of hang jij iets heel anders aan die cijfers die je ziet. Ben je pas gelukkig onder een bepaald gewicht? Daar zou het niet afhankelijk van moeten zijn, toch? Zou ik dit kunnen veranderen?

Ik ging de uitdaging aan en gaf mezelf een week de tijd om een nieuwe weegschaal te kopen en mezelf dus niet te wegen. En wat denk je na die week? Niks aan het handje! Wel een hele hoop stress minder. Overigens heb ik ondertussen nog steeds geen weegschaal gekocht en ik twijfel of ik dat ook nog wel ga doen.

image

Het is denk ik voor vrouwen (oké, mannen ook wel) sowieso moeilijk om niet te veel op je gewicht te focussen. Zeker als je veel bent afgevallen maar nu even “stilstaat”. Dat stilstaan is vaak niet echt stilstaan. Doordat we allemaal fanatiek sporten ontwikkelt ons lichaam zich ook. Meer spiermassa, minder vetmassa, hetzelfde of soms zelfs meer gewicht. In ons hoofdje kan en mag dat alleen niet. Hallo we sporten toch zoveel? Dan moeten we ook afvallen!

Niet dus! En dat wilde ik jullie even meegeven. Wat is nou eigenlijk belangrijker, dat je kilo’s verliest of dat je je fitter, strakker, energieker en beter voelt dan ooit?

Voor het eerst oprecht uit m’n hart, gooi die weegschaal de deur uit. Of verstop hem even een tijdje. Weeg je wekelijks als je het echt niet kunt laten maar zeker niet dagelijks. Niemand wordt blij van zichzelf wegen na een avondje sushi of Chinees. Doe jezelf dat dan ook niet aan. Ga er de volgende dag gewoon weer voor, gezond eten en beweeg!

Ik daag jullie ”iedere-dag-wegers” bij deze uit; stop met iedere dag wegen. Kijk wat er is gebeurd na een week. Je zult merken dat er iets veranderd, niet alleen op die weegschaal maar vooral in je koppie en wat er in je koppie gebeurd is uiteindelijk toch het belangrijkste. Als dat goed zit komt de rest ook. Niet vanzelf maar wel gemakkelijker! 😉

Mijn keukenweegschaal en ik zijn overigens wel nog steeds erg close maar die liefde zit dan ook echt te diep. Daar komt geen een andere weegschaal meer tussen! 😉

 

About The Author

Maartje Havermans

Gewichtsconsulente. Verloor zelf 23 kilo door gezond te eten en sporten. Wil iedereen ervan bewust maken dat gezond eten niet saai hoeft te zijn.

6 Responses

 1. Melissa

  Wat supergoed van je Maartje!!
  Zelf raak ik altijd lichtelijk in paniek wanneer ik mij niet dagelijks kan wegen, het is een soort tick geworden ofzo. ‘Gelukkig’ ga ik over anderhalve week voor 6 weken op stage naar het buitenland, waar ik geen gewone weegschaal of keukenweegschaal heb. Ook het eten is daar totaal anders, dus dat wordt afkicken.. nu kijk ik er nog tegen op, maar ik hoop dat ik terugkom en dan niet meer zo afhankelijk ben van al die stressvolle cijfertjes.
  Liefs, Melissa

  Reply
  • Maartje Havermans
   Maartje Havermans

   Oh dat is spannend Melissa! Dat gaat een hele verandering worden dan die 6 weken. Wel een goede manier inderdaad om zo even af te kicken van het wegen! Hoop dat je het daarna ook vol kan houden. Succes alvast met je stage!

   Reply
 2. Marvin

  Elke dag wegen heeft wat mij betreft weinig zin. Ik houd liever de spiegel aan als maat en hoe fit ik me voel. Gewicht schommelt altijd wel…

  Reply
 3. Ise

  Wow knap! Ik vertrouw mijn eigen ogen nooit, en de Weegschaal wel dus weeg me ook iedere dag soms zelfs 2x, om gek van te worden

  Reply
 4. Bianca86

  Voorheen stond ik ook dagelijks op de weegschaal, nu hecht ik meer waarde aan wat ik in de spiegel zie !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.