Ik wil eigenlijk niets meer over voeding schrijven waar ik zelf niet heel veel over weet. Om te voorkomen dat ik daardoor op Google ga zoeken of urenlang wetenschappelijke artikelen ga uitspitten, heb ik besloten het op een andere manier te doen. Ik ga geen artikel/blog meer schrijven maar ik ga gewoon mijn visie overbrengen! Dit betekent dat ik alleen nog maar beschrijf waar ik achter sta, of dat nou goed is of fout. Je hoeft dus niet naar mij te luisteren, de keuze ligt bij jou.

Soja 1

 

 

In dit blog (of is dit geen blog meer te noemen?) vertel ik een stukje over mijn visie wat betreft sojaproducten. Voor iedereen wel bekend neem ik aan! Wat voor sojaproducten gebruik ik? Onbewust zijn dit er waarschijnlijk een stuk meer, aangezien soja aan veel producten (zo ook bijvoorbeeld aan de Alpro Coconut melk, mochten mensen met een soja allergie dit drinken, doe maar niet meer) wordt toegevoegd.

Ik eet/drink/consumeer:

  • Tofu/tahoe en tempé
  • Vleesvervangers (verschillende soorten)
  • Sojamelk (het liefste de biologische variant)
  • Sojayoghurt/sojakwark

Krijg ik op deze manier heel veel soja binnen? Nee, dat valt reuze mee?

 

Producten die ik zou eten als ik geen soja zou consumeren:

  • Vlees, vis en gevogelte
  • Melk
  • Yoghurt en kwark

 

Zijn deze producten per sé gezond? Ik weet het niet (eigenlijk weet ik het wel, maar dit laat ik aan jullie over). Maar ook déze producten eet ik.

Soja 2

 

 

De slogan ‘geniet, maar drink met mate’ is eigenlijk een van de beste slogans in de gezondheidswereld ooit. Niet wat betreft alcohol (al moet je dit zeker ook met mate nemen), maar wat betreft drinken én eten. Daarbij komt ook het woord ‘variatie’ en ‘kleur’ bij kijken. Ook ‘onbewerkt’ en ‘natuurlijk’ (of zijn dat dezelfde woorden?) vallen binnen mijn visie. Ja ik eet soja producten, maar niet elke dag. Zo erg kunnen ze dus mijn hormonen niet in de war schoppen. Ja ik eet nog af en toe vlees, maar niet elke dag. Ook daar zitten hormonen in (weliswaar te weinig om er ooit iets van te merken) dus wat dat betreft doe ik eigenlijk niets fout.

Als je nu denkt huh, hormonen? Waar komt dat ineens vandaan? Dan leg ik dat nog eventjes snel uit. In sojabonen zitten isoflavonen. Dit zijn plantaardige stoffen die zich in het menselijk lichaam voor kunnen doen als fyto-oestrogenen, die op zijn beurt weer de werking van oestrogeen (vrouwelijk hormoon) over kunnen nemen. Wetenschappelijk onderzoek over de negatieve en positieve effecten van soja zijn er, maar dit is niet genoeg om te concluderen of je nou wel of geen soja moet consumeren. Wat mij betreft is een gematigde soja consumptie meer dan prima, aangezien ze alsnog veel eiwitten bevatten en dus goed je portie vlees kunnen vervangen. Er zijn echter wel mensen die een allergie hebben voor soja en hier dus niet tegen kunnen. Wees dus niet bang wanneer je elke dag een sojacappuccino maakt of vivera burgers in veelvoud eet.

 

Eet jij soja?

 

 

”GEWOON IS FIT GENOEG”
Start jij 2017 goed met ons boek?

Bestel ons boek nu met 10% korting!

gewoon is fit genoeg

About The Author

Tirza Winters

Diëtist en voedingsdeskundige, een echte foodie met veel passie om anderen ervan te overtuigen dat een gezonde leefstijl leuk, lekker en gemakkelijk is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.