Die heb ik niet! Of nouja, het is niet geen relatie meer te noemen. Het is eigenlijk een soort van ex. Een vorige relatie. Een relatie die invloed had op ‘echte’ relaties. Op relaties met eten, met sporten, maar ook met familie, vrienden en vriendinnen.
Hoe bedoel je dat Marit?

Nou, dat zal ik je vertellen en ik hoop dat jij dan ook in gaat zien dat die weegschaal…. DIE weegschaal ja, niet tussen jou, je zelfbeeld, je relaties met van alles, hoort in te staan.

weegschaal

‘Het is maar een getal’.

Jup. Het is maar een getal. Makkelijker gezegd dan gedacht! Want dat getal kan je hele humeur beïnvloeden. Ik heb vriendinnen die naar me toe komen: ‘Marit, ik ben 5 kilo aangekomen!!!’ ‘Waar dan? Zie je het?’ ‘Weet ik niet! Nee ik zie en merk het niet’.

Dus dat. Vriendinnen die niet anders zijn gaan eten, meer gaan sporten en toch aankomen. In spier ja. Dat zie je in de spiegel, maar de weegschaal zegt anders. Maar waarschijnlijk is dit spiegelbeeld wel veranderd nadat je op de weegschaal bent gaan staan. Want opeens zijn je lovehandles wel iets meer gegroeid en zijn je benen wel iets dikker. MINDF*CK. Dat doet het dus met je. Eerst ben je tevreden en dan… dat getalletje. Chagrijnig, verdrietig, boos, gefrustreerd… om dat getalletje.

Zelf ervaring mee?

Ja, ik schrijf dit met alle ervaring. Dagelijks stond ik op dat ding om te kijken of ik van dat ene koekje was aangekomen. Of ik was afgevallen van 15 kilometer hardlopen. Natuurlijk. Veel zullen hebben dit gedaan/nog steeds doen. Maar is dat nou echt zo belangrijk?

Is het niet veel belangrijker hoe jij je in je lijf voelt? Hoe jij naar jezelf kijkt? Laat je dat afhangen van zo’n cijfer? Of kun je naar jezelf kijken, jezelf een koekje gunnen, jezelf afmatten in de sportschool, zien dat je lichaam fit is/in progress is/geniet van het leven?

Heel af en toe sta ik nog op de weegschaal. Op de weegschaal in de sportschool, omdat ik mijn vetpercentage en spiermassa in de gaten wil houden en kijken hoe en of iets (een sportschema bijvoorbeeld) werkt. Maar voor de rest heb ik geleerd, van mezelf, dat ik mijn humeur er niet meer door wil laten beïnvloeden en dat het getal veel kan verschillen.

marit blog
Ik zeg niet dat je niet op de weegschaal moet gaan staan, het kan zeker handig zijn als indicatie en je motiveren (sjah, of demotiveren), maar laat niet alles afhangen van dat getal! Ik weet dat ik op sommige dagen zwaarder ben dan andere, door een eetbui of door de maandelijkse periode.

Maar ik ga dan niet op de weegschaal staan. Als ik aangekomen ben is het niet goed: ik heb toch niet mega veel gegeten? Als ik afgevallen ben is het niet goed: ik heb toch vet hard getraind en goed gegeten en dus spieren opgebouwd?

Kortom, voor mij werkt het gewoon niet. Ik vind het belangrijker hoe ik me voel en ik kijk liever naar de spiegel. En eigenlijk is dit ook wat ik om me heen zie: de mensen die er niet te vaak op staan, zijn blijer en kunnen het meer loslaten, dan mensen die hun dagen er door laten beïnvloeden.

Je bent veel & veel meer dan dat cijfer alleen!
Sta jij vaak op de weegschaal?

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

3 Responses

 1. Marvin

  Vroeger stond ik 3x per dag op de weegschaal.. Heeft natuurlijk geen enkel nut want je gewicht schommelt de hele dag door. Nu sta ik er bijna nooit meer op, ga af op de spiegel en mijn eigen gevoel. Dat zorgt voor een hoop meer rust 😉

  Reply
   • Marvin

    Haha inderdaad! En dan werd je gelijk chagrijnig omdat je weer zwaarder was… Ach, nu weten we wel beter 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.