Je hebt het vast wel eens gehoord: jongens die elke sessie borst en biceps trainen, of mensen die elke training weer hun buik aanpakken. Maar wat is nu de waarheid achter de frequentie van training? Ooit gehoord van supercompensatie? Je leest het hieronder!

.Na een trainingsimpuls zal het lichaam zich herstellen tot boven het oorspronkelijke niveau, wanneer deze prikkeling het oorspronkelijke niveau overstijgt (overload). Dit herstel duurt, afhankelijk van de inspanning, minimaal 48 uur. Wordt er tijdens deze herstelperiode getraind, dan is er een aanzienlijke kans op overtraining indien er niet tijdig rust wordt gehouden. Wanneer er echter na zo’n 72 – 96 uur, tijdens de supercompensatie periode, weer zo’n zelfde prikkel plaatsvindt, zal het lichaam zich blijven verbeteren en zal er dus sprake zijn van een stijgende lijn in de prestaties!

 

supercomp

 

 

NEW IN!

Heb jij jouw favoriete item al?

Gebruik code ”FREESHIPPING”!
Klik hier!

NIEUWE COLLECTIE

About The Author

Jurrit Sanders
Bewegingswetenschapper & PT.

Bewegingswetenschapper & personal trainer. Benaderd fitness vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Zorgt voor nieuwe oefeningen & interessante feitjes!

2 Responses

 1. Mink

  Waarom zou je niet vaak kunnen trainen? Ik doe 5x pw aan krachttraining en zorg dat er steeds 2 dagen rust voor elke spiergroep is. Kwestie van schema’s maken. Als je maar 2 a 3 keer per week traint moet je een full body of een split schema doen. Je pakt dan zoveel spiergroepen in 1 workout dat hè ze echt niet allemaal optimaal kunt uitputten.

  Reply
  • Fit Dutchies

   Helemaal waar! Echter geldt bovenstaand advies voor krachttraining van dezelfde spiergroepen. Je kunt uiteraard wel meerdere dagen achter elkaar aan krachttraining doen, echter is het dan verstanding om te ‘splitten’. Zo kun je meer accenten leggen en hebben de al getrainde spieren rust. Je zou dus best wat vaker kunnen trainen inderdaad, zolang de getrainde spiergroepen maar minimaal 48 uur aan rust hebben.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.