martin3

De komende tijd willen we wat vaker (fitte) Nederlanders in het zonnetje zetten. Je leest nu de eerste blogpost in deze nieuwe serie en we beginnen meteen goed met Martin. Martin ken ik van de sportschool en zo heb ik zijn transformatie vanaf de zijlijn meegekregen. Ook diegene die Martin niet zo goed kennen moet het zijn opgevallen aangezien hij maar liefst 50 kg (!) af is gevallen!

Onder het interview vind je een aantal foto’s van Martin die denk ik voor zich spreken;)

Als je zó veel kunt afvallen moet het er ergens ook zijn aangekomen. Hoe kwam dit?
Als kind was ik al flink en het was ook een familiekwaaltje om het maar zo te noemen. Ik wil het niet alleen op aanleg afschuiven maar ik wist ook gewoon niet wat ik at en was totaal niet met mijn lichaam bezig.

Nu ben je een fanatiek sporter maar was dat dit in die periode ook al zo?
Ik speelde in die tijd korfbal in de hoofdklasse wat een hoog niveau is. We trainden/speelden 3x per week en ik had dus best wat beweging aangezien het aardig intensief is. Ik was dus al wat flinker en merkte op een gegeven moment dat ik tijdens belangrijke wedstrijden en finales steeds vaker op de bank moest plaatsnemen. Natuurlijk besef je dan zelf ook wel dat dit kon komen doordat je zwaarder was dan de rest. Op een gegeven moment merk je toch dat je lichaam niet meer kan wat je wel in gedachte hebt.

Je merkte dus dat er een kloof ontstond op sportief gebied tussen jou en je ploeggenoten. Wat heb je daaraan gedaan?
Je zou misschien denken dat ik toen halsoverkop ben gaan afvallen om mijn plekje terug te veroveren maar helaas ben ik toen gestopt. Mijn korfbalshirt paste niet eens meer, ik was mijn motivatie kwijt en kwam in die periode daarna 12,5kg aan. Natuurlijk heb ik wel wat diëten geprobeerd maar dat hield ik nooit langer vol dan twee weken.

Je vertelde me dat je in augustus met 145 kg op je top zat. Daar ging het roer dus om?
Ik was het beu en besloot dat het nu of nooit was. Als je op je 19e 145kg weegt moet er iets gebeuren voor het te laat is.  Ik ben dan wel 1 meter 93 maar dan nog is het natuurlijk veel te zwaar. Vrienden vroegen ook waarom ik niet ging afvallen en dat zette me wel aan het denken. Ik begon met af en toe hardlopen maar mijn gewrichten deden al pijn wanneer ik 2 kilometer liep. Ik hoorde van iemand uit de sportschool iets over dieetproducten van Modifast en dat heb ik maar liefst 1 dag gebruikt. Hoe dat kwam? Een vriendin van mijn moeder hoorde daarvan en haar zoon was 90kg afgevallen op  zijn eigen manier. Misschien was het toch slimmer om eventjes bij hem te informeren dacht ik toen!

Je bent toen meteen naar hem toegegaan om het serieus aan te gaan pakken?
We hebben toen inderdaad meteen een schema gemaakt en daar hield ik me strikt aan. Ik wist wat ik moest eten, leerde wat over eiwitten, koolhydraten en vetten en ging kleinere gezondere porties eten. De kilo’s vlogen er in die periode af en dat vond ik geweldig.

Ik durf het bijna niet te zeggen maar die schamele 8kg die ik ben afgevallen vond ik niet altijd makkelijk. Hoe heb jij dat ervaren?
De kilo’s waren mijn drijfveer en daar moest alles voor wijken. Ik had dagen dat ik duizelig was omdat ik zo weinig at en wel weer was gaan sporten. Ik was een jongen van 145kg en at opeens 1.400 kcal per dag en sportte daar ook nog eens bij. Dat was natuurlijk heel wat anders dan ik gewend was! Het is dan ook geen aanrader om zo heftig te snijden in je calorieën omdat je dan echt té weinig binnenkrijgt. Maar zoals ik eerder al zei telden voor mij de kilo’s en dat ik duizelig was en spiermassa zou verliezen kon me toen niet zo veel schelen. Nu weet ik gelukkig wel beter!

Op een gegeven moment ging je wat langzamer afvallen en kreeg je een dipje. Hoe ging je daarmee om?
Het afvallen ging wat langzamer en ik kon daar niet zo goed tegen. Ik was natuurlijk gewend dat er een paar kg per week af vloog sinds ik begonnen was. Ik besloot brood te vervangen voor afslankeiwit shakes (deze dus) om mijn koolhydraten nog wat te verlagen en opeens viel ik weer een kg per week af.

In deze periode dronk ik ook voor het eerst sinds een half jaar weer eens alcohol. Ik merkte meteen dat ik na een halfjaar geen alcohol en heel wat massa minder weinig kon hebben. Kleine dingen lieten mij hierdoor wel zien dat ik echt aan het veranderen was.

Na zo’n heftig dieet waarin je zeer weinig at ben ik altijd bang voor het jojo-effect. Hoe heb je dat voorkomen?
Ik wist al die tijd dat het niet gezond was wat ik deed dus toen het grootste gedeelte er af was heb ik mijn voedingspatroon veranderd. Ik at gezonder en ook weer normale hoeveelheden. Het laagste wat ik woog was 89,9 kg en ik was toen zo blij en trots om eindelijk weer eens een 8 te zien en om van 3 naar 2 cijfers voor de komma te gaan. Wat een moment was dat. Ik wilde nooit meer terug naar hoe het was en hou het nog steeds goed vol.

Als ik jou 1,5 jaar geleden had gezegd dat je nu rond de 90 kg woog en bijna elke dag met mij in de sportschool staat had je me voor gek verklaard. Wat zijn nu je doelen?
Natuurlijk ben ik super blij met waar ik nu sta en hoe ik eruit zie. Ik geniet echt van krachttraining en wil meer spiermassa kweken bij een lager vetpercentage. Daar wil ik de komende tijd naar toe werken om nog fitter te worden. Vorige week zondag heb ik ook al een enorme overwinning op mezelf geboekt door de halve marathon van Eindhoven uit te lopen in 2 uur 19. Ik merk gewoon dat mijn lichaam nu weer in staat is dingen te doen die heel lang niet haalbaar waren.

Wat maakt jou het gelukkigste sinds je weer fit bent?
Het is geweldig om van een XXL naar een L te gaan. Ik kan weer leuke kleren kopen en hoef niet alleen in polo’s te lopen omdat ze die in zulke grote maten verkochten. Ik kan met vrienden weer gaan sporten, hardlopen zonder pijn, heb een leuke en sportieve vriendin en heb mijn uitlaatklep gevonden. Of ik door ga? Natuurlijk, ik wil fit blijven en zolang ik het leuk vind blijf ik hiermee doorgaan!

Wij willen Martin bedanken voor zijn openhartige interview en hebben niets dan respect voor deze jongeman die zijn leven een 180 graden draai heeft gegeven!
Je kunt Martin trouwens volgen op Instagram op @martinfoederer!

Heb jij zelf een inspirerend verhaal omdat je veel bent afgevallen, je terug hebt gevochten na ziekte of sportief uitblinkt? Stuur dan een mailtje naar info@fitdutchies.nl met jouw verhaal en alvast wat foto’s!

martin1

martin3

 

martin2

martin4

 

 

martinmara

 

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.