Over light producten zijn al talloze discussies geweest natuurlijk. De ene drinkt het niet omdat er aspartaam in zit en de andere drinkt dat liever dan een colaatje bomvol suikers. Voor mij is dit vooral een afweging voor korte of lange termijn, toch? Of nu veel suikers tot je nemen en dus extra calorieën of elke dag wat aspartaam wat mogelijk na jarenlang gebruik schadelijk kan zijn?

Aspartaam

Allereerst gaan we iets verder in op de kunstmatige zoetstof die we aspartaam noemen. Er zijn al talloze onderzoeken naar gedaan en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)  analyseerde in 2013 voor het laatst al het gedane onderzoek. Hierna besloten zij om hun richtlijn van een aanbevolen inname van 40mg per kilo lichaamsgewicht niet te wijzigen. Kan het dan écht zo slecht zijn als we denken? De marge van 40mg per kilo lichaamsgewicht zou het lichaam moeten kunnen afbreken zonder schadelijke gevolgen. Tenzij je last hebt van de stofwisselingsziekte Fenylketonurie, ja 3x woordwaarde dit. Maar 40mg per kilo, wat zegt dit nou? Dit betekent dat een kind 8 en 12 jaar dagelijks acht tot dertien glazen cola light zou mogen drinken. Voor een volwassene zijn dit 17 glazen. Best veel, toch? Ik wil hiermee niet zeggen dat je direct liters achterover moet slaan, just for your info.

Ik wil natuurlijk geloven dat deze organisatie het beste voor ons als bevolking wil. Toch vraag ik me af wat er gebeurd als daadwerkelijk is bewezen dat het op korte termijn en bij kleinere hoeveelheden enorm schadelijk zou zijn. Gaan deze organisaties dan de hele branche van light producten vernietigen? Ik betwijfel het. Eerlijkheid is belangrijk maar in de huidige wereld kan dit niet tegen geld op.

Suiker

Dan hebben we nog suiker. Dit is vaak datgene dat je niet binnen wilt krijgen als je aan het diëten bent. Suikers vallen onder koolhydraten en veel diëten proberen je deze dan ook zo weinig mogelijk te laten eten omdat het echt dikmakers zijn. Maar dan zijn light producten toch dé oplossing?

Light producten

Bij frisdranken bevatten bijna alle light producten een minimum aan suikers doordat ze aspartaam gebruiken. Bij andere producten zoals bijvoorbeeld pindakaas is dit niet het geval. Dit product wordt light gemaakt door het gehalte aan vet te verminderen. Maar hoe vangen ze dat op? Misschien raad je het nu al maar inderdaad, door suikers! Het klopt dat het in totaal dan alsnog minder calorieën bevat maar dit komt doordat vet per gram 9 kcal oplevert, suikers slechts 4.

Misschien vind je dit best een ingewikkeld verhaal maar ik hoop dat je mijn punt snapt. Zo niet dan doe ik hier nog een poging. Ik als marketeer werd vanaf het begin van mijn opleiding geleerd hoe je inspeelt op de consument. Doordat we met zijn allen massaal gezond willen zijn en gewicht willen verliezen wordt daar op ingespeeld. Hoe? Met light producten bijvoorbeeld! Maar marketing is gericht op zoveel mogelijk verkopen, niet altijd op jouw gezondheid.

Hou dus vooral je ogen open en verdiep je wat meer in je voeding. Zomaar blind light producten kopen? Ik eet persoonlijk liever wat meer vet dan koolhydraten want die haal ik veel makkelijker uit andere dingen. Het is natuurlijk super lastig om een keuze te maken tussen korte of lange termijn denken in combinatie met je gezondheid.

Dat je erover nadenkt is al een stap in de goede richting. Dat je dit leest betekent dat je er echt wat aan wil doen. Jij komt er wel! 😉

Hoe denk jij over light producten?

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

3 Responses

 1. Julie Hapjesprincess

  Ik denk er net zo over !!!! Ik vind lightproducten echt enorm slecht!!! Magere yoghurt daar kan ik nog mee leven en als je dan toch zin hebt in een frisdrankje dan zou ik ook wel eens een coke zero durven drinken. Maar ik drink maar heeeeel sporadisch een zero (bijna nooit). Maar lightmayonaise, lightchips, lightpindakaas, lightkaas, …. Dat koop ik nooit. Vergelijk maar eens lekkere romige buffelmozzarella met de light-mozzarella. Die light variant is toch niet te eten he. Ik ga voor de pure en lekkerste vorm: de buffelmozzarella. Eten moet smaak hebben, eten moet vooral lekker zijn. En gezond is lekker!

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Voor sommige producten zoals je zegt vind ik het zonde om de light varianten te pakken. Linksom of rechtsom krijg je die kcal vaak toch wel binnen. Bij drinken vind ik het wel anders omdat ik het zonde vind om 200kcal aan een glas cola te besteden. Dan liever een Cola Zero of light en wat extra écht lekker eten!

   Het blijft lastig hè..

   Reply
 2. Liezzzje

  Wat frisdrank betreft, doe ik lekker simpel: Geen 🙂 Ik kan echt geen positief punt aan frisdrank bedenken en ben er nu een jaar mee gestopt. Wat andere light producten betreft, doe ik ook maar met mate, onder het motto “als de full variant het niet waard is, laat het dan maar” Ik denk alleen magere kwark en magere dressing, maar valt dit wel onder “light”?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.