Grapjes zijn bedoeld om om te lachen, niet om mensen belachelijk mee te maken. Nu plaatste ik laatst een foto die wel grappig was, maar waardoor iemand zich ook beledigd kon voelen. Over welke foto heb ik het dan en waarom schrijf ik hier een blog over?

We zijn allemaal wel bekend met het fenomeen waarbij mensen die bezig met een fitte levensstijl worden geconfronteerd met afkeurende opmerkingen. ”Links is mooier”, ”Sla je niet door?”, ”Mag jij dat wel?”, ”Je begint wel te dun te worden!” en ”Die heeft zeker anorexia!” zijn vaak gehoorde uitspraken. Uitspraken die door het gros van de mensen ook nog eens als normaal worden ervaren en waarvoor je iemand absoluut geen tik op de vingers geeft. Bovenstaande afbeelding is dan een beeld van een mevrouw die tijdens het snacken even pauze neemt om online fitte mensen af te zeiken.

Kortom it is what it is en mij is altijd geleerd dat bij uitdelen ook incasseren hoort. Natuurlijk levert niet iedereen kritiek op een afbeelding zoals hierboven maar ergens steekt het mij toch. Onderstaande afbeelding is namelijk ook eens door ons gepost en ging zowat viral. Oh wat grappig!

Nu bleef de vraag door mijn hoofd spelen waarom het door iedereen wordt afgekeurd als we ”grappen” maken over mensen met overgewicht maar dat dunne of te fitte mensen ongegeneerd mogen worden afgezeken? I don’t get it. Laat iedereen in zijn waarde óf leer incasseren wanneer je ook uit wilt delen.

Iedereen heeft toch zijn of haar eigen doel en idealen in het leven?
Waarom zou je iemand anders daar dus op aanvallen?

 

Ja, ik wil hulp!

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Fit Dutchies biedt nu exclusieve coaching aan en er zijn voor groep 5 nog 5 plekken beschikbaar.
Lees hier meer!

Betaling in termijnen is mogelijk!

coaching fit dutchies

 

 

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

5 Responses

 1. Astrid

  Herkenbaar! Stevige vrouwen die bij de spiegels bij de pashokjes ongevraagd met zon verkeerde ondertoon naar je sneren “ja bij iemand als jij staat alles goed, jij bent dun!”. En bedankt. Dus het staat me alleen goed omdat ik geen overgewicht heb? Dit is me meer dan 1x overkomen :p of mensen die heel verbaasd zijn dat ik fanatiek sport, met de verontwaardigde opmerking: “je wil toch niet afvallen he?? Je bent al zo dun!”. Ik lig er niet wakker van, heb gewoon een normaal slank figuur, niks opvallends, maar het zijn gewoon onaardige reacties die denk ik voortkomen uit frustraties van anderen misschien.

  Reply
 2. Marvin

  Zelf vind ik dat een grapje best moet kunnen, zolang je weet dat degene naar wie je hem maakt hier tegen kan. Hoe onschuldig iets ook bedoeld is, je kunt er iemand anders mee kwetsten en daarom probeer ik er gewoon voor te zorgen dat ik geen grapjes maak ten koste van iemand anders. Uit ervaring weet ik dat sommige ‘grapjes’ best een grote impact kunnen hebben…

  Reply
 3. Sophie

  Een grapje moet best kunnen vind ik! Iedereen reageert er natuurlijk wel anders op. Het is ook inderdaad wel frappant dat zodra iemand slank is het ineens oké is om van die rare opmerkingen te maken, terwijl als je dat bij iemand met overgewicht zou zeggen dan kan dat absoluut niet.. Double standards, am I right.

  Reply
 4. Bjorn

  Zelf ben ik 50kg afgevallen, maar ik vind dat zowel dunne als dikke mensen eigenlijk wel een grapje mogen maken. Maar besef heel goed tegen wie je zo’n geintje maakt, zelf heb ik een hele boel zelfspot daarom maakte ik vroeger zelf de dikke grapjes vaak sneller dan iemand anders het deed haha.

  Maar ja waarom zou er onderscheidt moeten zijn tussen dikke en dunne mensen.

  Reply
 5. Irene

  Ik denk dat het er alles mee te maken heeft dat “dun” niet als beledigend gezien wordt door dikkere mensen. Vaak zouden zij graag willen dat ze zo’n figuur hadden.
  Vergelijk het met de volgende opmerking: Waarom draag je make-up, je bent zo al knap.

  knap wordt ook niet als belediging gezien, dun ook niet in hun ogen

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.