“Wat jij tegenwoordig post op Instagram kan echt niet.. je staat er praktisch naakt te wezen..” Het laatste half jaar krijg ik veel kritiek op mijn social media, zowel positief als negatief. Trek ik mij iets van het negatieve aan? Nee, eigenlijk niet. Ik ben trots op wat ik bereikt heb en laat dat graag zien.

Ik zal me eerst even voorstellen. Mijn naam is Jip Isabel de Jongh, 22 jaar oud, opgegroeid in de omgeving van Veldhoven en al 6 jaar woonachtig in Eindhoven.  Ik ben een 5e jaars student oftewel een langstudeerder, aan Fontys Sporthogeschool .

Jip Isabel de Jongh

 

Jeugd

Ik was vroeger een ongelofelijk dikke baby. OMG ik leek letterlijk en figuurlijk op zo’n michelin mannetje.  Gelukkig was dat gewoon baby vet. Ik ben eigenlijk altijd heel erg fit geweest. Van mijn 7e  tot mijn 13e danste ik minimaal 4 keer per week. Daarna ging ik hockeyen en ik moest altijd 20 tot 30 minuten naar de middelbare school fietsen. Ik had toen een enorm goede conditie, een betere conditie dan de gemiddelde meid van mijn leeftijd.

Waar is dan het punt gekomen dat dat allemaal is omgeslagen? Ik geloof dat ik rond mijn 14e/15e aan begon te komen. Het is een combinatie van dingen geweest. Punt 1: ik ben altijd al een ENORME snoepkont geweest (en dat ben ik eigenlijk nog steeds, ik heb gewoon geleerd hoe je er mee om moet gaan) Ik was een echte chocolade verslaafde. “Jij eet geen brood met Nutella, maar Nutella met brood!” zei mijn vader altijd.

Daarnaast kreeg ik op mijn 15e de anticonceptiepil. Nou gebruiken dames vaak de smoes dat ze dik zijn geworden van de pil, wat eigenlijk een ongelofelijk fabeltje is, maar het enige wat veranderd is dat je door alle veranderingen in je hormoon huishouding vaak meer honger hebt of anders gaat eten. Oftewel, ik ging meer eten, had NOG vaker trek in chocolade en ja hoor, ik kwam aan.

Maar goed, met al dat fietsen en sporten was er eigenlijk nog niks aan de hand. Dat veranderde toen ik op mijn 16e een scooter kreeg en al die uren fietsen in de week werden vervangen door lui op dat ding zitten. Ik heb toen jaren lang geschommeld qua gewicht. Uiteindelijk woog ik op mijn max (ik heb het eigenlijk nooit hardop gezegd want ik schaamde me dat al mijn vriendinnen minder wogen) 75 tot 78 kilo. Ik weet geen exact gewicht, want ik stond toen echt nooit op de weegschaal. Ik wilde het liever gewoon niet weten.

Fit journey Jip

Ommekeer 

Nou lazen jullie in het begin al dat ik Fontys Sporthogeschool doe. Dat doe je niet als je niet sportief aangelegd bent. Ik wilde perse iets doen wat ik leuk vond en ondanks alles ben ik altijd gewoon blijven sporten. In het eerste jaar moest ik ZOVEEL sporten dat ik zelfs een paar kilootjes kwijt ben geraakt, niet heel veel, maar ik werd wel weer fitter. Daarna ben ik eigenlijk een beetje blijven hangen tussen de 69 en 72 kilo.

Wanneer ben ik dan echt helemaal dat fitnesswereld in gerold? Dat gebeurde na de zomervakantie van 2013. Ik zag de foto’s terug van mezelf in bikini en ik was (zacht uitgedrukt) niet echt blij met wat ik zag. Mijn toenmalige vriend zag dat ik nog steeds erg onzeker was en dat ik iets wilde veranderen aan mijn lichaam. Hij nam me toen  mee naar de fitness (dit was in november/december van dat jaar) Ik had wel een basis over fitness gehad op school maar vooral hij heeft me de eerste keren in de fitness flink geholpen.

Na een aantal weken zag ik progressie en ik werd sterker, maar ik viel helaas maar 2 of 3 kilo af en bleef daar weer lange tijd op hangen.  In de zomervakantie van 2014 besloot ik toen ook op mijn eten te gaan letten en na 6 weken tijd, vlogen er ineens 4 kilo af. Weinig gesport maar wel op mijn eten gelet.. de quote “abs are made in the kitchen.” klopt dus echt! Sinds dien ben ik bijna obsessed met eten en ga nooit meer terug naar mijn oude leefpatroon, dat for sure!

transformatie Jip

Zomer 2013 vs zomer 2014

Today

In totaal ben ik iets van 12 kilo, misschien wel meer.. afgevallen. Omdat ik merk dat ik steeds sterker wordt houdt ik mijn gewicht niet meer in de gaten. Spieren zijn nou eenmaal zwaarder dan vet.

Door mijn transformatie en mijn interesse in fitness en voeding ben ik toen na de zomervakantie een blog begonnen. Helaas door alle drukte met school heb ik daar sinds januari al niks meer aan gedaan. (ik vind het vreselijk, maar helaas, prioriteiten stellen) Ook heb ik mijn hele instagram omgegooid. Niet iedereen is het eens met wat voor foto’s  ik allemaal post maar ik kan er gewoon niks aan doen dat ik trots ben op wat ik in de laatste anderhalf tot twee jaar heb bereikt en dat laat ik natuurlijk graag zien.  Gelukkig zijn er ook mensen en vooral ook mijn lieve familie die het WEL begrijpen en die me steunen in alles wat ik doe. Niet al mijn vriendinnen (van vroeger en nu) begrijpen mijn verandering en ik ben er zelfs een aantal door kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik tijdens dit proces ook een aantal lieve meiden ontmoet die zelf ook in dit wereldje zitten en weten hoe deze lifestyle in elkaar zit.

Als je besluit om je lifestyle om te gooien, moet je begrijpen dat niet iedereen dit zal snappen of hier achter zal staan. “Waarom eet je zo “clean”?” “Waarom drink je bijna geen alcohol?” “waarom sta jij elke dag in de sportschool?” Sommigen zullen je zelfs egoïstisch vinden want een lifestyle change kost nou eenmaal veel tijd en moeite. Maar onthoud waar je dit voor doet. Je doet dit voor jezelf.  Je leert je echte vrienden kennen en die dit wel begrijpen en je steunen no matter what!

afvallen jip

Whats new? 

Ik heb echt een super leuk aanbod gekregen (en ja, dankzij instagram!) Vanaf september ga ik onder begeleiding van een personal trainer in een fitness werken en proberen mijn eigen personaltrainer diplomaatje te halen. Dus hier heb ik ontzettend veel zin in.

buikspieren

buikspieren progressie

Vind je het leuk om meer over mij te weten te komen en te zien hoe mijn “lifestyle” zich voortzet? Volg me dan op instagram @Isabellafit_  of zoek mijn pagina op Facebook: Isabella fit!

Krijg jij vaak kritische vragen omdat je gezond probeert te doen?

 

banner fitchef

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

6 Responses

 1. Lilian

  Wauw, goed gedaan! Wanneer je als personal trainer gaat werken zul je vast veel mensen inspireren met je verhaal.

  Reply
 2. Marvin

  Niks aan trekken van die negativiteit, je bent hartstikke goed bezig! Zelf hoor ik niet echt negatieve geluiden… soms wel wat opmerkingen als ik iets gezonds eet terwijl de rest wat anders neemt en in het weekend omdat ik niet drink.

  Reply
  • Yvon

   Super!!
   Wel herkenbaar. Ik kreeg laatst te horen dat ik meer aan mezelf moest denken en niet zoveel moest sporten en gezond moest eten!? Ik denk juist aan mezelf! Doe het voor niemand, alleen voor mezelf!! Ik ben er nog niet, maar het gaat me lukken! Je bent een inspiratie voor vele!! xXx

   Reply
 3. Charlotte

  Super mooi lichaam heb je! Daar heb je hard voor gewerkt.
  Die negatieve reacties zijn idd erg vervelend,maar daar trekken we ons niks van aan!
  Ik voel me er goed bij en heb ook echt plezier in sporten;)

  Reply
 4. Conmoor

  Wauw, daar is maandenlang afzien en hard werk voor nodig geweest!

  Negatieve reacties? Puur jaloezie, je zult merken dat wanneer je ouder wordt dit nog erger wordt. I.p.v. mensen vragen hoe je het doet (eten, training etc.) gooien ze het direct op genen hormonen sportbillie etc..

  Maar in mijn eigen vriendenkring merk ik dat zelfs doorgewinterde Bourgondiers soms radicaal het roer omgooien en inzien dat die dikke buik en slechte levensstijl met een prijs komt uiteindelijk.

  Trek je er dus niet te veel van aan, gezelligheid komt zeker niet met drank en dikdakken

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.