Het begin is simpel en cliché; een auto heeft benzine nodig en dat is voor ons lichaam niet anders. Koolhydraten zijn de brandstof voor ons lichaam. In theorie kan je lichaam inderdaad energie halen uit eiwitten en vetten, maar toch zijn koolhydraten essentieel in een gezond dieet. Er circuleren veel fabels over koolhydraten op internet, waardoor koolhydraten vaak als boosdoeners worden gezien. Onterecht in mijn ogen. 

Koolhydraten1.1

Ik eet geen koolhydraten, want daar word ik dik van…

Dit hoor ik zo vaak. Mensen die geen koolhydraten eten omdat ze denken dat je er dik van wordt. Door verkeerde berichten in de media, maar ook door gebrek aan kennis nemen mensen vaak klakkeloos dingen van anderen over. En koolhydraten als dikmaker is daar een mooi voorbeeld van. Koolhydraten maken je namelijk NIET per definitie dik. Ik ga het proberen uit te leggen.

Een positieve energiebalans voor een langere periode, dat maakt je dik. En met een positieve energiebalans bedoel ik, dagelijks meer calorieën eten dan je lichaam verbrandt. Ik zeg niet dat je oneindig koolhydraten kan eten als je beneden je energiebalans zit, maar met de juiste verhoudingen in je macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) kan iedereen koolhydraten eten. Dus je wordt pas dik als je voor langere periode meer calorieën eet dan je lichaam verbrandt.

 

001 Outlet female NL 010216 - 280416

 

 

 

Koolhydraten schrappen om sneller af te vallen…

Koolhydraten schrappen om sneller of te vallen, ook zo´n mooie fabel. Koolhydraten schrappen zorgt er niet voor dat je sneller afvalt. Waar een positieve energiebalans op langere termijn je dik maakt, gaat een negatieve energiebalans ervoor zorgen dat je op termijn gaat afvallen. Dus wil je afvallen, ga dan minder eten met de juiste verhoudingen in je macronutriënten en ga niet de koolhydraten volledig schrappen uit je dieet.

Note: voor mensen met overgewicht/obesitas is het raadzaam om in de beginfase wel een koolhydraatarm dieet te volgen. Omdat je lichaam dan vet gaat verbranden i.p.v. glucose. Echter moet dit na een korte periode weer aangepast worden naar een gebalanceerd dieet, waar ook koolhydraten in opgenomen worden.

Koolhydraten1

Maar wat dan wel….

De primaire functie van koolhydraten zijn namelijk ons lichaam en onze geest voorzien van energie. Zonder koolhydraten zal je in potentie nooit de energie aan je lichaam kunnen bieden die je met koolhydraten wel kan. Ze worden voornamelijk opgeslagen als glucose en daar haalt ons lichaam de energie vandaan. En daarnaast heeft iemand met een gemiddelde inname aan koolhydraten een gezonder metabolisme, oftewel een gezondere stofwisseling en dit maakt het behalen van resultaat makkelijker.

Schrijven dat alle koolhydraten je niet dik maken is enigszins kort door de bocht. Daarom zal ik in deel 2 dieper ingaan op de verschillende soorten koolhydraten en de functies voor ons lichaam. Stay tuned!

Niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dat kan hier!

 

 

I AM A FIT DUTCHIE TEE nu maar €6,99!

Klik hier!

Esmee Trouw Fit Dutchies tee

About The Author

Mark Westhovens
Head of Training

Student Communicatie, blogger, health en fitness coach en dag in dag uit bezig om het beste uit mezelf en anderen te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.