Ik weet het nog als de dag van gisteren: mijn proefwerk natuurkunde. In scheikunde was ik best een talentje, maar natuurkunde…Daar moest ik gewoon wat harder voor werken. Avonden lang zat ik te oefenen. Ik droomde er zelfs over, geen fijne dromen, nee nachtmerries.

De dag van het proefwerk brak aan en ik zat zoals gewoonlijk een half uur van te voren klaar met 4 pennen (voor het geval ze het een voor een gingen begeven ofzo). Je kent het vast: de stilte in de klas, het proefwerk op je tafel, de priemende ogen van je leraar, je klasgenoten die gretig aan het schrijven zijn. En ik? Ik kon alleen nog maar staren naar mijn proefwerk. Hoe goed ik eenzelfde vraag gisteren nog kon beantwoorden, hoe vaak ik die formule nou al niet gebruikt had; ik.wist.niets.meer. Om te janken.

vera FD-2

Ken je dat gevoel? Het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je gaat falen? Dat je gewoon volledig blokkeert? Ondanks je super harde inzet, je bloed, je zweet en je tranen? Misschien had je er vroeger last van. Dat je je spreekbeurt moest houden, alles uit je hoofd wist, maar tijdens je spreekbeurt alleen maar kon stotteren en alles dan maar voorlas van je blaadje. Of het moment dat je met gymles aan de beurt was om jouw oefening uit te voeren voor punt. Altijd ging het goed, maar toen lukte het je gewoon niet meer. Je had een black-out.

 

“ik sla soms oefeningen over, omdat ik bang ben dat ik ze verkeerd uitvoer en andere mensen dan zien dat ik faal”.

 

Ik denk dat iedereen soms wel een vorm van faalangst ervaart. Faalangst bestaat in veel verschillende vormen en de een heeft er misschien wat meer last van dan de ander. Ook met je gewicht of je gezondheid kan faalangst soms je doelen in de weg staan. We hebben allemaal de ups en downs; soms gaat het goed, soms iets minder en soms wil je gewoon nog beter dan je eigenlijke doel was. Toen ik mijn vrienden vroeg of zij last hadden van faalangst bij het sporten kreeg ik het volgende antwoord: “ik sla soms oefeningen over, omdat ik bang ben dat ik ze verkeerd uitvoer en andere mensen dan zien dat ik faal”.

Angst voor falen kan er soms voor zorgen dat je successen uitblijven. Veel mensen dromen ergens van, maar durven hier gewoonweg niet aan te beginnen. Bang voor bijvoorbeeld negatieve reacties, of bang om niet het gewenste resultaat te behalen waar zij zich van te voren op ingesteld hadden. Maar wat is falen? In mijn ogen bestaat falen helemaal niet. ‘Falen’ kun je namelijk ook zien als een leermoment; het volgende keer anders te doen dat je nu deed.

Thomas-Edison-Quotes

Ik moet eerlijk zeggen, bij mij is het gelukkig minder geworden. Ik ben dan godzijdank geen natuurkunde gaan studeren, maar ik heb er mee leren omgaan. Wanneer ik het idee heb dat ik iets niet kan, of niet goed genoeg ben, denk ik: ‘waarom? Wat is de reden dat ik dit gevoel heb?’. Ik probeer een stok achter de deur te hebben, door bijvoorbeeld op mijn werk opdrachten aan te nemen waarvan ik het idee heb ‘kan ik dit eigenlijk wel?’ Of door veel te praten met andere mensen, die mij ook weer de motivatie en bevestiging geven om te knallen. En het allerbelangrijkste: het van te voren bedenken waarom je iets wel kunt laten slagen en waarom je wel ergens goed genoeg in bent.

Voor iedereen die last heeft van faalangst zal een andere manier werken om hiermee om te gaan. Probeer dit uit te vinden en laat het je doelen niet in de weg staan. Want heb jij een doel waarvan je bang bent dat het zal mislukken? Dan heb ik de belangrijkste boodschap uit de natuurkunde voor jou die mij wel bijgebleven is: ook natuurkundigen hebben veel pogingen moeten doen om te volbrengen wat zij in hun hoofd hadden, maar als zij opgegeven hadden, hadden wij bijvoorbeeld ook geen gloeilamp gehad. Thanks to meneer Edison. Dus don’t forget: go for it! You can do it!

Heb jij ook last van faalangst?
Zo ja, hoe zorg jij ervoor dat het je prestaties niet belemmert?

 

HKMX Sport Campaign Image Banner 728 x 90

 

About The Author

Blogger

Leave a Reply

Your email address will not be published.