Te moe zijn, nog spierpijn hebben, geen zin hebben of niet genoeg tijd hebben zijn veel gehoorde redenen om niet te hoeven sporten. Sommige mensen hebben zo vaak een excuus klaar dat je bij zou denken dat ze allergisch zijn voor sporten en bewegen. Maar dat is uiteraard onzin. Of toch niet?

Er is kortgeleden aangetoond1 dat er dus wel degelijk mensen zijn die een waterdicht excuus hebben om niet te extreem te hoeven bewegen. Je kunt namelijk serieus allergisch zijn voor sporten! Het is een redelijk zeldzame maar toch vrij serieuze aandoening. Hieronder leg ik je precies uit wat dit inhoud en in welke gevallen je deze aandoening toch wel serieus mag nemen.

Wat is het?
Een allergie kan volgens encyclo.nl het beste omschreven worden als: ‘Een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn.’ Nou is iedereen weleens moe en bezweet tijdens het sporten, hier is totaal niks mis mee. In vele gevallen is dit juist een teken dat je lichaam goed functioneert. Het wordt helaas een probleem wanneer je lichaam serieuzere gevolgen ondervind tijdens of na het sporten.


Symptomen
De oefeninggeïnduceerde allergie, die dus ontstaat tijdens of na het sporten/intensief bewegen, kan bijvoorbeeld resulteren in blozen, een piepende ademhaling, netelroos en misselijkheid. De sporten die vaak worden geassocieerd met oefeninggeïnduceerde allergie zijn; hardlopen, tennis en fietsen. Maar ook zeker activiteiten die wat minder intensieve oefeningen betreffen of in theorie minder energie verbruiken kunnen allergische reacties uitlokken, denk hierbij aan tuinieren of gewoon wandelen. Sommige mensen lijden aan een heel specifieke vorm van deze allergie namelijk de voedselafhankelijke variant. Dit houdt in dat deze personen alleen last krijgen van hun allergie als ze net voor het sporten een bepaald soort voedsel hebben gegeten (vaak is dit schaalvis of tarwe).

Oorzaak
Tot op heden wordt de toch wel ietwat vreemde allergie door wetenschappers nog niet helemaal begrepen. Wat het vooral lastig maakt volgens wetenschapper Maria Castells, is dat het lastig is om scenario’s te creëren waarop ze vervolgens de theorieën kunnen loslaten. Dit omdat er bijvoorbeeld geen muis modellen zijn om op te testen. Wel is er aangetoond dat dezelfde oefeningen niet voor iedereen ook in dezelfde reactie resulteren.

Tot slot
Ga nu niet gelijk denken dat je bij het opmerken van één van deze symptomen te maken hebt met deze allergie. Sterker nog, uit recent onderzoek1 is gebleken dat slechts 2% van de Westerse bevolking lijdt aan deze aandoening. Totaal geen reden dus om je zorgen te maken als je een keer wat kortademig bent na je 5km loop. Hou in gedachten dat niet iedereen zich zo gelukkig mag prijzen om zonder gezondheidsrisico’s te sporten. Maak dus vooral misbruik van je voorrecht en ren nog even een extra blokje om vanavond!

 

 

Bron:
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020292/

About The Author

Cindy van Kraaij

Leave a Reply

Your email address will not be published.