speculaas2
Gek word ik momenteel in de supermarkten… Er ligt zóveel lekkers!!! Waar ik persoonlijk een zwak voor heb is gevuld speculaas… Het leek me een uitdaging er eentje te bakken die nog enigszins verantwoord is…

Wat heb je nodig?

Voor het zelf maken van spijs:

  • 200 gram amandelmeel
  • Los geklopt ei
  • Agave siroop
  • Klein beetje citroensap of schil
Uiteraard bestaat er ook nog de optie om kant en klaar spijs te kopen van bijvoorbeeld dr Oetker! Deze ingrediënten vermeng je met elkaar, je voegt agave toe totdat je goede structuur krijgt.. Niet te droog, niet te nat.. Even goed kneden en een nacht de koelkast in…

Voor het speculaas deeg:

  • 250 gram speltbloem (of een ander bloem)
  • 100 gram palmsuiker/kokosbloesemsuiker
  • 175 gram roomboter (of kokosolie maar persoonlijk vind ik roomboter niet superslecht)
  • 2 eieren
  • 5 a 6 theelepels speculaaskruiden
  • Mespunt zout
  • Theelepel wijnsteekbakpoeder

Deze ingrediënten vermeng je ook met elkaar en kneed je goed door. Wanneer je deeg nog te droog is kun je eventueel wat melk toevoegen, als het te nat is voeg je wat extra bloem toe. Wanneer je een goede structuur hebt kan het ook voor een nacht de koelkast in.  Doordat het de koelkast in gaat voor een nacht kunnen de smaken er goed intrekken.

De volgende dag vet je een bakblik in of gebruik je bakpapier ( vind ik persoonlijk heel handig want je tilt je speculaas er zo uit als het klaar is)

Rol je deeg uit en verdeel het deeg in 2 stukken en bekleed met 1 stuk de bodem van het bakblik. Hier overheen verdeel je het spijs, druk het aan met de bolle kant van een lepel, het andere stuk van het deeg gaat over het spijs heen. Bestrijk de bovenkant met wat eigeel en zet hem voor ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Hou hem goed in de gaten, elke oven is namelijk anders.

Je moet hem natuurlijk niet helemaal in je eentje opeten 😉 Maar een stukje van dit gevulde speculaas is lang zo slecht niet als die uit de supermarkten!

Succes!

About The Author

Ashley Willems

27.. Verslaafd aan instagram, gek op makkelijke, snelle en gezonde maaltijden.. En sinds kort zelfs verslaafd aan sporten!

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.