Noot van de redactie: wij willen met klem benadrukken dat wij met dit bericht geen eetstoornissen willen verheerlijken. Wél willen wij benadrukken hoe het óók kan en hoe Esmee er bovenop is gekomen. Dit zou een voorbeeld moeten én kunnen zijn voor velen die met dezelfde problemen kamp(t)en.

Eetstoornis

Tegenwoordig kan ik zeggen dat ik gelukkig, gezond en zelfs super fit ben! Dit had ik een paar jaar geleden niet durven dromen. Veelste lang van mijn leven heb ik te kampen gehad met heftige eetproblemen.

Op mijn 16e begon deze strijd, eentje die begon als heel onschuldig wat willen afvallen en trainen om sterker en fitter te worden omdat ik ging solliciteren bij de landmacht.

Ik wil allereerst zeggen dat je er niet voor kiest om een eetstoornis te krijgen. zo van, ik ga mezelf nu eens helemaal kapot omdat ik dun wil zijn? Ik koos er niet voor, wilde niet dun zijn zoals je vaak hoort. Ik wilde gewoon wat afvallen en sporten omdat ik graag fit de landmacht in wilde gaan.

Maar ik werd helaas ziek in mijn hoofd, ineens was daar die stem die me tot waanzin dreef. Eten en afvallen werd een obsessie en eentje die jaren van mijn leven heeft verwoest. MAAR die ik heb overwonnen en dit is mijn verhaal!

esmee

De landmacht

Ik ging solliciteren bij de landmacht en werd aangenomen. Voor ik dienst in ging was ik al zo’n 6 maanden heel erg bezig met eten en trainen.

Tijdens de opleiding werden mijn gedachten over eten en mijn lichaam zieker en mijn eetproblemen werden heftiger. In dienst vroegen ze veel van je, het was zeer uitputtend voor je lijf.  Ik heb me de tering gesjouwd aan bepakking, die zowat net zo zwaar was als mijn eigen lichaam.

Het gaf me een goed gevoel dat het me lukte. De trainingen die we kregen, kilometers lang marsen en de hindernisbanen het was niet zomaar iets. Maar ik moest hoe dan ook van mezelf presteren, mee komen met de beste en never nooit opgeven.

Presteren is iets wat ik graag doe, tegen over anderen en aan mezelf, iets wat ik van jongs af aan al heb gedaan, dit heeft me mentaal heel sterk gemaakt iets wat ik voor mijn eetstoornis ook nodig moest hebben.

Overtraining

Ik zou juist veel meer honger moet krijgen en goed moeten eten door al die lichamelijk uitputtingen maar dit was bij mij niet het geval. Het eten werd met de dag minder en ik ging zelfs s’avonds ook nog voor mezelf trainen nadat we zware trainingen hadden gehad.  Ondanks dat mijn lichaam totaal ondervoed werd viel ik niet op de grond neer maar kon ik doorgaan.

Op een gegeven moment werd mijn hoofd zo ziek dat ik tot niets normaals meer in staat was, ik kon alleen maar denken aan zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk bewegen. Absurte dingen deed ik ervoor en ik verloor mezelf totaal. Het werd zo erg dat ik ook niet meer in dienst kon blijven, ik was helemaal doorgedraaid en wist geen raad meer met mezelf.

Erkenning

Ik besefte dat ik te kampen had met Anorexia nervosa, ik wilde afvallen , afvallen en nog eens afvallen. Toen kwam ik op het punt dat het leven geen zin meer had. Mijn zieke geest wilde me alleen maar in beweging hebben en ik at niets meer. Ik dacht dat ik van een kaugumpje dik werd, dus zelfs dat at ik niet. Ik dronk groene thee en wandelde elke dag de marathon. Het was gekken werk, ik sloopte mijn lijf elke dag.

De weegschaal was mijn ergtse vijand, zonder te overdrijven stond ik er elke dag zo’n 8 keer op. Ik kan niet uitleggen wat er in mij omging, niemand kon tot me doordringen. Op een gegeven moment wilde ik niet meer ik kon het niet meer aan. Er zat een duivel in mij die me helemaal uitmoorde van binnen. Ik had totaal geen gevoel meer, ik leefde niet meer.

 

Sports female NL 280416 - 310916 336x280

 

De ommekeer

Toen belande ik in het ziekenhuis mijn leven hing aan een zijdedraadje, het was erop of eronder. Ik moest een keuze maken, maar zelfs toen ik in het ziekenhuis lag kon ik niet eten, het werd sondevoeding. Ik wilde wel eten, maar ik kon het niet.

Mijn familie ging er aan onder door mij en dit vond ik vreselijk erg om te zien. Voor hen wilde ik beter worden en door hen ben ik de strijd aangegaan.Ik heb me laten opnemen en behandelen in een eetstoornis kliniek. Deze weg was ongelofelijk zwaar..

De ene dag wilde ik aankomen en de andere dag wilde ik weer niet.. Hoe moet je uitleggen wat je voelt aan mensen die dit niet kennen? Dat is niet uit te leggen.. De opname heeft maanden geduurd en uiteindelijk vond ik de weg terug naar mezelf. Nu ben ik 23 jaar en kan ik zeggen dat ik de strijd heb gewonnen van die zieke stem, Anorexia.

Crossfit als redding

Vorig jaar maart ben ik begonnen met crossfit. Door crossfit heb ik voor het eerst iets gevonden wat me hetzelfde gevoel gaf als mijn eetstoornis. De workouts waren zwaar en er waren veel dingen die ik niet kon. Hoe langer ik trainden hoe beter ik werd en vooral sterker! Forget skinny, I’m training to become a bad ass!

esmee crossfit

Ik heb  geleerd dat voeding het belangerijkste onderdeel is van een fit, gezond en sterk lichaam. Zonder goede voeding kom je nergens. Voor het eerst sinds mijn zestiende at ik weer omdat ik gezond wilde zijn, ik wilde fit zijn en mezelf sterk voelen. Mijzelf sterk voelen is de redding geweest om nooit meer terug te willen gaan naar een ziek lichaam.

Sporten en mezelf uitdagen blijft onderdeel van mijn leven en ik ben nog steeds bezig om lichamelijke doelen te bereiken maar nu op een gezonde manier en vooral met een gezonde geest! Ik ben meer dan gemotiveerd om de sterkste, fitste gelukkigste versie van mezelf te worden.

esmee training

Nooit heb ik durven hopen dat ik dit ooit nog kon zeggen. Ik eet goed en zelfs veel; 6 x per dag!  Natuurlijk heb ik het nog moeilijk en dat kan ik niet weg toveren, helaas!  Doordat ik zoveel over eten weet zal de eetstoornis altijd onderdeel van mijn leven blijven, maar ik zal nooit meer de stem toelaten, sterker zijn dan dat is mijn enige optie.

Mijn bewonderingswaardige sterke familie en die liefde van mijn leven Kaye zijn mijn steun en toeverlaat, samen kunnen we de hele wereld aan! <3

esmee transformatie

 

Lieve meiden (& jongens).. mocht je je hierin herkennen; er is een leven na een eetstoornis, geef jezelf nooit op. Vecht en blijf vechten dan zul je op een dag hetzelfde zeggen!

Als je vecht met een eetstoornis dan ben je sterker dan wat dan ook, bedenk eens hoeveel kracht je moet hebben om jezelf kapot te maken. Neem het van mij aan dat je sterker bent. Je kunt het en het is het meer dan waard! Je leven kan nog mooier worden dan dat je ooit had kunnen hopen.

 

”Fitness is not about being better then someone else, but its about being better then u used to be”

”I do it because I can, I can because I want to, and if I want to I will do anything to make it happen”

 

Need some help?

fit dutchies banner fit methode

 

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

11 Responses

 1. Koen

  Wauw! Wat een verhaal, en wat een doorzettingsvermogen. Blijf zo doorgaan!

  Reply
 2. Naomi

  Wauw wat een progress! Ik herken mij hier heel erg in. Ook anorexia gehad. Nu in transformatie tot bad ass! Je bent een motivatie voor velen! You rock!

  Reply
  • Esmee

   You go girl! Zet hem op, bad ass you will be !! Bedankt voor je lieve bericht

   Reply
 3. Danielle

  Prachtig verhaal. Heel herkenbaar. Hetgeen wat je schrijft heb ik precies zo ervaren. Nu ook op weg met hetzelfde doel! Je bent inderdaad een motivatie voor velen!

  Reply
  • Esmee

   Wat geweldig om te lezen! als je een eetstoornis overwint dan kan je elk doel bereiken, good luck

   Reply
 4. Britt

  Mijn motivatie dat ben jij. Ik wil binnenkort weer gaan sporten. En Dit keer met hetzelfde doel als jij. Na 12 jaar ben ik er zo klaar mee

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.