Toen ik begon met bloggen, heb ik me voorgenomen om geen onderwerpen aan te raken die misschien gevoelig liggen of waar men een nogal uitgesproken mening over heeft. Bij deze is dat mislukt. Na de ophef over Fajah voel zelfs ik me genoodzaakt om mijn ongezouten mening te geven. Raakt dat de gevoelige snaar? Wellicht. Heeft het zin? Misschien niet, maar dan ben ik in ieder geval ook eens een keer lekker tegendraads geweest.

Kijk, je kunt van alles vinden van Fajah; het gegeven dat ze een ‘dieetboek’ schreef, het aantal calorieën dat ze nuttigt en van haar billen waarmee ze onlangs in een nietsverhullend pakske 20 ballonnen kapot wist te squatten (respect). Na een interview met Fajah schoof heel Facebookend Nederland weer braaf  achter het toetsenbord om daar allerlei veroordelingen en wetenschappelijk onderbouwde Wikipedia-theorieën de social mediawereld in te rammen. Eerlijk waar, met zoveel ‘geschoolde’ diëtisten, fitnessexperts en voedingsdeskundigen moet de arbeidsmarkt wel in een calorieoverschot zitten.

skinny healthy

Zelf weet ik het nodige van voeding, maar het maakt me geen expert. Hierom zal ik inhoudelijk niet ingaan op het dieet van Fajah maar wat ik wél weet is dat je geen algemene norm kunt hanteren. Hoeveel calorieën een mens nodig heeft is zó veranderlijk en met name afhankelijk van gewicht, lengte, leeftijd, inspanningsniveau en andere persoonlijke factoren.

Het wordt Fajah ten laste gelegd dat ze een ongezonde levensstijl promoot en dat ze een slecht voorbeeld is voor onze jeugd. Aan de andere kant zijn er ontzettend veel mensen die het blijkbaar wél heel verantwoord vinden om trots te verkondigen dat ze zich regelmatig ‘lekker verwennen met 3 zakken chips’ of ‘ieder weekend gewoon de snackbar leegtrekken’. Dat moet je natuurlijk zelf weten, maar als je argument is dat Fajah een verkeerd voorbeeld geeft aan onze jeugd, moet je misschien je chipsvingers afvegen en je eens flink achter de oren krabben. Ik ben een groot voorstander van het omarmen van je eigen fysiek en je gelukkig voelen met hoe je bent, maar als je dit alleen kunt ten koste van iemand anders ben je volgens mij niet helemaal lekker bezig. Is het écht nodig om Fajah als reden te noemen waarom jonge meisjes anorexia krijgen? Heeft het zin om als profwielrenster naar Fajah te tweeten dat ze ‘maar lekker met haar hoofd in een bak sla moet gaan zitten en er nooit meer uit moet komen’?

 

 

Kom jij naar ons toffe event met workshops & workouts!?

Vind hier alle informatie over de Summer Tour Reünie & boekpresentatie!

inger summer tour

 

 

Het lijkt wel alsof we naast ‘fatshaming’ en ‘skinnyshaming’ een derde manier hebben gevonden om elkaar het leven zuur te maken; ‘fitshaming’. Het is bizar dat we gehakt maken (kipgehakt; anders mager rundergehakt) van Fajah en andere fitboys ‘n girls, maar onze kinderen en omgeving wél volproppen met geraffineerde suikers en transvetten onder het mom van ‘het is zo lekker gezellig’ en ‘het hoort erbij’. Het is frappant dat je alleen een leuk mens bent als je de caissière van de plaatselijke Mac bij naam kent en een zuur vruchtje bent wanneer je #healthycanbetasty op je Insta plaatst. Ik vind het opvallend dat ‘real women have curves’ inmiddels een begrip is geworden; want vrouwen die geen curves hebben zijn geen echte vrouwen? Bullshit. Niet iedere Instafitgirl leeft enkel op quinoa en lijnzaad en het kan best handig zijn om connecties te hebben bij de Mac, just saying.

Zullen we dit jaar gewoon wat liever zijn voor elkaar? Elkaar niet constant beoordelen op hoe je je leven leidt? Maak ik een keer een eiwitrijke kwarktaart voor je, ga ik een keer met jou mee naar de Mac. Alleen als je wilt natuurlijk. Bestel voor mij vast een kip 6 met 2 currysaus.

#healthycanbetasty.

 

”GEWOON IS FIT GENOEG”
Start jij 2017 goed met ons boek vol normale recepten, tips & workouts?

Bestel ons boek nu!

gewoon is fit genoeg

 

About The Author

Jefta den Dulk

Wannabe fitboy, op zoek naar de ultieme balans tussen lekker eten, gezelligheid, drankjes én een gezonde levensstijl. Ik wil vol overtuiging en enthousiasme voor de meest gezonde, verantwoorde levensstijl kiez.. Wait, is that a burger?

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.