Laten we het niet onder stoelen of banken steken; ik hou van eten. En dan ook echt van lekker eten. Ik ben al een jaar aan het experimenteren met hoe ik mijn voeding het beste af kan stellen op mijn sportgedrag, maar laten we eerlijk zijn, ik eet toch echt wat ik lekker vind. Laat dit nou meestal wel gezond zijn, en vaak zo clean mogelijk, waar ik me prima bij voel. Maar ik draai m’n hand niet om voor een heerlijke pasta of een witte tijgerboterham met Nutella.

Toch merkte ik dat ik de laatste weken een beetje schommelde in mijn gewicht, last had van een opgeblazen gevoel, wat last had van lusteloosheid en ook zeker wist dat ik de laatste twee weken niet goed gegeten had. Tijd om even een tijdje wat strikter te worden, want meestal komt dit voort uit verslechterde eetgewoontes.

Laat ik voorop stellen dat het gebruik van My Fitness Pal experimenteel was voor mij, en ik mijn macro’s heb gemeten op basis van wat ik normaal eet. Maartje, Jordi en Cyndi hielpen mij met het afstellen van mijn voeding. Ik zou elke dag rond de 1800 calorieën eten, die voor 40% uit koolhydraten bestonden, 25% vetten en 35% eiwitten. Daarbij sport ik tussen de 4 en 6 keer per week.

Zodoende installeerde ik de app en maakte ik een account aan. Ik kreeg gelijk leuke vriendschapsverzoeken van accounts die ik al via Instagram kende! Uh-oh.. Ik had mijn voeding openbaar gelaten, wat betekende dat iedereen kon zien wat ik die dag had gegeten. Zou ik nu door de mand vallen? Nah, ik denk dat het wel algemeen bekend is dat ik ondanks dat ik gezond leef, ook heel erg van lekker eten hou. En zo eindigde de eerste avond met 50 gram chocoladekruidnoten (Ja ja, keurig afgewogen) die mij zo’n 242 calorieën kostten. Jeez, dat gaat hard! En ik wilde er nog meer nemen.. My Fitness Pal vertelde mij dat ik dat beter niet kon doen.

Was iedereen dan zo streng met de calorietjes of nam ik het allemaal niet zo nauw met gezond eten?

Wanneer ik iets “gezonds” had gegeten merkte ik dat ik leuker vond om het in te voeren dan wanneer ik wist dat ik iets had gegeten wat iets meer calorieën bevatte. Dit zorgde ervoor dat ik eerder naar de gezonde maaltijden en snacks greep, maar het was ook best frustrerend om te merken dat als ik zin had in iets lekkers, ik wist dat ik het met een schuldgevoel moest invoeren. Bovendien konden dan al mijn vrienden zien dat ik veel calorieën had gegeten. En dat voelde een beetje als falen, aangezien elke MFP vriend zijn dag afsloot met “zat onder zijn/haar calorieëndoel”. Was iedereen dan zo streng met de calorietjes of nam ik het allemaal niet zo nauw met gezond eten?

Ik vond het interessant om te zien wat mijn lichaam dagelijks binnenkreeg aan voeding. Dit vind ik echt het allerleukste deel van My Fitness Pal. Zo merkte ik dat ik weinig koolhydraten at, en juist veel vet. Ook kon ik zeker nog in mijn hoeveelheid eiwitten omhoog, ondanks dat ik dacht dat ik daar redelijk goed zat. Ik kon op een dag precies zien wat ik nog kon eten om mijn doelen te bereiken en de dag samen met MFP voldaan af te sluiten, als ik onder mijn calorieëndoel bleef dan..

Dat laatste is de afgelopen dagen nog goed gelukt, ik deed er immers alles aan om te voorkomen dat ik niet af zou sluiten met “zat onder haar calorieëndoel”. Maar goed, ook dat zorgde er voor dat ik dat stuk Tony’s chocolade niet er in zette. En dat theelepeltje truffelmayonaise bij mijn carpacciowrap.

My Fitness Pal is sowieso echt een handige app die je kunt gebruiken om bij te houden wat je eet. Vooral fanatieke sporters die bulken/cutten of echt bezig zijn met fysieke doelen zullen lyrisch zijn over deze app. En terecht, het werkt hartstikke goed. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het iets té is voor mij, ik ga me veel te snel schuldig voelen als ik iets lekkers eet, terwijl ik normaal overtuigd ben dat dat gewoon kan. Het past bij me. En daar ging ik door mijn grote fitness vriend aan twijfelen. Mag ik dat wel eten? En dat is precies wat ik haat! Ik kan zelf heel goed naar mijn lichaam luisteren, en weet door MFP nu in welke richting ik het moet zoeken met m’n voeding, maar ik kan nog geen week volhouden om alles in te vullen.

Geen succes dus voor mij. Gebruik jij wel steevast My Fitness Pal en ben je helemaal fan? Deel je ervaringen met ons hier, op Instagram of op Facebook!

About The Author

Esmee Trouw
Blogger

Fitness en gymnastics junkie, food lover, running en yoga newbie.

15 Responses

 1. Marit Kloosterboer

  Wat onwijs leuk geschreven, Esmee! Ik sta er echt helemaal hetzelfde in als jij doet! Ik wil het eigenlijk wel eens proberen, maar ik ben zelf heel gemakkelijk met een pepernootje hier, extra lepel honing daar… dus ik heb geen zin in die confrontatie, haha. Ik zou het doen omdat ik dan het verschil eens kan zien tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar het lijkt me zo’n gedoe om in te vullen?! (Ontbijt alleen al, beetje lijnzaad, beetje kokos, beetje pindakaas…)

  Reply
  • Esmee Trouw
   Esmee Trouw

   Dankje, Marit! Ja ik ook echt, ik heb zó geen zin om daar op te letten. Ik weet echt wel dat mijn eetpatroon gezond is, maar wat je zegt, die kleine extra dingetjes.. Moet kunnen toch?! Ik schrok uiteindelijk nog wel van hoeveel vet ik binnen kreeg.. Maar dat komt natuurlijk ook vooral uit noten en vis wat ik veel eet! En ja, het is echt een gedoe om in te vullen haha! Maar als je toch al veel op je telefoon zit, zoals ik…

   Reply
  • Alissa

   Wauw hier herken ik mezelf precies in. Wat ik daarom doe is het gewoon in grote lijnen bijhouden zegmaar en dan expres wat ruimte overlaat voor mijn ‘snaai’ momentjes. Je houdt het dan dus eigenlijk niet precies bij, maar weet wel wat je ongeveer binnen hebt gekregen en of je genoeg eiwitten etc binnen hebt. Werkt zo wel handig voor mij in ieder geval :)!

   Reply
 2. Céline

  Ik snap je heel goed, gebruik de app zelf ook en ben er wel tevreden mee.
  Maar het zorgt wel voor veel twijfels en gaat wel snel vergelijken…

  Reply
  • Esmee Trouw
   Esmee Trouw

   Gelukkig ben je tevreden! Dat is het allerbelangrijkste. Mijn mening hoeft helemaal niet gedeeld te worden. Ben juist blij dat er ook anderen zijn die het super vinden! 🙂 Keep it up

   Reply
 3. Simon

  Ik gebruik myfitnesspal nu al een tijdje en ben hélemaal om. Iedereen die nog maar vragen heeft over voeding adviseer ik dit meteen erbij. Na een week zijn 9/10 mensen overtuigd van de kracht van het tracken van hun macro’s. Daarbij is de app super makkelijk in gebruik!

  Reply
 4. Yvanka

  Ik heb het een tijdje gedaan omdat iedereen zei hoe goed het werkte voor hun maar eerlijk gezegd werd het voor mij een obsessie, en zoals je al zegt ga je je schuldig voelen.. Ik ben 10 kilo afgevallen door gezond te eten en niet door het constant te moeten invullen en ojee als ik boven mijn calorieen zit.. Nu ik nog wat vet wil verliezen en dalijk wat meer spiermassa wil krijgen let ik er wel op dat ik genoeg eiwitten/koolhydraten/vetten binnen krijg maar niet zo nauwkeurig dat ik er niks boven of onder mag zitten.. Ik hou ook teveel van lekker eten haha.

  Reply
  • Anouk Vleugels

   Hoi Yvanka, ik ben journalist en werk momenteel aan een artikel over apps als Health & Fitness apps als Fitness Pal. De insteek: wat als je als gebruiker een beetje doorslaat?

   In je berichtje schrijf je dat Fitness Pal voor jou niet geschikt was omdat het een obsessie werd…Ik was benieuwd naar dat verhaal.

   Lijkt het je leuk mee te werken? Ik hoor graag van je.

   Groet! Anouk Vleugels

   Reply
 5. rachelle

  Gebruik de app nu inmiddels ook een tijdje en voor mij was de toegevoegde waarde vooral om te begrijpen wat ik allemaal eet. Wat zit er nou eigenlijk in het voedsel dat we naar binnen werken en hoe zou ik de verhouding van mijn macros kunnen verbeteren.
  Ben door de app vooral meer en bewuster gaan eten omdat ik nu veel beter begrijp wat mijn lichaam nodig heeft en waarom – en natuurlijk heb ik ook wel eens een dag met chocola of pizza, hoort er ook gewoon bij hoor! 1x per week heeft mijn app niks te zeggen en doe ik waar ik zin in hebt – werkt perfect!
  Ook kan ik uitproberen wat wel en niet werkt voor mij – momenteel lekker veel koolhydraten om mn spieren wat meer te vullen, strakjes weer iets omlaag om mijn vetpercentage omlaag te krijgen. Ik vind het een fantastische app, mits je er op een verstandige mnier mee om gaat en gezonde doelen stelt!

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Dit is dus voor mij ook een reden om te tracken! Heel veel mensen weten totaal niet wat ze eten.. Hiermee leer je wel in welke kleine dingen toch veel kcal zitten.

   Super handig om te gebruiken maar maak dat X aantal kcal per dag niet tot een doel waar je ziekelijk naar streeft.

   Reply
 6. Giulia

  Leuk artikel! Zelf houd ik af en toe mijn calorieën bij via FatSecret, maar wat mij daarbij heel erg stoort is dat ik het idee heb dat 2000 calorieën wel héél weinig zijn! Voor mijn gevoel zit ik daar echt razendsnel aan als ik wat noten, brood of avocado eet. Ik krijg dan ook snel de neiging om alleen maar erg magere producten te gaan eten, maar dat is uiteraard niet gezond! Hebben meer mensen hier last van?

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Klopt! Je gaat met sommige dingen inderdaad best hard qua calorieën. Vooral bij vetten! 1 gram koolhydraten of eiwitten leveren namelijk 4 kcal. Vet levert daarentegen per gram 9 kcal op.

   Maar uiteindelijk telt wel wat de balans tussen wat je verbruikt en wat je inneemt.

   Reply
 7. Mell

  Ik heb ook drie maanden fatsecret veel gebruikt, dit werd voor mij wel obsessief waarbij ik ook te nauwgezet ging eten en keuzes maken. Heb de knop omgegooid en gebruik nu ng 1x per week fatsecret om waardes van nieuwe producten te leren kennen. Door hoog in eiwitten te zitten en laag in kh heb ik gewicht verloren, nu wil ik op onderhoud blijven en laat ik de riem wat losser. Dit werkt voor mij het beste en een keer iets lekkers hoort bij een normaal leven…. Ik vraag me soms af of iemand die mfp of fatsecret gebruikt dat maanden, jaren blijft doen… Als je ouder wordt, verandert je lichaam en behoeftes. De realiteit is dat er hypes op bv IG komen en dat velen dit oppikken, maar is het realistisch om vol te houden… Gezond eten, iifmm, fatsecret, myfitnesspall, etc… Waar trek je de grens en maak je keuzes…

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Veel mensen gaan lang door met dit soort dingen maar blijven rekenen met het onderhoud waar ze mee zijn begonnen. Zodra je gewicht, spiermassa, etc, etc veranderd, veranderd je onderhoud dus ook. Het af en toe opnieuw uitrekenen van wat je mag eten om niet aan te komen of af te vallen (je onderhoud dus) is daarom erg belangrijk!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.