Hey Fit Dutchies,

We weten het allemaal dat alcohol slecht voor je is, maar toch heeft bijna niemand moeite om zich in het weekend eens lekker los te laten gaan. Ik kom uit Brabant en hier is alcohol bij sociale gelegenheden , zelfs tijdens de lunch, niet heel bijzonder.

Maar voor ons, als Fit Dutchies, heeft alcohol natuurlijk ook invloed op het lichaam én het herstel. Maar welke uitwerkingen heeft alcohol nu echt bij mensen die fanatiek bezig zijn met sporten?

alcohol en sport

Feitjes over alcohol

Eerst een wat feiten over alcohol; kleine hoeveelheden alcohol lijken voor veel mensen gezond. Het kan bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, geestelijke achteruitgang en bevordert sociaal welbevinden.

Maar  wat de meeste mensen niet weten is dat je al heel snel teveel drinkt, bij mannen is 10 glazen alcohol en bij vrouwen 5 al overmatig gebruik. Overmatig alcoholgebruik heb je als je meer dan 6 glazen per dag drinkt. (bron: gripopalcohol.com)

Effecten

Oké, fijn om te weten maar wat doet alcohol nu met sporters? Uit een recent gepubliceerd onderzoek kwam het volgende naar voren:

 • Alcohol tast je immuunsysteem aan en vergroot je kans op ziektes en infecties.
 • Alcohol met een percentage boven de 4% tast je diuretisch vermogen(de mogelijkheid om je drang om te moeten plassen te beheersen) aan. (Dit komt mannen wel bekend voor!)
 • Alcohol vermindert de proteïne opname na sporten en bij het herstel.
 • Het vermindert de kwaliteit en kwantiteit van je slaap, wat indirect invloed heeft op sportprestaties!
 • Het vermindert cognitief vermogen en reactietijd.
 • Het vermindert je botdichtheid en verlaagt je testosteron niveau.
 • Door alcohol kan een blessure een langere herstelperiode hebben.

alcohol meme

Uiteraard weten de meeste mensen dat alcohol en fanatiek sporten niet goed samen gaan maar dit betekent niet dat je niet meer mag drinken. Hou er alleen rekening mee dat als je wat meer gedronken hebt, je de dag erna geen enorme intensieve training op het programma hebt staan aangezien je belastbaarheid en je herstel zullen verminderen!

Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle lege calorieën die er in alcohol zitten…

 

 

 

About The Author

Sander van Aard

Sportfanaat, fysiotherapeut en personal trainer. Geeft tips en tools om blessurevrij te blijven. "Turn a setback into a comeback"

3 Responses

 1. Marvin

  Gelukkig drink ik zelden tot nooit alcohol. Vind zelf dat je prima een drankje kunt nemen, ook als je fanatiek sport, maar dat je dit het liefst zoveel mogelijk beperkt 🙂

  Reply
 2. Stefan

  Allemaal waar wat er staat, maar vergeet niet te leven mensen. Een feestje en een drankje hoort er net zo bij als regelmatig sporten.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.