Slechte conditie?

Je kent het wel, je rent snel de trap op en boven aangekomen sta je te  hijgen en voel je je hartslag flink tekeer gaan. De meeste mensen denken dan gelijk dat ze wat aan hun conditie moeten gaan doen. Maar is dit ook zo? Wat gebeurt en nu eigenlijk met je bij inspanning?

Energiesystemen

Er zijn 2 grote energiesystemen in het lichaam, aeroob en anaeroob. Aeroob betekent zuurstof en anaeroob betekent zonder zuurstof, dus het ene energie systeem werkt op zuurstof en de andere niet. Als we het over energie hebben bedoelen we eigenlijk de verbranding van brandstof in de spieren.  De brandstoffen die gebruikt wordt door het lichaam zijn : creatinefosfaten (CP’s), koolhydraten, vetten en eiwitten.

Het ligt aan de inspanning welk energiesysteem je gebruikt, bij lichte tot middelzware inspanning gebruik je zuurstof ( aeroob) als verbranding en bij intensieve inspanning gebruik je dus geen zuurstof. Bij de laatste ontstaat er een restproduct; melkzuur ook wel lactaat genoemd. Bij een rustige inspanning gebruikt het lichaam voornamelijk vetten en koolhydraten voor de verbranding en bij een intensieve inspanning voornamelijk creatinefosfaten.

De overgang van een zuurstof – en een niet zuurstofverbranding noemen ze de lactaat (melkzuur)drempel. Het is dus de kunst om tijdens een duurinspanning zo hoog mogelijk in je zuurstofverbranding te gaan zitten maar niet over de lactaatdrempel heen te gaan anders treedt er een afvalproduct op. Deze afval wordt in de volksmond ook wel verzuring genoemd. De spieren gaan dan zwaar en vermoeid aanvoelen.

Voorbeeld

Een professionele marathonloper loopt met 20 km/h erg hard maar doet dit ook 2 uur lang. Dit is alleen maar mogelijk als hij in zijn zuurstofsysteem zit.  Het vermogen om lang in je zuurstofsysteem te zitten is dus te trainen!

Hoe je dit kunt trainen heeft te maken met je hartslag, maar hier ga ik in mijn volgende blog dieper op in!

About The Author

Sander van Aard

Sportfanaat, fysiotherapeut en personal trainer. Geeft tips en tools om blessurevrij te blijven. "Turn a setback into a comeback"

Leave a Reply

Your email address will not be published.