Duss.. Ik werd uitgedaagd door een vriend om een gezonde versie te maken van de “eierbal”. De wat?! Ja dat dacht ik dus ook.. Schijnbaar een heel bekende snack. Na wat research gedaan te hebben kwam ik erachter dat deze vooral in Groningen populair is en in cafetaria’s verkocht word, niet zo gek dat deze healthy brabo het dan niet kent toch? 😉 Maar goed, challenge accepted!

eierbal

 

Ingrediënten voor 4 eierballen:

  • 4 eieren
  • 500 gram mager rundvlees gehakt
  • 150 gram magere kwark
  • 2 rauwe eiwitten
  • Havermout
  • 1 EL kerriepoeder

 

Hoe te maken?
Je begint met de eitjes koken, ongeveer 5 minuten dan zijn ze hardgekookt. Ondertussen kun je het gehakt gaan mengen met de magere kwark, 1 eiwit en de kerriepoeder. Dit kan je gewoon met een lepel doen, een mixer, of met je handen als je graag vies word;) Meng het net zolang tot het een mooi glad mengsel is.

Nu zijn de eieren ongeveer ook klaar, laat ze even schrikken en dan kun je ze pellen. Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen. Pak een deel in je hand en druk het een beetje plat, zo kun je het makkelijk om het ei heen vouwen. Nu kun je er een mooi balletje van vormen, zorg ervoor dat het ei mooi in het midden van de bal zit. Nadat je de ballen hebt gemaakt zet je een bakje met 1 eiwit en een bakje met havermout klaar, dit word je “paneermeel”.

Haal de bal door het eiwit, daarna door de havermout en vorm hem ondertussen nog een beetje rond. Dit is wel een gerecht waarbij je handen lekker vies worden 😉 Wanneer je alle 4 de ballen hebt gepaneerd gaan ze voor ongeveer 35 minuten in de oven op 180 graden. Ik at ze als avond eten dus had er ondertussen dat ze in de oven zaten nog wat groene asperges bij gegrild. Deze smeer ik voor het grillen in met kokosolie en een beetje zeezout. Je kan de bal ook als lunch eten of snack.

Eet smakelijk!

 

 

 

About The Author

Maartje Havermans

Gewichtsconsulente. Verloor zelf 23 kilo door gezond te eten en sporten. Wil iedereen ervan bewust maken dat gezond eten niet saai hoeft te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.