Allereerst… wat ontzettend leuk dat ik gevraagd werd voor dit artikel! Ik heb zoveel inspiratie gehaald uit de andere verhalen op Fit Dutchies en nu mag ik mijn eigen verhaal delen, super gaaf! Laat ik eens beginnen om mijzelf voor te stellen: ik ben Michelle, een 22-jarige Maatschappelijk Werk en Dienstverlening student uit Enschede.

Lekker mollig

Als kind was ik al gek op eten, volgens mijn ouders was ik een heerlijk kind omdat ik nooit moeilijk deed over eten. Ik was een vrolijk kind, dat geen last had van haar ‘extra vet’ en dikke wangen. In groep 7/8 werd ik echter flink gepest om mijn omvang. In het begin deed dat me niet veel, maar uiteindelijk begon ik te geloven in de gemene dingen die mijn klasgenoten zeiden.

michelle 1

michelle 2

 

Op mijn zeventiende ging ik voor het eerst op een sport; streetdance. Het was heel moeilijk om mijzelf wekelijks frontaal in de spiegel te zien. Het beviel me totaal niet wat ik zag, daarom wilde ik een verandering. Ik begon veel minder te eten en verkocht mijn geliefde scooter om meer te bewegen. In een korte tijd viel ik 12 kilo af en kreeg ik veel complimentjes. Dat smaakte naar meer!

Dieptepunt

Ik wilde doorgaan, ik woog mezelf bijna elke dag en gunde mijn lichaam geen rust. Ik werd geobsedeerd door calorieën en strafte mezelf als ik iets ‘verkeerd’ at. Mijn vriendinnen hebben mij meerdere keren geprobeerd duidelijk te maken dat het allesbehalve gezond was. Door het overmatig sporten en een gebrek aan rust, liep ik een knieblessure op waarvan ik vijf maand moest herstellen.

Door die knieblessure werd ik een echte ‘emotie-eter’. De kilo’s die ik was kwijtgeraakt zaten er binnen no time weer aan. Het dieptepunt was iemand die daar een vervelende opmerking over maakte in het bijzijn van veel mensen. Op mijn zwaarst woog ik 80 kilo bij een kleine 1.68. Mijn obsessie met gezond eten en sporten was niet gezond, maar de periode waarin ik niks deed en niet omkeek naar wat ik at, was ook zeker niet gezond. Voor mij was het essentieel dat ik de gulden middenweg vond.

michelle 3

 

Herstel

De periode daarna kon ik door fysiotherapie langzamerhand weer beginnen met dansen. Ik leerde de signalen van mijn lichaam te herkennen. Nooit meer wilde ik een blessure meemaken, dus zorgde ik voor een goede warming up en rustdagen. Ik maakte gezonde keuzes, maar vergat niet te genieten van het leven. Door de steun van vriendinnen en familie leerde ik mijzelf te accepteren en vooruit te kijken. Ik gooide de weegschaal weg, omdat het me teveel beïnvloedde. Het belangrijkste was dat ik me goed voelde en dat is niet te meten met een getal.

In twee jaar tijd ben ik mijn overgewicht kwijtgeraakt, door intuïtief eten en door een vorm van beweging waar ik plezier van had: dansen. Dat vulde ik aan met een actieve levensstijl: fietsen, wandelen en hardlopen. Ik had mijzelf geheel geaccepteerd en maakte selfies in mijn sportbeha zonder me ervoor te schamen.  Een vriendin raadde me aan om een instagram aan te maken waarin ik mijn positiviteit kon overstralen naar anderen. Door instagram voelde ik me niet meer alleen in de ‘fitjourney’ omdat er zoveel anderen zijn die de gezondste en fitste versie van zichzelf willen worden.

michelle 5

Geen dieet, maar een levensstijl

Veel mensen vragen me; ‘’ben jij op dieet ofzo?’’ Dan probeer ik uit te leggen dat er aan mijn ‘dieet’ geen einde is, dit is een manier van leven dat ik altijd wil blijven volhouden. Het voelt niet meer als een obsessie maar als een keuze. Ik eet nog steeds intuïtief, dat houdt in dat ik geen calorieën tel maar eet op basis van inzicht en gevoel. Ik vind het hartstikke leuk om gezonde en lekkere recepten te maken en merk zelfs dat mijn familie daardoor enthousiast wordt! Ik probeer zes keer per dag gezond te eten en af en toe een ‘cheat’ te nemen. De cheats gun ik mijzelf omdat ik daardoor geen eetbuien meer heb.

michelle 6

 

Sinds een paar maanden doe ik zelf workouts met mijn eigen lichaamsgewicht om nog sterker en strakker te worden.  Ik zie mijn lichaam veranderen en voel me elke dag fitter. Ik heb nog steeds geen weegschaal, hoe ik mij voel en wat ik in de spiegel zie, is voor mij vele malen belangrijker. Ondanks alle up en downs ben ik gelukkiger dan ooit en zou ik niet anders willen.

michelle 7

 

Ik hoop dat ik andere meiden/jongens kan inspireren om een manier te vinden waar JIJ je goed bij voelt. Luister naar je lichaam en gun je verandering tijd. Als het te snel gaat, gaat het vaak ongezond, dat bewijst mijn verhaal wel. advies; maak keuzes die voor jou haalbaar zijn. Jezelf vergelijken met anderen kan teleurstellend werken en een gezond lijf ziet er anders uit bij iedereen!


 

Inspiratie nodig qua recepten & vet verliezen?

Klik hier voor meer informatie en een preview!

ebooks

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

5 Responses

  • Michelle

   Heel erg bedankt voor je lieve reactie Talitha! Dat doet me ontzettend goed al die positieve woorden 🙂 veel liefs!

   Reply
  • Michelle

   Ontzettend bedankt voor je lieve reactie Talitha! Dat doet me heel erg goed! 🙂

   Reply
 1. Caroline

  Je ziet er fantastisch uit! Ik vind het heel mooi dat je zegt dat een gezond lijf bij iedereen er anders uitziet.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.