dani foto 1

Mijn naam is Dani van Kemenade, ik ben 25 jaar oud. Ik woon in een leuk dorp in Brabant, in een knus studiootje. Mijn ouders zijn gescheiden en vanaf daar is het een beetje mis gegaan.

De welbekende jojo

Ik ben altijd al een stevig kind geweest, een wat onzeker timide meisje. Na de scheiding van mijn ouders ben ik bij mijn vader gaan wonen en daar is een stuk controle verloren gegaan. Moeilijke avondeter en gek op brood en slecht voedsel. Het begrip emotie eter kennen jullie vast allemaal wel. Een vicieuze cirkel ontstond en de kilo’s begonnen er geleidelijk aan te komen. Stiekem Ben&Jerry’s kopen en vervolgens de hele pot leeg eten. Keer op keer begonnen aan diëten, 15 eraf en dan weer 20 erbij. De enige die slanker is geworden was de portemonnee!

Masker

In 2011 kwam er een ommekeer. Ik was mezelf wel zo verschrikkelijk beu en haatte mijn lichaam. Aan niemand liet ik zien hoe ik mij echt voelde, ik deed alsof mijn lijf me niks uitmaakte. Ik vond het vreselijk dat ik mijn grootste hobby paardrijden niet meer kon uitvoeren. Ik kon het niet maken tegenover mijn pony om er met dit gewicht op te gaan zitten. Het zit in de familie, ik heb aanleg, ik hoorde vaak; ja je hebt een leuk snoetje, de kop verkoopt de kont he. Allemaal smoesjes. Ik was de gezellige dikkerd in een omgeving van slanke vriendinnen. Een masker had ik op, een grote dikke muur om me heen. Dat mensen me nakeken deed zeer, maar dat liet ik niet merken. Maar van binnen vrat ik mezelf op. Er moest iets veranderen, ik wilde niet de rest van mijn leven zo zijn.

De ommekeer

En toen las ik over maagverkleinende operaties. Lang over nagedacht, maar het voelde echt als het eindstation. Dit is echt de laatste optie, ik wist het gewoon niet meer. Ik ben toen het traject in gegaan en goedgekeurd! Ik woog inmiddels 124 kilo bij een lengte van 1.69. Morbide obesitas. In juni 2011 kreeg ik een maagband, het eerste jaar 10 kilo eraf. En toen stopte het… Een maagband bleek niet het resultaat te geven waar ik op gehoopt had. In 2013 heb ik een nieuwe operatie gehad. Maagband eruit, te veel last van negatieve bijwerkingen en een gastric bypass operatie. Binnen 1 jaar 30 kilo afgevallen, maar dat was niet het doel. Er moesten nog 20 kilo’s af.

En voor die 20 heb ik moeten vechten. Er kwam een ommekeer in mijn leven. De gastric bypass is een hulpmiddel, niet het wondermiddel wat veel mensen denken. En dat besef kwam even hard aan. Ik was al wel gezond gaan eten, maar nu kwam echt de bewustwording van eten. Bijhouden wat ik in mijn mond stop, macro’s bijhouden en dat het goede voedingswaarde heeft. En toen heb ik een abonnement op de sportschool genomen.

De verslaving is begonnen. Afgestapt van het idee cardio en begonnen met krachttrainen. Heerlijk losgaan met barbells, dumbbels en ander materiaal. Persoonlijke records verbeteren iedere keer blijft kicken! Niet meer focussen op die weegschaal, vetpercentage naar beneden en spiermassa opbouwen. Zoveel gewicht verliezen heeft natuurlijk een effect op je lijf. Je vel is opgerekt geweest en het heeft tijd nodig om weer strakker te worden. Maar zo heb ik iets om nog voor te werken.

dani broek

dani rug

Gemengde reacties

De reacties vanuit de omgeving zijn gemengd. In het begin hoorde ik vaak, ja maar jij hebt een operatie gehad, dat is anders. Mensen beseffen niet wat voor vrijwillig risico je neemt, en dat het alsnog kei hard werken is. Ik hoop met dit stukje wat vooroordelen weg te halen over maagverkleinende operaties. Ja, het maakt de weg iets makkelijker, maar het is alsnog keihard buffelen om je lichaam in zo goed mogelijke shape te krijgen. Ik ben er nog niet, ik blijf nieuwe doelen stellen. Maar die 50 kilo is eraf! En ik heb nog nooit zo heerlijk in mijn vel gezeten!

 

Wat vinden jullie van een noodoplossing zoals deze? Wij respecteren jouw mening maar bedenk wel dat je anderen daar ook mee kunt kwetsen;)

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

16 Responses

 1. Talitha

  Ik heb juist altijd heel erg veel respect voor haar! Ik vind het altijd heel erg knap als echt te dikke mensen zoveel afvallen, want het is heel moeilijk! Heel goed gedaan!

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Precies! Soms denken mensen bij zo’n overgewicht ook ”laat maar, ik heb het te ver laten komen”. Super om het dan toch aan te pakken!

   Reply
   • Dani

    Zou je dit artikel willen verwijderen? Hij komt naar boven als je m’n naam googled.

 2. Carina

  Heb heel veel respect voor haar echt, maar toch vind ik die oplossingen slecht voor de meeste mensen. Zij is iemand met doorzettingsvermogen maar 99% niet. Veel beginnen zonder eerst veel zelf te proberen direct aan de operatie. Want ze denken vaak dat het de makkelijke oplossing is. Veel mensen vallen dan ook terug of komen weer aan.

  Ik snap dat mensen het willen hoor, alle respect daargelaten maar het stoot mij meer tegen de borst dat het bijna altijd vergoed wordt, dus op de kosten van mensen die er op een andere manier hard voor vechten.

  Btw terugval etc is op ervaringen uit mijn omgeving kan op twee handen niet tellen hoeveel mensen in directe of indirecte omgeving zijn geholpen zo.

  Reply
  • Jordi Sloots
   Jordi Sloots

   Ik snap je punt! Een wel overwogen keuze is zeer belangrijk met dit soort ingrijpende besluiten.

   Wel kan ik begrijpen dat je geen trek hebt om 50kg af te vallen op een tempo van een halve kg per week. Dan praten we over gezond en gecontroleerd afvallen. In die gevallen is zo’n noodoplossing dus een springplank naar een gezonder leven.

   Wel ben ik het met je eens dat er mensen zijn die denken dat het een operatie is en klaar. Zo werkt het niet..

   Reply
  • Dani

   Daar heb je de voor screening en een 5 jarig na-traject voor als het goed is 🙂 Je hebt van te voren eerst gesprekken met de arts, fysio en psycholoog. Deze 3 samen bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Na de operatie blijf je 5 jaar ( in eindhoven in ieder geval ) onder controle om een zo blijvend mogelijk resultaat te behalen.

   Dit is wel pas net nieuw, dit lange na-traject omdat inderdaad mensen toch terug vallen. Na de operatie begint het pas, en toen werden de mensen meteen los gelaten en daar gaat het vaak fout. Maar daar hebben ze nu dus iets bedacht 🙂

   En niet iedereen die te zwaar is krijgt als het goed is meteen een operatie. Gaat wel een heel traject aan vooraf 🙂

   Reply
   • Carina

    Ja in Leeuwarden dus niet. Ik weet laatst iemand die heeft gehad die is 4 maanden in voor traject geweest en weet van diegene dat die echt steeda 2 a 4 dagen een dieet deed en dan ja werkt toch niet dan denk ik echt zucht -_-

    Ik ben zelf ook veelste zwaar naja 103kg bij 174 cm.. en weet hoe moeilijk afvallen is ben al jaren bezig. Zelf zal ik niet voor operatie kiezen maar mag het wel 🙂 ik denk dat inderdaad ook aan de lokatie ligt dan.. want ze worden daar na mijn ervaring ontzettend snel toegekend jammer genoeg 🙁

    @jordi het is idd mooie start. Ik moet nu zelf in korte tijd 30kg of naja minimaal 20 afvallen ivm uitval in been en knie uit de kom gehad van andere been. Ben nu op zoveelste dieet gezet maar bij mij zit het ws ergens in de genen. Dit is laatste poging tot dat onderzoek.
    Ken ook mensen die 50kg zelf zijn afgevallen diep respect voor.

 3. Flo

  Heel knap om die keuze te maken, soms is het het enige dat je nog kan doen. Ik snap mensen niet die dit zouden veroordelen. Het gaat toch om iemands gezondheid en als dit de manier is waarop het wel lukt, dan is dat toch fantastisch? Super goed meid!

  Reply
 4. Saskia

  Zoveel respect voor jou! Niet alleen voor het afvallen maar ook voor dat de liefde voor jou pony zo groot is dat je het besef had dat je er niet meer op kon gaan zitten. Hiermee ben je een groot voorbeeld voor de te zware mensen in de paardenwereld! Je mag echt ontzetten trots zijn op jezelf, wat je zelf ook zegt die operatie is alleen een klein hulpmiddel geweest de rest heb je toch echt zelf gedaan. Nu kan je weer heerlijk gaan genieten van de ritjes met je pony!

  Reply
 5. Laura

  Echt super om te lezen dat het zo goed gaat met je 🙂 een hele prestatie om zoveel gewicht eraf te krijgen, complimenten!

  Reply
 6. caithlin

  Knap dat je dit hebt gehaald! (al ben ik van mening dat jij het ook zonder de operaties had gekunnen het doorzettings vermogen had je al, je had alleen een eerste zetje nodig) zelf heb ik het ook overwogen hoor geef ik eerlijk toe al was ik net niet zwaar genoeg. sommige zeggen dan die paar kilo kunnen er ook wel bij en dan krijg ik wel wat ik graag wil.

  mijn zetje in de rug was mijn dochter en het idee dat ze mij als voorbeeld heeft. dit maakte mij erg verdrietig dus ben naar de sportschool gegaan en die drempel was wel 3 meter hoog maar ik was er. Nu zijn we 11 maanden verder en ben 40 kilo kwijt kan niet zeggen dat ik trots ben maar dat zit tussen de oren maar ben wel blij dat ik het gedaan heb! helaas is mijn dochter een lekkerbekje maar thuis zo weinig mogelijk verleiding en dan kan het wel een keer bij opa en oma 😉

  nogmaals super prestatie!! Hoop alleen niet dat al te veel last hebt van de nadelen van de operaties.

  Reply
 7. Dani

  Of ik het zonder bypass had gekund weet ik niet.
  Van een co assistent begreep dat mijn maag bijzonder veel opgerekt was. Normale maag is 2 vuisten groot, mijne was na 1 jaar maagband ( zou ie al wat moeten krimpen, gezien er minder voedsel binnen kwam ) alsnog 5 vuisten groot.
  Dat zou wel enorm honger lijden zijn geweest, en de verleiding blijft altijd groot. Scheelt dat ik nu letterlijk ziek wordt van suiker en te grote voedselinname. Had ik voor heen niet.

  Al met al heeft mijn overgewicht me ook wat moois gebracht, als ik dit niet had meegemaakt weet ik niet of ik deze motivatie en levensstijl mezelf aan had kunnen meten!

  Reply
  • caithlin

   hoi Dani

   Daar komen we er ook niet meer achter maar ben blij dat je er gekomen bent en dat is het belangrijkst niet hoe je het gedaan hebt als we er maar van hebben geleerd 😉

   ik heb zelf nog vaak momenten van zwakte (stress en emotie zijn killers, verschrikkelijk) en weet dan dat ik de volgende dag een tandje bij moet zetten om de schade te beperken. maar tips zijn altijd welkom hoor 😛

   Reply
 8. Suzan

  Wat goed dat je zoveel afgevallen bent!!
  Ik ben op dit moment net begonnen met mijn uitdaging en deze site met persoonlijke ervaringen helpen mij ontzettend dus ga alsjeblief door!

  Wat ik vooral lees is dat krachttraining goed helpt bij het afvallen. Nu heb ik alleen de ballen verstand van krachttraining. Is er een goede site die mij hierin kan helpen?

  Liefs Suzan

  Reply
 9. Viola

  OMG!! Dit is mijn verhaal!! ik had ook eerst een maagband 10 kg eraf en toen stopte het. Ik mocht een gastic bypas en 30 kg en nu stopt het…. ik wil nog zo graag die 10 kg eraf maar ben al een jaar ongemotiveerd! Ik zie al dat vel en denk wat heeft het voor nut. Maar ik moet er nu toch echt aan geloven. Heb mij nu ook weer ingeschreven bij een nieuwe sportschool en ben bang dat ik toch aan moet geloven om de krachttraining in te gaan (wat ik echt haat) Hopelijk krijg ik wat liefde ervoor als ik meer resultaat ziet.
  Ze heeft zo gelijk, het is geen wondermiddel maar een hulpmiddel en je moet het echt helemaal zelf doen.
  Echt super!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.