Per toeval ontdekte ik een aantal weken geleden een zacht knobbeltje, ter grootte van een erwt, in mijn hals. De paniek sloeg in als een bom. Woorden als: kanker, lymfklierkanker, Hodgkin, Non-Hodgkin en terminaal schieten door mijn hoofd.

Snel doe ik de online KWF Kanker Risico test en surf het hele internet af naar de symptomen, behandelmethoden en overlevingskansen van deze verschrikkelijke gedachtenspinsels. Eetlustvermindering… Even lijkt mijn hart te stoppen en denk terug aan het moment dat ik eerder die week voor het eerst in mijn leven een lunch had overgeslagen. Het is gebeurd.

Het leven zou het leven niet zijn geweest, als het niet eens lekker ingewikkeld ging doen. Ben je een klassiek voorbeeld van een rasechte ADHD’er, word je vaak nog eens vergezeld door een fantastische aandoening die zich veelal naast ADHD ontwikkelt; comorbiditeit (het tegelijkertijd hebben van twee of meer aandoeningen). Ben je gezegend met een stemmings-, persoonlijkheids- of angststoornis, dan wordt in dat geval de aandoening ‘comorbide’ genoemd. Denk je daarbij alleen die flaporen geërfd te hebben van je ouders, krijg je er gratis een extra kwaaltje bij. Ze zijn vaak ook nog eens erfelijk.

Een angststoornis, is in mijn geval de comorbide aandoening, geërfd van mij moeder. Er zijn vele soorten angst, maar in mijn geval betreft het een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel een piekerstoornis genoemd. Er is hierbij sprake van overmatige bezorgdheid over de gezondheid (hypochondrie) waar continu over gepiekerd wordt. Iemand met hypochondrie denkt dat hij of zij een ernstige ziekte heeft, terwijl er medisch niets te vinden is wat daarop wijst. Een abonnementje dokterspost als gevolg.

Ik ben mij meer bewust van mijn lichaam dan anderen. Ieder moedervlekje, bultje of afwijking kan ik uittekenen en bij verandering laat ik dit nakijken. Wit of zwart, links of rechts, er is geen middenweg. Hevige steken in mijn onderbuik? Baarmoeder-, darm- of blaaskanker. Flinke hoofdpijn? Een tumor. Moedervlekje? Een melanoom. Pijn in mijn linkerarm? Een hartaanval. Relativeren kan ik op dat moment niet en daarom zoek ik bevestiging bij vrienden, familie óf de dokter. Vermoeiend, voor mij én voor mijn omgeving.

blog tess

Gelukkig heb ik de leukste huisarts ever! Hij neemt mijn kwaal erg serieus en is bereidt mij, met al het nodige, gerust te stellen. Een doorverwijzing is geen enkel probleem, als mij dit helpt m’n angst los te kunnen laten. Super fijn. Ook voor het knobbeltje ben ik langsgegaan. Maar liefst drie keer, inclusief second opinion, voor de zekerheid. Gewoon een kliertje, niks aan de hand.

Ik ben gerustgesteld. Voor een week echter. Google geeft namelijk aan dat het binnen twee weken geslonken moet zijn…

Volg jij Tess al op Instagram?

 

Inspiratie nodig?

5 (E)-books vol inspiratie voor maar €17 euro? 

Klik hier voor meer informatie en een preview!

ebooks smoothies

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.