Hey Fitdutchies!

Ik heb hier al eens gehad over lage rugklachten maar ik wil nu wat vertellen over bekkeninstabiliteit.

Klachten

Bekkeninstabiliteit geeft veel herkenbare klachten die zich ook voordoen bij een probleem met de lage rug. Veel vrouwen in de zwangerschap of in de post-zwangerschap hebben of krijgen een bekkeninstabiliteit. Dit gebeurt omdat er een versoepeling van de banden in het bekken ontstaat om tijdens de geboorte de baby makkelijker door het bekken te kunnen laten passeren.

Toch kunnen mannen en niet zwangere vrouwen dit ziektebeeld ook ontwikkelen, waarbij de klacht vaak ontstaat door verslapping van de dwarse of schuine buikspieren.

Welke pijn of symptomen horen bij een bekkeninstabiliteit?

 • Pijn in de onderrug , het stuitje , de lies, het schaambeen , het bovenbeen en de buik
 • Startpijnen (bij een langere periode van inactiviteit, vb slapen)
 • Verergering van de klacht bij het omdraaien in bed,  traplopen,  langdurig zitten,  opstaan uit een stoel , op 1 been staan en fietsen

bekken

Het bekken gewricht oftewel het SI (sacro-iliacale) gewricht bevindt zich aan de linker en de rechter zijde waar het heiligbeen en de bekkenrand door ligamenten  bij elkaar worden gehouden. Het bekken samen met het heiligbeen zijn belangrijk om krachten tussen de romp en de benen op elkaar over te brengen.

Wat kunnen we nu doen tegen de klacht?

Als eerste is het accepteren en het omgaan met deze klacht heel belangrijk. Leer te luisteren naar je lijf bij inspanning en neem rust wanneer je lichaam er om vraagt.  Ook zijn er huiswerk oefeningen , kijk hier  maar eens!

Blijf je klachten houden is het verstandig om bij een (bekken)fysiotherapeut langs te gaan!

 

About The Author

Sander van Aard

Sportfanaat, fysiotherapeut en personal trainer. Geeft tips en tools om blessurevrij te blijven. "Turn a setback into a comeback"

3 Responses

 1. Cat

  Misschien niet zo belangrijk, maar het valt me gewoon op: vanwaar de afbeelding boven het artikel? Dit is een foto van een kind, en dat illustreert volgens mij niet echt de strekking van dit artikel (aangezien bekkeninstabiliteit typisch een klacht is waar volwassenen mee te maken kunnen krijgen).

  Reply
   • Cat

    Ja hoor, dit is slechts een stukje beroepsdeformatie van mijn kant. Verder een goed artikel hoor! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.