Hallo zoveelste foto van een buik, leuke billen, benen en borsten. Wat gezellig dat ik jullie élke dag tegenkom wanneer ik mijn Instagram app open. Fijn, maar geven dit soort foto’s toevoeging aan mijn leven? Word ik hier een gelukkiger persoon van? Soms wel, maar in negen van de tien gevallen zit ik hier eigenlijk niet op te wachten en ik zal jullie uitleggen waarom.

juliet

Laten we vooropstellen dat iedereen er mag zijn…. Of je nou vol, dun, klein, groot, gespierd of niet gespierd bent, ik vind dan ook dat iedereen trots moet zijn op zijn of haar lichaam! Dat kan ook zeker geshowd worden. Toch stel ik mezelf dan de vraag, waarom moet dit op Instagram of andere Social Media kanalen?

Het taboe of ook wel de bescheidenheid op Instagram rondom het onbeperkt posten van foto’s van ontblootte lichaamsdelen, is zo goed als verdwenen. Om het nog mooier te maken, mogen wij (en natuurlijk de rest van de wereld) meegenieten van elke centimeter van het lichaam van onze Instagrammers. Wat een feest!! Normaal ben ik iemand die altijd van de partij is maar ik meld mij voor deze trend toch echt even af! Hoe jammer sommige mensen het ook zullen vinden (grapje) mij ga je nooit halfnaakt op ook maar één Social Media kanaal terugvinden!

In mijn optiek worden tegenwoordig de moeilijkste ‘poses’ (of hoe je het ook kan noemen) aangenomen om jezelf maar zo flatteus mogelijk te profileren op Instagram. Naast het feit dat de pose, gezichtsuitdrukking en de manier waarop de camera vastgehouden moet worden, er behoorlijk onhandig uit zien, word ik er zelfs een beetje ongemakkelijk van en dan heb ik het nog niet eens over mijn gevoel van plaatsvervangende schaamte. Daarbij heb ik het niet alleen over de foto op zich, maar natuurlijk ook over de intentie van zo’n zelf verheerlijkende foto.

Natuurlijk vind ook ik het soms hartstikke fijn om naar (mooie) mannen en vrouwen lichamen te kijken en met mij 90 procent van de wereldbevolking! Maar toch denk ik dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat, na vijf seconde naar z’n foto te hebben gekeken er een soort van verwarring ontstaat, want zo’n foto zet mij toch echt aan het denken… “Moet ik motivatie putten uit zo’n foto? Moet ik jaloers worden? Moet ik mezelf ook zo profileren op Instagram? Of moet ik juist heel erg blij zijn met mezelf na het zien van z’n foto?” Pfff welkom vergelijkingsproces en hallo krakende hersenen!!! Ellende

love-yourself-quotes-ndj8knf4m

Toch denk ik, dat op het moment dat ik ga vergelijken (iets wat eigenlijk heel normaal is) in het geval van Instagram posts aan iets heel erg essentieels voorbij ga. Namelijk de vraag: “Waarom worden dit soort foto’s eigenlijk met de hele wereld gedeeld en wat is de achterliggende gedachte?” Hier kunnen natuurlijk tal van redenen achter zitten, maar naar mijn mening gaat het in vijf van de tien gevallen om het zoeken naar bevestiging. Hier oordeel ik niet over, dat is namelijk ook heel erg menselijk en ik heb er ooit (en misschien nog steeds) zelf ook onderdeel van uit gemaakt. Maar in het zoeken naar bevestiging wordt de lat steeds hoger gelegd. Iets wat klaarblijkelijk leidt tot bewijsdrang. Want ja, je moet wel kunnen laten zien dat je constante positieve ontwikkeling doormaakt en het erge is dat dit door Instagram enkel gefixeerd is op het uiterlijk. Lieve instagrammers, wat doe je voornamelijk jezelf en daarnaast je volgers toch aan?

Hoe fijn zou het zijn om zonder constante digitale bevestiging van je uiterlijk (door compleet VREEMDEN?!?) door het leven te kunnen gaan? Want eerlijk is eerlijk: “de echte” voldoening zal je nooit halen uit een digitale like die bijna net zoveel moeite kost als ademhalen… (Uitzonderingen daargelaten)

Ik kan niet voor andere bepalen wat ze wel en wat ze niet doen. Dat wil ik niet eens! Ik kan dit natuurlijk wel voor mezelf bepalen. Daarom maak ik de weloverwogen beslissing om me mooi vast te houden aan het ooit zo fijne taboe. Toch hoop ik stiekem dat de mensen die het taboe wel doorbreken, zich net als ik toch even achter de oren krabben. Zich bedenken wat de werkelijke reden is achter de dingen die ze posten op het internet en of ze instaan voor de consequenties ervan. Daarbij heb ik het niet alleen over het heden maar ook over de TOEKOMST. Want in mijn geval zal mijn toekomstige werkgever mij niet al te serieus nemen als ik me zo zou profileren op het internet. (Anderen die in deze sector iets willen bereiken geef ik daarentegen groot gelijk.)…

Verder hou ik het voor mezelf bij ‘don’t hate what you don’t understand’ maar goed zo zijn er zoveel dingen.

 

Juliët volgen op Instagram? Dat kan hier!

 

About The Author

Juliët Stegeman

Be Inspired!

3 Responses

  1. Anoniem

    Wat ik daarnaast jammer vindt en eigenlijk ook “best” gevaarlijk is dat motivatie steeds vaker gehaald wordt uit onrealistische beelden. Het effect wat deze foto’s, waar over het gaat, heeft op andere vrouwen (en mannen). Gezondheid raakt uit het oog om alleen maar in dat plaatje te passen. Esthetiek en gezond worden wordt hierbij door elkaar gehaald. Sixpack betekent niet per se gezond. Eerder ongezond vanwege het te lage vetpercentage, tenminste voor de meeste vrouwen! Normale modellen zijn te dun echter het nieuwe ideaal lijken vrouwen te worden met een onrealistisch laag vetpercentage! Doordat het veel om spieren en voedsel gaat lijkt het alleen gezond.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.