Hi lieve Fit Dutchies, hier is dan eindelijk mijn eerste blog!

Ik heb even moeten brainstormen en er zullen vast onderwerpen aan bod komen die niet voor iedereen even interessant zijn, maar alle lezers tevreden stellen is (denk ik) dan ook erg lastig! Ik wilde even met een open onderwerp beginnen en kwam op het volgende: een gevarieerd en kleurrijk eetpatroon.

Waarom is het belangrijk om gevarieerd te eten?

De meeste lezers zullen het absoluut al weten, maar gevarieerd eten is zo belangrijk! De sporters onder ons weten vast ook wel dat als je killer body wilt, voeding daarbij net zo van belang is als een gezond eetpatroon. Als je veelal hetzelfde eet is het namelijk lastig om van alle voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) de hoeveelheid binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Het ene voedingsmiddel is natuurlijk niet hetzelfde als het andere, ook wanneer je puur kijkt naar de koolhydraten, vetten en eiwitten (bouwstoffen).

Variëren in groente en fruit is van belang, maar ook bijvoorbeeld in vlees, vis en vleesvervangers. Het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid energie (calorieën) die je binnen moet krijgen op een dag, maar de voedingsstoffen die in producten zitten die je lichaam nodig heeft om te functioneren.

Wat misschien niet iedereen weet is dat sommige voedingsstoffen de opname van andere voedingsstoffen beïnvloeden, zowel positief en negatief. Hier een aantal voorbeelden:

 • Vitamine C bevordert de opname van ijzer en vitamine B11 (foliumzuur)
 • Calcium benadeelt de opname van ijzer
 • Vitamine D bevordert de opname van calcium

Mensen met een ijzertekort wordt dus aangeraden om voldoende groente en fruit te nemen, zoals bijvoorbeeld een stuk fruit na de warme maaltijd.

Waarom is het belangrijk om kleurrijk te eten?

Eigenlijk simpelweg omdat producten met een uitgesproken kleur een hoge voedingswaarde hebben. Niet alleen het aandeel in vezels, vocht, vitaminen en mineralen is hoog, maar ook bijvoorbeeld het gehalte aan antioxidanten. Dit zijn stoffen (vrije radicalen) die schade in het lichaam (bijvoorbeeld aan het DNA) tegen kunnen gaan en op den duur ziektes kunnen helpen voorkomen. Een dieprode paprika bevat bijvoorbeeld meer antioxidanten dan een ui of bloemkool. Hier een aantal voorbeelden:

 • Rood, blauw en paars: anthocyaninen (antioxidanten). Voorbeelden: aardbeien, blauwe bessen, frambozen, pruimen, bramen, rode appels, kersen, druiven, rode paprika, tomaten, aubergine, rode uien, etc.
 • Oranje en geel: bètacaroteen (provitamine A), een antioxidant die wordt omgezet in Vitamine A, kalium en foliumzuur. Voorbeelden: sinaasappels, perziken, mango, nectarine, ananas, citroen, wortels, pompoen, zoete aardappel, gember, etc.
 • Groen: Vitamine A, vitamine K en calcium. Voorbeelden: donkere bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie en andijvie, broccoli, spruitjes, courgette, groene paprika, groene asperges, avocado, sperziebonen, appels, druiven, kiwi, etc. vergeet ook de kruiden niet zoals basilicum, oregano, peterselie, tijm, koriander e.d.
 • Wit:verschillende waardevolle stoffen die (in een gevarieerd eetpatroon) zeker niet te missen zijn, zoals kalium, vezels, Vitamine C, Vitamine B. Bloemkool, uien, witte asperges, aardappel, banaan, champignons, koolraap pastinaak, knoflook, etc.

Hier een aantal tips om een kleurrijk eetpatroon te ontwikkelen:

 • Probeer bij iedere maaltijd groente en fruit te eten (door je pap, je yoghurt, op brood, etc.)
 • Probeer eens om ‘out of the box’ te denken als je boodschappen doet en koop een keer groente die je nog nooit hebt gezien of waar je niks over hebt gehoord. Need some inspiration? Aardperen, gele courgette, koolraap, koolrabi, rammenas, rettich, schorseneren, snijbiet, postelein, romanesco.
 • Ga een keer langs bij een groenteboer of kijk op de markt wat ze allemaal verkopen. Vraag hoe je de groenten (of fruit) het beste kan bereiden.
 • Varieer in bereidingswijze, er is zoveel mogelijk. Koken, stomen, grillen, bakken, fruiten, blancheren,rauw, noem maar op!
 • Ga je voor duurzaamheid? Eet dan vooral seizoensgebonden groente en fruit.
 • Voeg extra groente toe een je standaard maaltijden. Maak bijvoorbeeld aardappelpuree en voeg daar bloemkoolpuree of knolselderijpuree aan toe. Of maak een pastasaus of basis van groenten (tomaat, ui, knoflook, wortelen en paprika). Maak op smaak met kruiden.
 • Kies voor donkergroene sla (rucola, spinazie, veldsla, bladsla) in plaats van bijvoorbeeld ijsbergsla, hier zitten minder voedingsstoffen in.
 • Vervang je lunch eens door een rijk gevulde salade.
 • Vervang je ontbijt door een groente (spinazie, boerenkool, avocado, selderij, etc.) en fruit (alles!) smoothie.

Ik hoop dat ik hiermee wat duidelijkheid heb gebracht in het belang van variatie in je eetpatroon en het eten van kleurrijke soorten groenten en fruit. In mijn volgende blog zal ik ingaan op vitaminen, mineralen en antioxidanten.

By the way, volg je mij al op Instagram? Daar kan je zien hoe ik ervoor zorg dat ik gevarieerd en kleurrijk eet! Mijn account vind je hier!

Liefs,

Tirza

 

Ja, ik wil hulp!

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Fit Dutchies biedt nu exclusieve coaching aan en er zijn voor groep 3 nog 2 plekken beschikbaar.
Lees hier meer!

Betaling in termijnen is mogelijk!

coaching fit dutchies

About The Author

Tirza Winters

Diëtist en voedingsdeskundige, een echte foodie met veel passie om anderen ervan te overtuigen dat een gezonde leefstijl leuk, lekker en gemakkelijk is!

One Response

 1. Jojo

  Ik heb ooit gelezen dat je fruit het beste zonder iets anders (tenzij je het in een groene smoothie stopt) kan eten. I.v.m. gisting was het volgens mij (?)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.