The same song again…yvonne 1

Heb jij alles voor je gevoel al geprobeerd om af te vallen, maar wil het maar niet lukken? We krijgen vaak vragen en willen jullie daarom een handje helpen. In mijn eerste échte blog ga ik dan ook een aantal redenen opnoemen waardoor het kán zijn dat jij nog niet afvalt!

Er zijn namelijk meer redenen (niet zo voor de hand liggend) die ervoor kunnen zorgen dat het verliezen van gewicht maar niet lukt. Het lichaam zit namelijk niet zo makkelijk in elkaar zoals wij denken. Meer bewegen en minder eten is voor sommige niet de sleutel. Wat is dan wél de sleutel? Misschien kunnen de volgende dingen er voor zorgen dat jij in 2015 wél jouw droom lichaam krijgt. Are you ready?

 

Niet genoeg calorieën.

Klinkt misschien gek, maar wanneer je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt gaat het op een gegeven moment in de spaarstand om te overleven. Alles wat aan voedsel/drinken binnenkomt wordt vastgehouden, omdat het lichaam bang is anders niet meer te kunnen functioneren. Dit zorgt ervoor dat je metabolisme (verbranding in het lichaam) omlaag gaat en voedingsstoffen worden opgeslagen. En dat is nou precies wat we bij teveel voedingsstoffen niet willen. Hoe hoger je metabolisme, hoe beter. In het geval van afvallen dan.

Om dit te testen kun je eens drie dagen eerlijk bijhouden en opschrijven wat je eet. Schrijf daarbij duidelijk en zorgvuldig ook de hoeveelheden per product. Voer dit in op bijvoorbeeld voedingscentrum.nl en kijk of je genoeg binnen krijgt. Via de eetmeter kun je er precies achter komen of het genoeg is. Is dit niet het geval, probeer dan langzaam te verhogen met ongeveer 400 kilocalorieën per dag.

Teveel calorieën.

Het kan natuurlijk in het meest voor de hand liggende geval ook het omgekeerde zijn. Je krijgt simpelweg gewoon teveel voedingstoffen binnen voor de beweging die je maakt. Hier kom je pas duidelijk achter als je net als bij te weinig calorieën precies en eerlijk opschrijft wat je eet. Dit kan een grote eye opener zijn. Wees eerlijk tegen jezelf en kijk eens goed naar je eetpatroon. Is dit wel echt zo gezond als jij misschien denkt of kun je nog wat dingen verbeteren.

Je kunt dit ook oplossen door bijvoorbeeld meer te gaan sporten. Je verbrand daarmee meer, waardoor je werkt naar een calorietekort toewerkt..

yvonne post

Weet wat je eet!

Verdiep je eens echt in de producten die jij kiest. Zijn deze gezond, heb ik ze echt nodig en wat vindt ik lekker. Hoe kan ik gerechten lekker maken. Laat je inspireren door mijn blog, kijk op internet, lees etiketten op een verpakking en probeer eens te variëren. Er zijn zoveel producten die vaak een gezondere variant hebben. Denk bijvoorbeeld aan cruesli. Veel mensen denken dat het gezond is, maar eigenlijk zit daar super veel suiker in. Een gezondere variant is dan muesli. Minder krokant, maar wel veel gezonder. Voeg wat noten, honing en kaneel toe en je hebt je eigen gezondere cruesli variant.

Weekend genieter.

Misschien verlies jij wel geen gewicht doordat je in het weekend eigenlijk iets teveel eet waar je zin in hebt. Je hebt doordeweeks heel netjes en gezond gegeten, maar in het weekend laat je alle remmen los. Je vindt dat je het verdiend hebt en let daarom niet meer op. Op zich vrij logisch en je mag jezelf heus wel af en toe in het weekend verwennen, maar hou het bij één maaltijd en niet gelijk een heel weekend. Zo eet je al je bespaarde calorietjes er zo weer in het weekend aan. Zondde!

Allergie.

Steeds meer mensen hebben er last van. Een allergie/intolerantie voor gluten of lactose. Vaak weten mensen niet dat ze het hebben, waardoor ze de producten gewoon blijven eten. Dit kan ervoor zorgen dat je hormonen in de war raken, wat er toe leid dat je geen gewicht verliest. Om dit te testen kun je bijvoorbeeld 1/2 weken geen producten eten waar gluten of lactose in zit. Voel je je beter en/of heb je minder een opgeblazen gevoel, dan kan dit de oplossing zijn. Wil je het echt laten testen dan kun je dit ook bij de huisarts laten doen.

Darmprobleem.

Nog zo eentje waar veel mensen niet vanaf weten, maar waar wel veel mensen (vooral vrouwen) last van hebben. Het kan zijn dat je te weinig vezels eet en/of te weinig water drinkt. Hierdoor kun je last krijgen van je darmen. Je darmen worden lui, werken minder goed waardoor je minder uitscheid en meer afvalstoffen achter blijven in je lichaam. Kies voor meer volkoren producten, houd bij hoeveel je drinkt, drink voor je ontbijt twee grote glazen water en eet meer peulvruchten, groente en fruit. Dit kan het verschil al maken. Goed voor je lichaam, goed voor je darmen!

Stress.

Bij het hebben van stress geeft je lichaam het stofje cortisol af. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je meer vet vast houdt in je lichaam. Precies wat we niet willen. Moeilijk in onze maatschappij, maar probeer stress tegen te gaan en meer ontspanningsmomenten te nemen. Lees voor dat je gaat slapen even lekker een boek, neem een kopje thee, luister naar je favoriete muziek, ga in bad, doe een gezichtsmasker op enz.. Er zijn zoveel manieren om lekker even te ontspannen. Iedereen heeft daar zelf wel een eigen idee/manier voor. Je moet het alleen doen. Denk bijvoorbeeld ook aan yoga en meditatie. Dit kan heel ontspannend werken. Het heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en dus op je coritsol level.

Voedsel misleiding.

Producten die gezond lijken te zijn, maar eigenlijk toch niet doen of bevatten wat ze beloven. Bijvoorbeeld een product waarop staat; minder suiker. (een echte boosdoener, geloof mij!). Het product bevat minder suiker, maar nog steeds veel vet of een shit load aan zoetstoffen waar je lichaam ook niet blij van wordt. Check het etiket en laat je niet zomaar verleiden door de claims die erop staan.

Te weinig beweging.

Al eet je nog zo gezond, het lichaam heeft ook beweging nodig. Het is naar mijn mening net zo belangrijk als voeding. Vooral de balans tussen de hoeveelheid eten en beweging. Hoeveel gaat er naar binnen en hoeveel verbrand je? Als je namelijk genoeg beweegt hoeft je voedingsinname helemaal niet weinig te zijn. Een combinatie van gezonde voeding en beweging zal ervoor zorgen dat jij op den duur gewicht verliest. Alleen wat meer beweging kan al een grote verandering in je lichaam aan brengen. Op de bank zitten geeft je nou eenmaal niet het lichaam waarop je hoopt. Het gaat niet vanzelf, je moet er wat voor doen, maar jij kan dat! So, move that asss and don’t give up!
Heel veel succes!

 

banner ebook new

 

About The Author

Yvonne van Haastregt
Blogger & Coach

Studente Voeding en Diëtetiek, Gym addict, Weight lifter, Clean food, Runner en Health lover. Neem een kijkje in mijn levensstijl en raak geïnspireerd!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.