Instagram en Pinterest zijn de place to be om inspiratie op te doen als je mooie foodfoto’s wil maken. Wanneer je #food, #foodspiration of #foodphotography volgt, verschijnen de mooiste foto’s door je timeline. Helaas ook de minder mooie foto’s, maar daar gaan we vandaag wat aan doen. Professionele foodfotografie is een vak apart en daarom gebruiken velen van ons hun smartphone. Daarom vandaag 10 tips om betere foto’s te maken met jouw smartphone!

We willen voorop stellen dat iedereen natuurlijk zijn of haar eigen manier en/of stijl heeft om foto’s te maken en natuurlijk heeft ook elke telefoon weer andere tools in hun foto-applicatie. Wij gebruikten deze telefoon met een nieuw iPhone Xr abonnement en mocht jouw toestel nét anders werken? Dan stuur je ons gewoon een privébericht zodat we je kunnen helpen!

Tip #1: Doe inspiratie op

Tip #1 is niet telefoonafhankelijk, maar gaat vooral om een stukje planning. Ben jij niet zo bekend met het maken van foodfoto’s? Bekijk dan op Instagram of Pinterest hoe je een soortgelijk recept door iemand anders op de foto is gezet. Don’t be a copy cat, maar geef er jouw eigen twist aan. Wil jij crostini’s op de foto zetten met frisse kleuren? Bekijk dan deze foto en gebruik het als inspiratie! Maak je liever pancakes? Dan is dit recept een goede inspiratiebron!

 

Tip #2: Bepaal de compositie

Compositie is key bij foodfotografie en het is dan ook belangrijk hoe je alles positioneert. Wil jij echt alleen een gerecht, zoals bijvoorbeeld pancakes, op de foto vastleggen op een neutrale achtergrond? Of wil je dit combineren met een mooi bord, bestek, servetten en nog wat gevulde glazen in de verte om een echte tafelsetting na te bootsen? Dit vereist wat oefening maar uiteindelijk zul je steeds sneller in de smiezen hebben hoe jij de beste compositie neerzet.

 

Tip #3: Creëer diepte in je foto

Een leuke food foto en een top food foto zit voor mij vaak in belichting en het aantal lagen in een foto. Nog een portie pancakes die wazig op de voorgrond in beeld is of een wazig glas op de achtergrond? Hierdoor komt het hoofdobject, in deze dus jouw dish, veel beter naar voren.

Tip #4: Check de belichting

Licht is super belangrijk bij het maken van een foto en vaak zijn natuurlijke lichtbronnen het mooiste. Een telefooncamera doet bijna alles op de automatische piloot waardoor de belichting er al vrij snel goed uit ziet. Merk je dat hij overbelicht is? Probeer dan de belichting van de iPhone Xr aan te passen door tweemaal op de plek te tikken waar je wil focussen en breng vervolgens de belichting naar beneden door met je vinger naar beneden te swipen. Be carefull want te donker is ook niet wat je wil natuurlijk en dit maakt het moeilijker om je foto in de nabewerking mooier te maken.

Tip #5: Nabewerking

Een foto maken met je telefoon is een groot deel van het werk, maar de nabewerking is ook erg belangrijk. Je hebt een breed aanbod van apps waarvan ik Snapseed en VSCO heel lang heb gebruikt om de foto’s beter over te laten komen. Tegenwoordig gebruik ik Lightroom en daar kun je bizar veel mee.

Let wel op dat je met deze apps een slechte foto niet opeens omtovert in een prijswinnende foto. Wees voorzichtig met bewerkingen en ga de verzadiging niet op +50 zetten om meer kleur toe te voegen aan jouw dish. Bij Lightroom heb je de optie om per kleurtoon losse aanpassingen te doen in onder andere de verzadiging en de luminantie.

 

 

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.