Hoi, ik ben Janine, ik ben 22 jaar en ben woonachtig in Franeker! Misschien kennen jullie mij of mijn foto’s van mijn Instagram account. Ik zit nog enorm in mijn proces om de beste versie van mezelf vinden, maar laten we snel beginnen!

Ik kan beginnen met een heel verhaal over hoe ik ooit 118,7kg werd, maar eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn: ik was een echte emotie-eter. Ik troostte mezelf met voedsel, maar ik vierde dingen ook met voedsel. En dan bedoel ik niet één bakje chips of een koekje. Nee, daar ging dan een hele zak chips tegenaan of een heel pak koekjes.

Daarnaast hing ik liever op de bank dan dat ik actief bezig was, wat resulteerde in 118,7kg’s en een ongelukkig meisje die niet blij was met zichzelf. Ik droeg vooral zwarte kleren om mezelf te ‘verstoppen’ en ontweek zoveel mogelijk spiegels…

Mijn ‘strijd tegen de kilo’s‘ begon in 2012. Mijn moeder begon met WeightWatchers en ik besloot om dat samen met haar te gaan doen. Tijdens het proces met WeightWatchers heb ik veel geleerd over voeding maar vond ik het tellen van de punten van mijn voedsel niet prettig. Wel had het resultaat: ik verloor 19kg. Maar doordat het niet prettig voelde, ben ik gestopt met dit puntensysteem.

 

Eiwitrepen

 

 

Ik ben toen even een jaar niet echt bezig geweest met afvallen. Ik verviel weer in oude gewoonten zoals het van vieren en troosten met voedsel. Op dat moment besloot ik me in te schrijven bij de plaatselijke sportschool en heb ik hier 3 maanden gesport. Na die 3 maanden kreeg ik de diagnose Fibromyalgie* bij de reumatoloog. Ik had 16 van de 18 pijnpunten! De kans dat ik dit had was groot, want het komt veel voor in mijn familie. Het is niet erfelijk maar het schijnt te maken te hebben met een bepaald gen. Het advies was om te blijven bewegen maar het liefst zonder gewichten. En juist dát vond ik zo leuk! Je raad het al: ik troostte mezelf met voedsel en ik gaf op. Want sporten zonder gewichten vond ik niks aan. Ik baalde als een stekker en vanzelfsprekend kwam ik weer aan…

Fibromyalgie is een vorm van wekedelenreuma die pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt.

In januari 2016 sprak ik mijn vriendinnetje Brechtje. Zij sportte in Leeuwarden en vroeg of ik anders een keertje mee wilde gaan. Zij was daar erg tevreden en was ook al goed afgevallen. Zo gezegd, zo gedaan! De weegschaal gaf 100,3kg aan, maar nog zorgelijker was een vetmassa van 40,1%. Gemotiveerder dan ooit begon ik, opnieuw, aan mijn reis. Ik gaf aan dat ik gediagnostiseerd was met Fibromyalgie en kreeg een daarop aangepast fitness schema.

Tijdens die reis heb ik énorm veel geleerd. Ik ben mezelf tegen gekomen en dan vooral mijn onzekerheden en valkuilen. Ik heb denk ik wel elke blog over voeding, macronutriënten en afvallen gelezen en heb daarin mijn eigen weg gevonden wat betreft voeding en wat ik nodig heb. Mijn trainer vertelde me dat, zo lang ik geen pijn had, ik gewoon met gewichten kon trainen. Er ging een wereld voor me open en wat was ik opgelucht! Ik trainde drie keer in de week en lette op mijn voeding. Ik gebruikte MyFitnessPall en na elke meting was ik een dolgelukkig meisje. Kilo’s gingen er af, vetmassa daalde en mijn spiermassa bleef in verhouding prima!

En nu? Nu weeg ik 79,7 kg met een vetmassa van 24%. Ik ben enorm van sporten gaan houden. Ik fitness twee keer in de week en doe daarnaast één keer in de week Crossfit. Ik train met (zware) gewichten zonder pijn, ik heb er enorm veel plezier in en zie mijn lijf veranderen. Ik gebruik nog steeds MyFitnessPall voor mijn voeding als hou vast. Maar… mentaal vind ik het nog enorm moeilijk.

Wat heb ik dát onderschat! Ik dacht dat als ik zou afvallen, ik me automatisch fantastisch en vol zelfvertrouwen zou voelen. Helaas gaat die vlieger niet op. Op foto’s zie ik wat ik heb bereikt, maar in de spiegel zie ik nog dat meisje van 118,7kg. Ik heb dagen dat ik super trots ben op wat ik heb bereikt, maar ik heb ook dagen dat ik helemaal niet lekker in me vel zit, me letterlijk dik voel en het gevoel heb dat ik niks heb bereikt. 

Mijn doel nu is om mentaal op een goede plek te komen en te houden van mezelf, van dit proces en dat ik trots mag zijn op mezelf. Ik ben enorm gelukkig en voel me goed, buiten het kleine mentale stukje om. Verder geniet ik nog steeds enorm van sporten, gezonde voeding en heb ik geleerd dit goed te combineren met mijn sociale leven. Ik verbied mezelf niks en dit werkt voor mij.

Mijn reis zal nooit ophouden en we gaan gewoon keihard door met knallen, met vallen en opstaan

 

Op zoek naar een voedings -of trainingsschema dat bij jou past?

Bekijk onze schema’s hier!

ps. mail even naar coaching@fitdutchies.nl om jouw onderhoud uit te laten rekenen 🙂

About The Author

Jordi Sloots
Founder

Internetgekkie achter Fit Dutchies die leeft op burgers en daarom naar de gym gaat. Ik hoop jullie op een realistische manier te inspireren én te motiveren!

6 Responses

 1. Jorienke

  Zooooo herkenbaar. Ik heb ook fibromyalgie. En lig soms liever op de bank door mijn vermoeidheid. Dan dat ik ga sporten. Toch weet ik dat sporten ook zorgt dat ik weer wat opknap. Dus… doorzetten. Maar elke week is anders. En dat is lastig. Succes met alles. Vind het fijn om te lezen dat er ook meiden van mijn leeftijd zijn die met deze “ziekte” rondlopen.

  Reply
  • Mm

   Hier nog iemand van je leeftijd met dezelfde diagnose! Ik start bijna met een revalidatie traject ben benieuwd en hoop op beterschap ! Nog tips?

   Reply
 2. MB

  Ik vind het echt zo knap! Ik ben ook zo’n emotie-eter en het liefst zoveel mogelijk, toen ik gisteren het berichtje zag op instagram dacht ik alleen maar dit wil ik ook! Niet alleen het afvallen, maar ook het leuk vinden van sporten en gezonde voeding. Jammer genoeg kan ik het mentaal gezien op dit moment niet aan, maar dankzij jouw bericht zie ik een aantal zonnestralen achter een donkere regenwolk vandaan komen. Ik heb voor mezelf nu een doel gesteld om te proberen niet te snoepen (ongezonde dingen) en proberen het plezier te zien in sporten! Ik wil je bedanken dat ondanks dat je het daar niet voor deed, mij wel geholpen hebt en ik wens je heel veel succes met het mentale gedeelte!

  Reply
 3. Kim

  Nondelju, Lekker bezig wijffiee! Ik zal je denk ik zo voorbij lopen op straat, ik zal je echt niet meer herkennen. Lekker zo bezig blijven!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.